Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

«Μπλόκο» στο κουαρτέτο για πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας

«Μπλόκο» στο κουαρτέτο για πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Για μάχη για την προστασία της πρώτης κατοικίας ετοιμάζεται η κυβέρνηση, την ώρα που ο Γιώργος Σταθάκης το απόγευμα συναντάται με το κουαρτέτο των θεσμών με το θέμα των κόκκινων δανείων να αποτελεί το μεγάλο αγκάθι για την έναρξη της αξιολόγησης.

Λίγο μετά τις 11:00 το πρωί ολοκληρώθηκε η συνάντηση του οικονομικού επιτελείου με τους εκπροσώπους των Θεσμών στο Hilton, με αντικείμενο την πορεία υλοποίησης των προαπαιτούμενων για την εκταμίευση της υποδόσης των 2 δισ.ευρώ.

Από ελληνικής πλευράς στη συνάντηση που διήρκησε λιγότερο από δύο ώρες, μετείχαν ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο υπουργός Επικρατείας Αλέκος Φλαμπουράρης, ο οποίος προσερχόμενος σημείωσε ότι «δεν νομίζω πως συνδέεται η αναβολή του EuroWorking Group με τη διαπραγμάτευση». Αποχωρώντας ο κ.Τσακαλώτος επεσήμανε ότι «ήταν η πρώτη εισαγωγική συνάντηση», ενώ τη σκυτάλη παίρνει τώρα επικεφαλής του υπουργείου Οικονομίας.

Στόχος της κυβέρνησης είναι η κατάθεση ενός συνολικού πλαισίου για τα κόκκινα δάνεια, με το σχετικό νομοσχέδιο να έρχεται σύμφωνα με πληροφορίες την ερχόμενη εβδομάδα στη Βουλή, την ώρα που οι πιστωτές ζητούν την πλήρη απελευθέρωση των πλειστηριασμών στην πρώτη κατοικία με μοναδική εξαίρεση ένα ποσοστό της τάξεως του 10% με 15%.

Η κυβέρνηση έχει διαμηνύσει ότι δεν προτίθεται να κάνει πίσω στο ζήτημα των πλειστηριασμών της πρώτης κατοικίας, αποδεχόμενη ένα «κούρεμα» στα όρια που προβλέπονται σήμερα, κάτι το οποίο σύμφωνα με εκτιμήσεις αρμοδίων στελεχών, περιλαμβάνει περίπου το 60% και πλέον των πολιτών, χωρίς να πέσει κάτω από το όριο των 200.000 ευρώ στις αντικειμενικές αξίες.

Στο κυβερνητικό επιτελείο επιχειρούν να ισχύσει η προστασία τουλάχιστον μέχρι το τέλος της τρέχουσας χρονιάς με δυνατότητα επέκτασης του μέτρου κατά το πρώτο εξάμηνο του 2016, κάτι το οποίο θα θέσει στη σημερινή συνάντηση με τους εκπροσώπους των θεσμών ο Γιώργος Σταθάκης.

Πέραν τούτου, η κυβέρνηση επιμένει στη σύσταση ενδιάμεσου δημόσιου φορέα διαχείρισης που θα διαχειριστεί με κοινωνικά και οικονομικά κριτήρια τα «κόκκινα» στεγαστικά δάνεια.

Μέχρι σήμερα από την εκποίηση ακινήτων και τους πλειστηριασμούς εξαιρείται η πρώτη κατοικία εφόσον η αξία της δεν υπερβαίνει το αφορολόγητο όριο απόκτησης πρώτης κατοικίας προσαυξημένο κατά 50%. Προστατεύονται ως εκ τούτου σπίτια με αντικειμενική αξία μέχρι 300.000 ευρώ για άγαμους, μέχρι 375.000 ευρώ για έγγαμους και μέχρι 450.000 ευρώ για τις οικογένειες με δύο παιδιά.

Το ζήτημα αποτελεί την πρώτη προτεραιότητα της κυβέρνησης, καθώς το θέμα της προστασίας της πρώτης κατοικίας θεωρείται εκ των ων ουκ άνευ για την διαπραγμάτευση που ξεκινά ενόψει της πρώτης αξιολόγησης.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

23 Απριλίου 2010: Ο Παπανδρέου υπέταξε την Ελλάδα στο μνημόνιο με διάγγελμα από το Καστελλόριζο

«Ανακαινίζω-Ενοικιάζω»: Άνοιξε η πλατφόρμα – Μέχρι 4.000 ευρώ η επιδότηση για 12.500 σπίτια

Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας: 18 αλήθειες και ψέματα για τα κίνητρα του ΝΟΚ

Ανακαινίζω-ενοικιάζω: Πότε ξεκινούν οι αιτήσεις- Ποιες δαπάνες καλύπτονται

DW: Τα απομνημονεύματα του Σόιμπλε με 100 σελίδες για την ελληνική κρίση

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr