Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Χαρίτσης: Πρώτοι στην αξιοποίηση των πόρων του ΕΣΠΑ για τρίτη συνεχόμενη χρονιά

Χαρίτσης: Πρώτοι στην αξιοποίηση των πόρων του ΕΣΠΑ για τρίτη συνεχόμενη χρονιά
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Αλέξης Χαρίτσης, Ευρωπαϊκή Ένωση,

Τη σημασία να συνεχιστεί η μεταρρυθμιστική προσπάθεια της Ελλάδας και μετά τη λήξη του ελληνικού προγράμματος, υπογράμμισε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Αλέξης Χαρίτσης, μιλώντας στην επιτροπή Περιφερειών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, σήμερα στις Βρυξέλλες.

Κατά την ανταλλαγή απόψεων με τα μέλη της Επιτροπής Περιφερειακής Ανάπτυξης σχετικά με τα ειδικά χρηματοδοτικά μέτρα που συμφωνήθηκαν το 2015 με στόχο την επιτυχή ολοκλήρωση έργων στην Ελλάδα, ο κ. Χαρίτσης τόνισε ότι η Ελλάδα παραμένει για τρίτη συνεχόμενη χρονιά στην κορυφή της ΕΕ ως προς την αξιοποίηση των πόρων του ΕΣΠΑ για την περίοδο 2014-2020.

Ο ίδιος σημείωσε ότι η αξιοποίηση των πόρων του Κοινωνικού Ευρωπαϊκού Ταμείου ήταν καθοριστική στην προσπάθεια που έκανε η κυβέρνηση το 2015 για την ενίσχυση των κοινωνικών υποδομών της χώρας, π.χ. στον τομέα της υγείας. Όπως είπε ο αναπληρωτής υπουργός, το 2015 η κυβέρνηση έκανε την πολιτική επιλογή να ανακατευθύνει τους πόρους του Ταμείου σε δράσεις που σχετίζονται με το κοινωνικό κράτος και δέχτηκε κριτική γι’ αυτό. Υπενθύμισε, ωστόσο, τη λανθασμένη πολιτική των δύο πρώτων ελληνικών προγραμμάτων προσαρμογής, όπου προκρίθηκε η λογική της βίαιης δημοσιονομικής προσαρμογής και υποτιμήθηκε η ανάγκη ουσιαστικών μεταρρυθμίσεων, ενισχύοντας τα υφεσιακά φαινόμενα στην ελληνική οικονομία.

Εξάλλου, ο Aλ. Χαρίτσης αναφέρθηκε και στις συμφωνίες για συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD), λέγοντας ότι έχουν αποδώσει πρόσθετους πόρους προς την ελληνική οικονομία και ότι το 2017 οι εκταμιεύσεις που έφτασαν στην πραγματική οικονομία ανήλθαν σε ύψος ρεκόρ άνω των 2 δισ. ευρώ.

Ο κ. Χαρίτσης υπογράμμισε ότι στο τρίτο πρόγραμμα προσαρμογής υλοποιήθηκαν περισσότερες από 450 μεταρρυθμίσεις με στόχο τη βελτίωση του οικονομικού περιβάλλοντος και την υλοποίηση σημαντικών προγραμμάτων που έλειπαν από την Ελλάδα για θέματα π.χ. χωροταξίας, απονομής δικαιοσύνης και ψηφιοποίησης των υπηρεσιών της δημόσιας διοίκησης. Ο υπουργός αναφέρθηκε ειδικότερα στην προσπάθεια που έχει κάνει η Ελλάδα τον τελευταίο ενάμιση χρόνο για απλοποίηση των διαδικασιών σύστασης κι αδειοδότησης επιχειρήσεων. Όπως είπε, πρόκειται για μια πολύ σημαντική στρατηγική τομή που έχει οφελήσει περίπου 32.000 επιχειρήσεις και η οποία θα συνεχιστεί και το επόμενο διάστημα.

Σχετικά με το σχέδιο αναπτυξιακής στρατηγικής που κατέθεσε η ελληνική κυβέρνηση στους ευρωπαϊκούς θεσμούς και στο Eurogroup, ο αναπληρωτής υπουργός τόνισε ότι σε αυτό δεν περιγράφονται μόνο οι προτεραιότητες σε μεταρρυθμίσεις, αλλά περιλαμβάνεται και μια αναλυτική λίστα με δράσεις ανά υπουργείο και με σαφή χρονοδιάγραμμα υλοποίησής τους. Ο Αλ. Χαρίτσης τόνισε ότι με το σχέδιο αυτό η κυβέρνηση δεσμεύεται να διαφυλάξει τη δημοσιονομική και μακροοικονομική σταθερότητα που με θυσίες κατέκτησε η χώρα και να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις που βελτιώνουν το οικονομικό περιβάλλον και τις επενδύσεις και θωρακίζουν την ανάπτυξη. Παράλληλα, η κυβέρνηση δεσμεύεται να προχωρήσει στη δημιουργία ενός σύγχρονου κοινωνικού κράτους με ποιοτικές υπηρεσίες για τους πολίτες, αλλά και σε μέτρα για τη στήριξη των εργαζομένων και τη δημιουργία σταθερών και ποιοτικών θέσεων εργασίας.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Αποκαλύπτονται τα ψέματα της προπαγάνδας Μητσοτάκη – Δεύτερη φτωχότερη στην ΕΕ η Ελλάδα

Ο Νίκος Δένδιας παρουσία του Λουίτζι Ντι Μάιο έστειλε μήνυμα στην Άγκυρα για το πώς λύνουν τις διαφορές τους οι πολιτισμένες χώρες

Μακρόν: «Ίσως χρειαστεί στρατός στην Ουκρανία» – «Μεσαίου μεγέθους δύναμη η Ρωσία»

Οι γυναίκες στην ΕΕ ζουν 5,4 χρόνια περισσότερο από τους άνδρες – Τι ισχύει για την Ελλάδα

Φον ντερ Λάιεν: Στο Κάιρο στις 17 Μαρτίου μαζί με Μητσοτάκη, Μελόνι και Ντε Κροο

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr