Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Εύσημα Fitch στην Ελλάδα: Σημαντική πτώση του χρέους από το 2019

Εύσημα Fitch στην Ελλάδα: Σημαντική πτώση του χρέους από το 2019
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Τα εύσημα στην Ελλάδα για τις δημοσιονομικές επιδόσεις της αποδίδει ο οίκος Fitch, επισημαίνοντας ότι το μεγάλο πρωτογενές πλεόνασμα φανερώνει τη συνεχή δέσμευση της χώρας στο δρόμο της δημοσινομικής σταθεροποίησης.

Βλέπει βελτίωση στις προοπτικές βιωσιμότητας του χρέους, αλλά υπογραμμίζει ότι πολλά θα εξαρτηθούν από τη συμφωνία για τα μέτρα ελάφρυνσης.

«Η εξέλιξη αυτή στηρίζει τις προσδοκίες μας για βελτίωση της βιωσιμότητας του χρέους, αν και το πόσο γρήγορα και σε ποιο βαθμό θα μειωθεί το χρέος, θα εξαρτηθεί εν πολλοίς από τη φύση της συμφωνίας για την ελάφρυνση του χρέους, στην οποία θα καταλήξει η Ελλάδα με τους διεθνείς πιστωτές της» αναφέρει χαρακτηριστικά.

Ο οίκος θυμίζει ότι το πρωτογενές πλεόνασμα του 2017 ήταν 4% του ΑΕΠ και σημειώνει πως «σηματοδοτεί αισθητή υπεραπόδοση».

Οι αναλυτές του Fitch ανέμεναν πρωτογενές πλεόνασμα 1,9% του ΑΕΠ για το συγκεκριμένο χρόνο, ενώ ο στόχος του προγράμματος ήταν 1,75%.

«Οι συνθήκες συνάδουν με την άποψή μας ότι η συμμόρφωση με το πρόγραμμα, ο περιορισμός του πολιτικού ρίσκου, τα περαιτέρω δημοσιονομικά μέτρα και η βιώσιμη ανάπτυξη θα βελτιώσουν τη βιωσιμότητα του χρέους» σημειώνει ο οίκος, προσθέτοντας ότι αυτή η εκτίμηση έγινε φανερή και στην απόφασή του τον περασμένο Φεβρουάριο να αναβαθμίσει το αξιόχρεο της χώρας στο «Β».

Το βασικό σενάριο του Fitch προβλέπει μείωση του ελληνικού δημόσιου χρέους στο 135% του ΑΕΠ το 2025 και στο 132,8% το 2026. Όπως εξηγεί η Ελλάδα παραμένει μία από τις ελάχιστες χώρες της Ευρωζώνης στην οποία η δημοσιονομική προσαρμογή είναι διαρθρωτική και όχι κυκλική.

«Ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών είπε ότι οι στόχοι για το μετά το πρόγραμμα είναι εφικτοί.

»Πιστεύουμε ότι τα πρωτογενή πλεονάσματα, ενδέχεται να πέσουν κάτω από τους στόχους αυτούς μετά το 2020, αλλά εξακολουθούμε να θεωρούμε ότι το ακαθάριστο χρέος της γενικής κυβέρνησης ως ποσοστό του ΑΕΠ έφτασε στην κορύφωσή του το 2016 και θα υποχωρήσει πιο γρήγορα από την επόμενη χρονιά» αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Όσον αφορά στο μηχανισμό, που θα συνδέει την ελάφρυνση του χρέους με την ανάπτυξη, σημειώνει ότι οι τεχνικές εργασίες βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο και υπενθυμίζει ότι ο πρόεδρος του Eurogroup, Μάριο Σεντένο, σημείωσε ότι την περασμένη εβδομάδα πως είμαστε πιο κοντά σε συμφωνία.

«Το Eurogroup θα συζητήσει τις εναλλακτικές για την ελάφρυνση αύριο στη Σόφια. Δεν αναμένουμε «κούρεμα», αλλά η προοπτική άλλου είδους μέτρων ουσιαστικής ελάφρυνσης αντανακλάται στις θετικές προοπτικές (outlook) για την πιστοληπτική αξιολόγηση της χώρας» καταλήγει ο οίκος.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Προειδοποίηση για «οικονομικό τσουνάμι» που θα σαρώσει ΗΠΑ και υπόλοιπο κόσμο

Ο Μητσοτάκης εκτίναξε το χρέος πάνω από 400 δισ. ευρώ

Non paper από Βερολίνο με σκληρούς όρους για μείωση χρέους – Τι σημαίνει για την Ελλάδα

Οι «εξαρτημένες ελίτ» και η «προστασία» τους

Όταν έρχονται τα σύννεφα…

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr