Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

«Κίτρινος πυρετός» γκρεμίζει τα χρηματιστήρια

ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Μεγάλες απώλειες σημειώνουν τα διεθνή χρηματιστήρια κατά την πρώτη ημέρα διαπραγμάτευσης του 2016, μετά από τις νέες ενδείξεις επιβράδυνσης της κινεζικής οικονομίας, αναφέρει δημοσίευμα της Wall Street Journal.

Τα ασθενέστερα από το αναμενόμενο στοιχεία για τον μεταποιητικό τομέα της Κίνας και η υποχώρηση της ισοτιμίας του γιουάν προκάλεσαν τόσο μεγάλες μειώσεις στις τιμές των μετοχών στην ηπειρωτική χώρα, ώστε οι Αρχές σταμάτησαν τη διαπραγμάτευση για την υπόλοιπη συνεδρίαση, ενώ ο σύνθετος δείκτης του Χρηματιστηρίου της Σαγκάης σημείωνε απώλειες 6,9%. Μεγάλη πτώση καταγράφουν και τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx Europe 600 υποχωρούσε 2,4% πριν από λίγο, με ακόμη μεγαλύτερη πτώση να σημειώνει ο γερμανικός δείκτης DAX (3,4%), στον οποίο έχουν μεγάλο βάρος οι εξαγωγικές εταιρείες. Απώλειες 2,3% και 2% σημείωναν, αντίστοιχα, ο γαλλικός δείκτης CAC 40 και ο βρετανικός FTSE 100. Οι προθεσμιακές τιμές του Χρηματιστηρίου της Νέας Υόρκης δείχνουν, εξ άλλου, ότι ο δείκτης S&P 500 θα ξεκινήσει με πτώση 1,4% τη διαπραγμάτευση, όταν αυτή θα αρχίσει το απόγευμα. Οι προθεσμιακές τιμές δεν προεξοφλούν, πάντως, κατ’ ανάγκη τις κινήσεις στο άνοιγμα της διαπραγμάτευσης.

«Η βουτιά στην Κίνα πιέζει τις αγορές παγκόσμια», δήλωσαν οικονομολόγοι της Investec σε σημείωμά τους. Οι απώλειες των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων ήταν μεγαλύτερες στους κλάδους των πρώτων υλών και του αυτοκινήτου, που είναι ευαίσθητοι στη ζήτηση από την Κίνα. Οι μετοχές των μεταλλευτικών εταιρειών σημείωναν πτώση 3,7%, με αιχμή αυτές της Anglo American (-7,2%) και της Glencore (-5,8%).

Στον τομέα του αυτοκινήτου, η μετοχή της Fiat Chrysler Automobiles έκανε βουτιά 31,5% μετά τη διανομή στους μετόχους της του πακέτου μετοχών 80% που είχε στη Ferrari. Η μεγάλη πτώση στις αγορές σημειώθηκε μετά την ανακοίνωση στοιχείων για τη δραστηριότητα των κινεζικών βιομηχανιών τον Δεκέμβριο, τα οποία ήγειραν αμφιβολίες σχετικά με την επάρκεια των πολιτικών – νομισματικής χαλάρωσης και αύξησης των δαπανών – που εφαρμόζει το Πεκίνο για να ενισχύσει την ανάπτυξη της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας του κόσμου. Ο δείκτης των 300 μεγαλύτερων εισηγμένων εταιρειών στα χρηματιστήρια της Σαγκάης και του Σεντζέν (CSI 300) υποχώρησε 7%, λίγο μετά τις 13.30 (τοπική ώρα), προκαλώντας την αυτόματη διακοπή των συναλλαγών.

Η ισοτιμία του γιουάν – τόσο στην Κίνα όσο και έξω από αυτήν – διαμορφωνόταν στα χαμηλότερα επίπεδα από το 2011, μετά την κατεύθυνση υποχώρησης που έδωσε η κεντρική τράπεζα της χώρας σήμερα. Οι μεγάλες ζημιές στα κινεζικά χρηματιστήρια βάρυναν και τις άλλες αγορές της Ασίας. Ο ιαπωνικός δείκτης Nikkei σημείωσε πτώση 3,1% και ο δείκτης Hang Seng του Χονγκ Κονγκ μειώθηκε 2,7%.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Μέση Ανατολή: Η Κίνα στο πλευρό του Ιράν

Οι αγορές σταθμίζουν τον κίνδυνο των αντιποίνων μετά τα χτυπήματα του Ιράν στο Ισραήλ

ΝΑΤΟ: Η «συμμαχία αυταρχικών δυνάμεων» Κίνας, Ρωσίας, Ιράν κινείται ενάντια στη Δύση

Φωτεινή βολίδα στον ουρανό της Καλιφόρνιας – Αστροφυσικός εξηγεί τι ήταν

Σεισμός 7,4 Ρίχτερ στην Ταϊβάν – Πάνω από 700 οι τραυματίες (φωτο)

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr