Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Bloomberg: Τα 10 βήματα για την έξοδο της Ελλάδας από το μνημόνιο

Bloomberg: Τα 10 βήματα για την έξοδο της Ελλάδας από το μνημόνιο
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Κρίσιμο έτος χαρακτηρίζεται το 2018 για την Ελλάδα σε δημοσίευμα του Bloomberg, όπου επισημαίνεται ότι το κύριο ερώτημα είναι αν η χώρα θα επιτύχει μια καθαρή έξοδο από το μνημόνιο τον Αύγουστο ή αν το τρέχον πρόγραμμα θα ακολουθηθεί από μια παρόμοια ρύθμιση, κάτι που αναμένουν κάποιοι παρατηρητές.

Στο άρθρο απαριθμούνται 10 κρίσιμα βήματα που πρέπει να γίνουν πριν τη λήξη του 3ου μνημονίου:

1.-Ψήφιση του πολυνομοσχεδίου με τα προαπαιτούμενα, που είναι προϋπόθεση για την ολοκλήρωση της γ’ αξιολόγησης. Καταληκτική ημερομηνία ψήφισης είναι η 17η Ιανουαρίου, ώστε στη συνέχεια οι θεσμοί να ενημερώσουν το Eurogroup της 22ας Ιανουαρίου, το οποίο θα εγκρίνει την εκταμίευση της επόμενης δόσης.

2.-Στα τέλη Ιανουαρίου οι ευρωπαϊκές τραπεζικές αρχές θα οριστικοποιήσουν τα σενάρια βάσει των οποίων θα γίνουν τα στρες τεστ των ελληνικών τραπεζών.

3.-Μέχρι τις αρχές Φεβρουαρίου η Ελλάδα σκοπεύει να εκδώσει ένα νέο ομόλογο, διάρκειας πιθανότατα τριών ή επτά χρόνων.

4.-Μέσα στο πρώτο δεκαήμερο του Φεβρουαρίου, ο ESM αναμένεται να αποδεσμεύσει δόση που σχετίζεται με την εφαρμογή των όρων της γ’ αξιολόγησης. Το ποσό που θα λάβει η Ελλάδα δεν έχει ακόμη συμφωνηθεί, αλλά θα είναι τουλάχιστον 5,5 δισ. ευρώ, σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών.

5.-Τον Φεβρουάριο οι ελληνικές τράπεζες θα αρχίσουν να στέλνουν στοιχεία στην ΤτΕ και στις ευρωπαϊκές αρχές για τα στρες τεστ.

6.-Τον Φεβρουάριο η κυβέρνηση αναμένει ότι οι δανειστές θα αρχίσουν να συζητούν περισσότερα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους.

7.-Τον Μάρτιο αναμένεται να ξεκινήσει η δ’ αξιολόγηση του προγράμματος. Δεν είναι ακόμη ξεκάθαρο πότε οι εκπρόσωποι των θεσμών θα επιστρέψουν στην Αθήνα, αλλά η αξιολόγηση πρέπει να ξεκινήσει τον Μάρτιο, αν η Ελλάδα θέλει να εφαρμόσει ακόμη 82 μέτρα εντός χρονοδιαγράμματος.

8.-Μία από τις σημαντικότερες συναντήσεις των δανειστών πριν από τη λήξη του προγράμματος θα πραγματοποιηθεί στην Ουάσιγκτον στις 20 – 22 Απριλίου. Οι εαρινές συναντήσεις στο ΔΝΤ θα δώσουν πιθανώς στους δανειστές την ευκαιρία να συζητήσουν την ελάφρυνση του χρέους αλλά και τι έπεται στην Ελλάδα.

9.-Στις αρχές Μαΐου θα ανακοινωθούν τα στρες τεστ, άρα θα φανεί αν οι ελληνικές τράπεζες χρειάζονται περισσότερα κεφάλαια και αν ναι θα φανεί πόσο σοβαρό είναι το πρόβλημα για αυτές και για την Ελλάδα.

10.-Μέχρι το τέλος Μαΐου ή τον Ιούνιο τόσο η ελληνική κυβέρνηση όσο και οι δανειστές θέλουν να ολοκληρωθεί η τέταρτη αξιολόγηση και να υπάρξει συμφωνία για τους όρους οποιαδήποτε ελάφρυνσης χρέους και για τη μεταμνημονιακή εποχή.

Το πρακτορείο συμπληρώνει ότι η κυβέρνηση αποκλείει οποιοδήποτε είδος νέους προγράμματος, αλλά και ότι ο διοικητής της ΤτΕ Γιάννης Στουρνάρας πρόσφατα δήλωσε ότι μια προληπτική γραμμή στήριξης θα ενίσχυε την εμπιστοσύνη των επενδυτών.

Ευρωπαίοι αξιωματούχοι επίσης αναφέρουν ότι θα υπάρξει κάτι σαν «συμφωνία παρακολούθησης έως το 2022», σύμφωνα με πηγή που έχει γνώση των συνομιλιών, την οποία επικαλείται το πρακτορείο .

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

SoftBank: Eπενδύει σχεδόν $1 δισ. στην προώθηση της AI, αξιοποιώντας τα τσιπ της Nvidia

23 Απριλίου 2010: Ο Παπανδρέου υπέταξε την Ελλάδα στο μνημόνιο με διάγγελμα από το Καστελλόριζο

DW: Τα απομνημονεύματα του Σόιμπλε με 100 σελίδες για την ελληνική κρίση

Τράπεζα της Ελλάδος: Τα δύο «εμπόδια» που βάζει για τη χορήγηση στεγαστικών δανείων

Η Ουκρανία θα προσπαθήσει να κρατήσει το μέτωπο μέχρι να είναι ετοιμοπόλεμα τα F-16 – Αντεπίθεση το 2025

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr