Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Τόμσεν: Με λύση για το χρέος εφικτή “καθαρή έξοδος” και πρόσβαση στις αγορές

Τόμσεν: Με λύση για το χρέος εφικτή “καθαρή έξοδος” και πρόσβαση στις αγορές
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

«Αν η Ελλάδα ολοκληρώσει το πρόγραμμα της και έχει και μια λύση για την ελάφρυνση τουχρέους της θεωρώ ότι θα έχει μια καλή έξοδο». Αυτό τόνισε πριν λίγη ώρα ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού τμήματος του ΔΝΤ κ. Πολ Τόμσεν στην συνέντευξή του για τις προοπτικές της ΕΕ και της Ευρωζώνης την οποία μονοπώλησαν οι ερωτήσεις για την Ελλάδα., ο οποίος εμφανίστηκε σίγουρος και για επάνοδο της χώρας στο δανεισμό από τις αγορές.

«Αν η Ελλάδα συνεχίζει να υλοποιεί μεταρρυθμίσεις δεν έχω αμφιβολία ότι θα μπορεί να δανειστεί από τις αγορές» είπε.

Σχετικά με το ενδεχόμενο μιας προληπτικής πιστωτικής γραμμής είπε ότι είναι θέμα της Ελληνικής Κυβέρνησης «αν συνεχίζουν να εφαρμόζονται μεταρρυθμίσει η Ελλάδα δεν θα έχει πρόβλημα στην πρόσβαση με τις αγορές» κατέληξε.

Σχετικά με το ενδεχόμενο το ΔΝΤ να ζητήσει την πρόωρη εφαρμογή της περικοπής των αφορολόγητου μαζί με την περικοπή των συντάξεων το 2019 αν εκτιμηθεί ότι δεν μπορεί να πετύχει πρωτογενές πλεόνασμα 3,% του ΑΕΠ το 2019 εμφανίστηκε διφορούμενος.

«Σχετικά με τις φορολογικές μεταρρυθμίσεις που με ρωτήσατε δεν συζητάμε την εφαρμογή τους. Αυτό που συζητάμε είναι να υλοποιηθούν με βάση ένα τρόπο φιλικό στην ανάπτυξη» είπε για να προσθέσει

«Δεν έχουμε αμφιβολία αν η Ελλάδα μπορεί αν πετύχει τους δημοσιονομικούς στόχους. Εκείνο που μας ανησυχεί είναι μήπως αυτοί επιτυγχάνονται με ένα μη βιώσιμο πρόσωπο με μεγάλη αύξηση των φόρων σε μια στενή φορολογική βάση και αυτό θα συζητήσουμε το επόμενο διάστημα».

Σχετικά με το χρόνο ενεργοποίησης του προγράμματος του ΔΝΤ για την Ελλάδα ήταν ξεκάθαρος ότι συνδέεται άμεσα με τις αποφάσεις των Ευρωπαίων για το χρέος « Ζητήσαμε πριν απευθυνθούμε στο ΔΣ του Ταμείου να έχουμε στα χέρια μας την στρατηγική που θα ακολουθηθεί από την Ευρώπη για το ελληνικό χρέος” είπε για να προσθέσει ότι το “ΔΝΤ ζητά αυτόματη εφαρμογή των μέτρων και όχι με δόσεις όπως φαίνεται ότι ζητά η Γερμανία”.

«Σε ότι αφορά την εφαρμογή των μέτρων , ναι αυτά μπορούν να εφαρμοστούν σταδιακά αλλά η εφαρμογή θα πρέπει να είναι αυτόματη . Να μην είναι δηλαδή αντικείμενο συζήτησης και συμφωνίας πριν εφαρμοστούν» είπε το στέλεχος του ΔΝΤ.

Επί της ουσίας σχετικά με το χρόνο ενεργοποίηση είπε ότι το πρόγραμμα του ΔΝΤ κινείται παράλληλα με αυτό του ESM που ολοκληρώνεται τον Αύγουστο « Άρα το δικό μας θα πρέπει να ενεργοποιηθεί διαφορετικά δεν θα υπάρχει κανένας λόγος να ενεργοποιηθεί. Πρέπει όμως να έχουμε τις αποφάσεις για το χρέος.

Σχετικά με την σκοπιμότητα της ενεργοποίησης του προγράμματος του ΔΝΤ είπε «Η ενεργοποίηση του προγράμματος μας θεωρείται ότι θα δώσει ένα θετικό σήμα στις αγορές μαζί με το DSA Σαφές είναι ότι η Ελλάδα θα πρέπει να συνεχίσει να εφαρμόζει μεταρρυθμίσεις και μετά το τέλος του προγράμματος».

Απαντώντας σχετικά με παλαιότερες απαιτήσεις του ταμείου για προληπτική ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών είπε ότι η διαδικασία ολοκληρώνεται σύντομα «θα δούμε αν υπάρχουν κεφαλαιακές απαιτήσεις και θα τις ενσωματώσουμε στις εκτιμήσεις μας στο DSA» κατέληξε.

Απαντώντας τέλος σε ερώτηση με την σκοπιμότητα των διαδοχικών μνημονίων για 8 χρόνια είπε «Δεν υπάρχει αντίρρηση κράτησαν πολύ περισσότερο από όσο έπρεπε. Το θέμα είναι να υπάρξουν πολιτικές ανάπτυξης όλα τα υπόλοιπα θα είναι μαθήματα για όλους για το μέλλον.

Έλληνας αξιωματούχος στο Reuters: Έως 4% το πρωτογενές πλεόνασμα του 2017

Mεταξύ 3,5% και 4% του ΑΕΠ αναμένεται να κυμανθεί το πρωτογενές πλεόνασμα για το 2017, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters, επικαλούμενο κυβερνητικό αξιωματούχο ο οποίος μίλησε υπό καθεστώς ανωνυμίας.

Εάν επιβεβαιωθεί η εκτίμηση, το πρωτογενές αποτέλεσμα για την περσινή χρονιά θα είναι σημαντικά μεγαλύτερο από τον στόχο που προέβλεπε το μνημόνιο (1,75%). Για φέτος, ο στόχος είναι στο 3,5% του ΑΕΠ, ενώ το ΔΝΤ εκτιμά πως για το 2018 το πρωτογενές πλεόνασμα θα ανέλθει στο 2,9% του ΑΕΠ.

Ο αξιωματούχος είπε στο Reuters ότι το υψηλότερο πλεόνασμα οφείλεται κυρίως στα αυξημένα έσοδα από ασφαλιστικές εισφορές και τα υψηλότερα έσοδα από τη φορολογία.

Με τα εν λόγω δημοσιονομικά δεδομένα υπό μάλης και στον απόηχο των σεναρίων περί παράτασης του προγράμματος που διέψευσε ο πρόεδρος του Eurogroup Μάριο Σεντένο, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος βρίσκεται στην Ουάσιγκτον όπου θα έχει επαφές με σημαντικούς παράγοντες που εμπλέκονται στο μνημόνιο.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

FOCUS: Στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο η Ελλάδα για «ανεπαρκή» μέτρα για τις φυσικές καταστροφές

Φον ντερ Λάιεν: Στο Κάιρο στις 17 Μαρτίου μαζί με Μητσοτάκη, Μελόνι και Ντε Κροο

Εκπρόσωπος Κομισιόν: Ο Πούτιν απειλεί με πυρηνικά για να αποποιηθεί τις ευθύνες του

Ο Πολάκης συνέθλιψε τον αλαζονικό Τσακαλώτο της ήττας: «Έκανες δώρο 37 δισ. στον Μητσοτάκη και τους τραπεζίτες»

Ο «Τσακαλώτος της ήττας» απαντά στον Τσίπρα, χωρίς ίχνος αυτοκριτικής

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr