Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Με μείωση επιτοκίων η Κίνα θέλει να αποσοβήσει μία νέα Lehman Brothers

Με μείωση επιτοκίων η Κίνα θέλει να αποσοβήσει μία νέα Lehman Brothers
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Με διαρκείς παρεμβάσεις από το πρωί η Λαϊκή (Κεντρική) Τράπεζα της Κίνας επιχειρεί να λειτουργήσει “πυροσβεστικά” και να περιορίσει τις μεγάλες χρηματιστηριακές αναταράξεις που μεταδίδονται και σε όλο τον κόσμο.

Τελευταία κίνηση ήταν να μειώσει λίγο μετά τις 13.00 ώρα Ελλάδας τα βασικά της επιτόκια κατά 25 μονάδες βάσης. Συγκεκριμένα το επιτόκιο δανεισμού ενός έτους το μείωσε στο 4,6% και το επιτόκιο καταθέσεων 1,75%. Την ίδια ώρα μείωσε το όριο των αποθεματικών που πρέπει να τηρούν οι τράπεζες κατά 50 μονάδες, στο 18% του ενεργητικού τους.

Νωρίτερα είχε ρίξει στην αγορά 150 δισ γιουάν (20,2 δισ ευρώ ή 23,5 δισ δολ.) μέσω δημοπρασίας reverse repos. Μία κίνηση που έδωσε το σήμα στις διεθνείς αγορές ότι τελικά οι κινεζικές Αρχές είναι πρόθυμες να παρέμβουν για να ελέγξουν την κατάσταση παρά τις δηλώσεις για το αντίθετο των τελευταίων ημερών.

Είναι ενδεικτικό πως και σήμερα πηγές της κινεζικής κυβέρνησης έλεγαν στο Bloomberg πως δεν προτίθεται να συνεχίσουν την πολιτική των παρεμβάσεων στην αγορά καθώς κάτι τέτοιο είναι ασύμφορο οικονομικά.

Ως εκ τούτου και σήμερα, παρά τις παρεμβάσεις της Κεντρικής Τράπεζας, ο δείκτης Shanghai Composite έκλεισε με σημαντικές απώλειες που έφθασαν το 7,6%.

Από την άλλη όμως το “σήμα” από την Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας προς τις υπόλοιπες αγορές ήταν θετικό και βοήθησε ώστε να περιοριστούν οι απώλειες ή ακόμα και να καταγραφεί ανάκαμψη, όπως συνέβη με την αγορά της Αυστραλίας, έναν απ’ τους μεγαλύτερους εμπορικούς εταίρους της Κίνας, όπου ο δείκτης ASX 200 ενισχύθηκε 2,5%.

Ο Nikkei στο Τόκιο περιόρισε τις απώλειες του στο 3,96% και ο Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ στο 0,93%.

Στην Ευρώπη, μετά και την είδηση της μείωσης των επιτοκίων από την Κεντρική Τράπεζα της Κίνας οι χρηματιστηριακοί δείκτες καταγράφουν ράλι, σχεδόν “διαγράφοντας” τις χθεσινές μεγάλες απώλειες.

Ο FTSE 100 στο Λονδίνο ενισχύεται 3,2%, ο DAX στη Φρανκφούρτη, που χθες είχε τις μεγαλύτερες απώλειες απ’ το 2011, έχει κέρδη 4%, ο CAC 40 στο Παρίσι 3,9%, ο FTSE MIB 4% και ο IBEX 35 στη Μαδρίτη 3,3%.

Ελαφρώς πτωτικά κινείται το ευρώ μετά την άνοδο του χθες, υποχωρώντας κάτω απ’ το 1,15 έναντι του δολαρίου.

H κίνηση της Κίνας να επιτρέψει την υποτίμηση του γιουάν πριν από δέκα μέρες, μαζί με τα χειρότερα των προβλέψεων οικονομικά στοιχεία που φουντώνουν τους φόβους για τους ρυθμούς ανάπτυξης του ασιατικού “γίγαντα” έχουν προκαλέσει ένα απίστευτο “ντόμινο” σχεδόν σε όλες τις αγορές τις τελευταίες ημέρες καθώς οι επενδυτές προσπαθούν να μαζέψουν ότι μπορούν στη νέα πραγματικότητα που πάει να δημιουργηθεί.

Έτσι οι επενδυτές βρίσκονται σχεδόν στο σύνολο των διεθνών μετοχικών αγορών αντιμέτωποι με την «τέλεια καταιγίδα», παρόμοια με αυτή που είχε πυροδοτήσει η κατάρρευση της Lehman Brothers προ οκταετίας στις ΗΠΑ και που οδήγησε στην μεγαλύτερη νομισματική και οικονομική κρίση των τελευταίων δεκαετιών.

Πηγή: protothema.gr

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Μέση Ανατολή: Η Κίνα στο πλευρό του Ιράν

Οι αγορές σταθμίζουν τον κίνδυνο των αντιποίνων μετά τα χτυπήματα του Ιράν στο Ισραήλ

DW: Γιατί (δεν) είχε δίκιο ο Σόιμπλε για την Ελλάδα

DW: Τα απομνημονεύματα του Σόιμπλε με 100 σελίδες για την ελληνική κρίση

ΝΑΤΟ: Η «συμμαχία αυταρχικών δυνάμεων» Κίνας, Ρωσίας, Ιράν κινείται ενάντια στη Δύση

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr