Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Φόβοι για πληθωρισμό μαμούθ 1.000.000% στη Βενεζουέλα

Φόβοι για πληθωρισμό μαμούθ  1.000.000% στη Βενεζουέλα
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Kάθε ρεκόρ αναμένεται να σπάσει ο πληθωρισμός στη Βενεζουέλα, καθώς ο ρυθμός αύξησης των τιμών είναι πλέον εκτός κάθε ελέγχου.

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, σε πρόσφατη έκθεσή του, εκτιμά ότι δεδομένης της κοινωνικής και οικονομικής κρίσης, ο πληθωρισμός θα μπορούσε να εκτιναχθεί στο 1.000.000% έως το τέλος του 2018.

Η τρέχουσα κατάσταση στη χώρα της λατινικής Αμερικής, σύμφωνα με το Ταμείο, μπορεί να συγκριθεί μόνο με τη Γερμανία του 1923 και τη Ζιμπάμπουε της προηγούμενης δεκαετίας.

«Ο υπερπληθωρισμός φέρνει την οικονομία μπροστά σε αδιέξοδο. Οι ξένοι επενδυτές φοβούνται, οι εγχώριοι επιχειρηματίες αποθαρρύνονται, η αξία αποταμιεύσεων και μισθών εξαϋλώνεται και οι μακροπρόθεσμες προοπτικές ανάπτυξης υπονομεύονται» εξηγεί αναλυτικά ο Φρανσέσκο Φίγια, επικεφαλής της Fasanara Capital, μιλώντας στο CNBC.

Και προσθέτει: «Προκαλεί επίσης, μία σειρά χρεοκοπιών, με αποτέλεσμα οι κεφαλαιακοί περιορισμοί να καθίστανται αναπόφευκτοι. Πλέον είναι πολύ δύσκολο να τον σταματήσεις, καθώς η αξιοπιστία της κεντρικής τράπεζας έχει βαλτώσει».

Σύμφωνα με το ΔΝΤ, η ύφεση αναμένεται να εκτιναχθεί στο 18% του ΑΕΠ κατά τη διάρκεια του έτους, καταγράφοντας την τρίτη συνεχόμενη διψήφια συρρίκνωση της οικονομίας.

Τα ελλείμματα της κυβέρνησης θα συνεχίσουν να διευρύνονται, ενώ οι τιμές των καυσίμων θα εκτιναχθούν στα ύψη, εκτιμά επιπλέον το Ταμείο.

Πλέον, για τους κατοίκους της αμερικανικής χώρας απομένει μόνο μία επιλογή, αυτή της μετανάστευσης. Από το 2014, άλλωστε, πάνω από 1,5 εκατ. άτομα έχουν εγκαταλείψει τη χώρα.

Προορισμός τους σύμφωνα με τα διαθέσιμα δεδομένα, είναι οι γειτονικές χώρες της κεντρικής Αμερικής. Όμως, η μετανάστευση φέρνει το Καράκας ενώπιον νέων προβλημάτων, του brain drain και της έλλειψης εργατικού δυναμικού.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Δεύτερη ακριβότερη χώρα στην Ευρώπη η Ελλάδα – Στη δεκάδα στον πληθωρισμό τροφίμων

Ανδρουλάκης: Η ακρίβεια έχει την υπογραφή της κυβέρνησης – Η ΝΔ θέλει ιδιωτικά, κερδοσκοπικά πανεπιστήμια

Τουρκία: Στα «τάρταρα» η λίρα, στα ύψη ο πληθωρισμός

Μειώσεις τιμών σε 108 brands υπόσχεται η κυβέρνηση – Παραδέχεται εμμέσως την αισχροκέρδεια στην αγορά

Ελαιόλαδο: «Πρωταθλήτρια» στις αυξήσεις με 67% η Ελλάδα

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr