Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Ο “κίτρινος πυρετός” προκάλεσε κραχ στις ευρωαγορές

Ο “κίτρινος πυρετός” προκάλεσε κραχ στις ευρωαγορές
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Με τις χειρότερες απώλειες από το 2008 έκλεισαν οι ευρωαγορές σήμερα Δευτέρα, με τον γερμανικό δείκτη Dax να θέτει τις προϋποθέσεις για την έναρξη μιας ισχυρής bear market, καθώς αυξάνονται οι ανησυχίες για πορεία της παγκόσμιας οικονομίας, και κυρίως εκείνης της Κίνας.

Ειδικότερα, ο βρετανικός δείκτης FTSE 100 υποχώρησε κατά 4,66% στις 5.899 μονάδες, ο γερμανικός DAX κατέγραψε πτώση 4,71% στις 9.648 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 έκλεισε πτωτικά κατά 5,36% στις 4.383 μονάδες.

Ο σύνθετος πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημείωσε απώλειες 5,33% στις 342,01 μονάδες, ενώ ενδοσυνεδριακά οι απώλειες έφτασαν έως και το 8,1%. Ο δείκτης πλέον διαπραγματεύεται στις 15,4 φορές τα εκτιμώμενα κέρδη των εισηγμένων του, από τις 17,4 φορές που βρισκόταν τον Απρίλιο.

Στο επίκεντρο των ρευστοποιήσεων έχει τεθεί σήμερα, για ακόμη μία ημέρα, ο κλάδος των μεταλλευμάτων, καθώς είναι ο πρώτος που πλήττεται από τη μείωση των ρυθμών ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας. Ο κλαδικός δείκτης υποχωρεί κατά 6,1%, φτάνοντας στα χαμηλότερα επίπεδα από το 1999.

Ισχυρές πιέσεις δέχτηκαν οι εταιρείες που έχουν αυξημένο εξαγωγικό προσανατολισμό προς τις ασιατικές αγορές. Επίσης, η Glencore βρέθηκε στο -13%, η Anglo American υποχώρησε κατά 9,9% και η Tullow Oil κατέγραψε απώλειες 10,4%. Απώλειες 7,3% και 6,8% σημείωσαν αντίστοιχα οι Nokia και Alcatel-Lucent.

Από τις λίγες μετοχές που κατέγραψαν κέρδη ήταν η ισπανική Abengoa, η οποία ενισχύθηκε κατά 3,3%, καθώς κέρδισε συμβόλαιο στην Ουρουγουάη ύψους 93 εκατ. δολαρίων.

Νωρίτερα σήμερα το πρωί, ο δείκτης Shanghai Composite στην Κίνα ολοκλήρωσε τις συναλλαγές απώλειες 8,5%, ενώ ο βασικός δείκτης Nikkei υποχώρησε κατά 4,61%, σημειώνοντας απώλειες 895,15 μονάδων για να κλείσει στις 18,540.68 μονάδες. Ο Nikkei έχει υποχωρήσει συνολικά κατά 10% καταγράφοντας απώλειες 2.079 μονάδων στις τελευταίες πέντε συνεδριάσεις.

Αξίζει να σημειωθεί εδώ ότι από τότε που η Κίνα ανακοίνωσε την υποτίμηση του νομίσματος της, έχουν χαθεί από τις διεθνείς αγορές πάνω από 5 τρισ. δολάρια. Μάλιστα, οι αποτιμήσεις στον δείκτη Stoxx 600 βρίσκονται στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων επτά μηνών.

Πηγή: naftemporiki.gr

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Μέση Ανατολή: Η Κίνα στο πλευρό του Ιράν

Οι αγορές σταθμίζουν τον κίνδυνο των αντιποίνων μετά τα χτυπήματα του Ιράν στο Ισραήλ

DW: Γιατί (δεν) είχε δίκιο ο Σόιμπλε για την Ελλάδα

DW: Τα απομνημονεύματα του Σόιμπλε με 100 σελίδες για την ελληνική κρίση

ΝΑΤΟ: Η «συμμαχία αυταρχικών δυνάμεων» Κίνας, Ρωσίας, Ιράν κινείται ενάντια στη Δύση

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr