Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Λαγκάρντ: Γιατί οι ΗΠΑ θα χάσουν τον εμπορικό πόλεμο

Λαγκάρντ: Γιατί οι ΗΠΑ θα χάσουν τον εμπορικό πόλεμο
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα μπορούσαν να εξελιχθούν στον μεγάλο χαμένο του εμπορικού πολέμου, αναφέρει η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ σε άρθρο της, το οποίο δημοσιεύεται στο blog του Ταμείου.

«Ενώ όλες οι χώρες θα είναι εν τέλει πιο αδύναμες, η αμερικανική οικονομία θα είναι ιδιαίτερα ευάλωτη διότι ένα μεγάλο μέρος του εμπορίου της θα υπόκειται σε αντίποινα», σημειώνει η κ. Λαγκάρντ και τονίζει πως «μια μείωση του ΑΕΠ δεν θα είναι το μοναδικό πλήγμα».

Κατά τις εκτιμήσεις του ΔΝΤ, εν μέσω των εμπορικών εντάσεων το παγκόσμιο ΑΕΠ θα μπορούσε να μειωθεί κατά 0,5% ή πάνω από 400 δισ., σε σχέση με την τρέχουσα πρόβλεψη για το 2020.

«Η ανάπτυξη έχει ήδη αρχίσει να επιβραδύνεται στην Ευρωζώνη, την Ιαπωνία και το Ηνωμένο Βασίλειο», σημειώνει η κ. Λαγκάρντ, υπογραμμίζοντας επιπλέον ότι τα θετικά αποτελέσματα της φορολογικής μεταρρύθμισης για την αμερικανική οικονομία των ΗΠΑ, που υιοθετήθηκε στα τέλη του 2017, μετριάζονται.

«Γενικά, οι αρνητικές επιπτώσεις είναι πιο σημαντικές για την αμερικανική οικονομία απ’ ό,τι για άλλες οικονομίες», συνοψίζουν οι οικονομολόγοι του ΔΝΤ σε έκθεσή τους, περιγράφοντας τέσσερα σενάρια.

Το πρώτο λαμβάνει υπ’ όψιν τους αμερικανικούς δασμούς που ήδη είναι σε ισχύ: 25% στις εισαγωγές χάλυβα, 10% στο αλουμίνιο (από τον Μάρτιο), 25% σε κινεζικές εισαγωγές αξίας 50 δισ. δολαρίων και τα αντίποινα σε βάρος των αμερικανικών προϊόντων (που τέθηκαν σε ισχύ τον Ιούλιο).

Το δεύτερο σενάριο προσθέτει τους επιπλέον αμερικανικούς δασμούς 10% σε κινεζικές εισαγωγές αξίας 200 δισ. δολαρίων, που προβλέπονται για τον Σεπτέμβριο.

Το τρίτο ενσωματώνει τους αμερικανικούς δασμούς 25% στις εισαγωγές αυτοκινήτων και τα αντίποινα που μπορεί να επιβληθούν στο τέλος του καλοκαιριού ή του φθινοπώρου.

Το τελευταίο σενάριο ενσωματώνει επίσης κι άλλα στοιχεία, όπως η επιδείνωση της εμπιστοσύνης σε συνδυασμό με τη μείωση των επενδύσεων κυρίως στους τομείς της μεταποίησης.

Το ΔΝΤ επισημαίνει ότι στις τρεις πρώτες περιπτώσεις, οι ΗΠΑ θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν αντίποινα από όλες τις πλευρές, ενώ άλλες οικονομίες θα μπορούσαν να αναδιοργανώσουν τις εμπορικές τους ροές, αποφεύγοντας τις ΗΠΑ.

Στο τελευταίο σενάριο, το πιο απαισιόδοξο, μεταξύ των οικονομιών που επηρεάζονται, το αμερικανικό ΑΕΠ θα μπορούσε να επηρεαστεί κατά 0,8% τον πρώτο χρόνο, ενώ ακολουθούν η αναδυόμενη Ασία (-0,7%), η Λατινική Αμερική και η Ιαπωνία (-0,6%). Η Γαλλία και ο υπόλοιπος κόσμος θα μπορούσαν να χάσουν περίπου το 0,3%.

Ο επικεφαλής οικονομολόγος του ΔΝΤ Μορίς Όμπστφεντλ εμφανίστηκε και εκείνος πιο απαισιόδοξος τη Δευτέρα, λέγοντας ότι οι εμπορικές εντάσεις αντιπροσωπεύουν «την πιο μεγάλη απειλή βραχυπρόθεσμα για την παγκόσμια ανάπτυξη».

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Μεγάλη ανατροπή: Εφετείο της Νέας Υόρκης ακύρωσε την καταδίκη του Γουάινστιν

Πύραυλο των Χούτι κατέρριψαν οι Αμερικανοί – Είχε στόχο πλοίο με 4 Έλληνες στο πλήρωμα

TikTok σε Μπάιντεν: «Δεν πάμε πουθενά» – Στην αντεπίθεση για την απαγόρευση

Τον Μάρτιο οι ΗΠΑ μυστικά μετέφεραν ATACMS μεγάλης εμβέλειας στην Ουκρανία

Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Έκθεση-κόλαφος για τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Ελλάδα – Οι δικαιολογίες της κυβέρνησης και το «καρφί» Κασσελάκη

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr