Ισλαμικό ΚράτοςΒόρεια ΜακεδονίαΑλβανίαΤουρκίαΚουρδιστάνΙσραήλΚύπροςΒαλκάνιαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Η Ελλάδα επεξεργάζεται σχέδιο να ξεχρεώσει το ΔΝΤ και να το στείλει στο… καλό

Η Ελλάδα επεξεργάζεται σχέδιο να ξεχρεώσει το ΔΝΤ και να το στείλει στο… καλό
Διαβάστε σχετικά για ΔΝΤ - Διεθνές Νομισματικό Ταμείο,

Το σχέδιο για την αποπληρωμή του μισού χρέους των 9 δισ. της Ελλάδας στο ΔΝΤ επεξεργάζεται το οικονομικό επιτελείο στο πλαίσιο της «απαγκίστρωσης» της οικονομίας από την εποπτεία του Ταμείου.

Στην πρώτη έκθεση για την μεταμνημονιακή εποπτεία το Ταμείο σκόπιμα υιοθέτησε τα πιο ακραία δημοσιονομικά σενάρια όπου οι υποχρεώσεις από τις δικαστικές αποφάσεις και τις καταπτώσεις εγγυήσεων θα άγγιζαν τα 20 δισ. ευρώ ως το 2024.

Βάσει των εκτιμήσεων αυτών ήταν η δυνατότητα της Ελλάδας να αποπληρώσει το χρέος της προς το Ταμείο το οποίο θα εξοφλείται τον ίδιο χρόνο.

Το οικονομικό επιτελείο έχει προαναγγέλλει εδώ και καιρό την πρόθεση του να αποπληρώσει μέρος του δανείου του ΔΝΤ και κάποια από τα ομόλογα που διακραττεί η ΕΚΤ ώστε να μειωθούν ακόμη περισσότερο οι ανάγκες χρηματοδότησης του χρέους μεσοπρόθεσμα.

Μετά την πετυχημένη έκδοση του 10ετούς ομολόγου με επιτόκιο 3,9% το οποίο τώρα διαπραγματεύεται με απόδοση 3,82 % το δάνειο του ΔΝΤ που έχει τώρα επιτόκιο καθίσταται εξαιρετικά ακριβό στην εξυπηρέτηση του με το επιτόκιο να υπολογίζεται κοντά στο 4,5% – 4,7%.

Τούτο δε την ώρα που η Ελλάδα διαθέτει διαθέσιμα ύψους 37,4 δισ. με μέσο επιτόκιο κοντά στο 2%.

Η πρόθεση της αποπληρωμής των 4,5 δισ. από τα συνολικά 9 δισ. που χρωστά η Ελλάδα στο Ταμείο διατυπώθηκε και στο Eurogroup της Δευτέρας και βρήκε θετική ανταπόκριση.

Η σκέψη είναι να αποπληρωθεί η οφειλή της Ελλάδας προς το Ταμείο μέχρι και το 2021 οπότε και η Ελλάδα αναμένεται να αποκτήσει επενδυτική βαθμίδα και το κόστος δανεισμού να πλησιάσει κοντά σε αυτών άλλων ευρωπαϊκών χωρών ώστε το υπόλοιπο του δανείου να αποπληρωθεί με δανεισμό από τις αγορές.

Ο χρόνος της προαγοράς χρέους από το ΔΝΤ τοποθετεί αργότερα μέσα στην άνοιξη και σίγουρα αφού η Ελλάδα κλείσει και τυπικά την δεύτερη αξιολόγηση και έχει διαθέσιμο πλέον τα 970 εκ ευρώ από τα κέρδη των ομολόγων και το επιτοκιακό κέρδος του χρέους του 2012.

Πάντως δεδομένο είναι ότι έστω και με μικρότερη οφειλή, το ΔΝΤ θα παραμείνει επόπτης της Ελλάδας τουλάχιστον μέχρι και το 2022 έτος στο οποίο θα επανεξεταστεί το καθεστώς παρακολούθησης της οικονομίας όχι μόνο από το Ταμείο αλλά και από τους Ευρωπαίους δανειστές.

Ωστόσο εκτιμάται ότι όσο θα μειώνεται η οφειλή της Ελλάδας στο ταμείο τόσο θα μειώνονται και οι «φόβοι» του Ταμείου για την δυνατότητα εξόφλησής του.

Τα ομόλογα της ΕΚΤ

Παράλληλα με το ΔΝΤ το οικονομικό επιτελείο υπολογίζει στην επαναγορά και ενός μέρους των υψηλότοκων ομολόγων που διακραττεί η ΕΚΤ και οι υπόλοιπες κεντρικές τράπεζες.

Εδώ το κέρδος θα είναι μικρότερο καθώς το επιπλέον κέρδος που θα έχουν οι Κεντρικές Τράπεζες από τους ελληνικούς κρατικούς τίτλους θα επιστρέφεται σε εξαμηνιαίες δόσεις με βάση την συμφωνία για την ελάφρυνση του χρέους από τον περασμένο Ιούνιο.

Ωστόσο τα ομόλογα αυτά δεν παύουν να είναι βάρος καθώς έχουν αγοραστεί σε τιμές του 2010 και θα πρέπει να πληρωθούν στο ακέραιο.

Η ιδέα της προαγοράς των ομολόγων αυτών συνδέεται και με την επιθυμία της Αθήνας να πείσει την ΕΚΤ να αυξήσει το ποσό των ομολόγων που θα μπορούν να διακρατούν οι εμπορικές τράπεζες ώστε να επιταχυνθεί και η αποκλιμάκωση των επιτοκίων.

Πάντως το σχέδιο επαναγοράς των ελληνικών ομολόγων θα γίνει μετά την εξόφληση μέρους του χρέους προς το ΔΝΤ.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Βαθαίνει η οικονομική κρίση στην Αργεντινή – Kλιμάκιο του ΔΝΤ στη χώρα

Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα: Πρώτη γυναίκα από τη νοτιοανατολική Ευρώπη στην ηγεσία του ΔΝΤ

Μία Βουλγάρα παίρνει τη θέση της Κριστίν Λαγκάρντ στο ΔΝΤ

Κούρσα για δύο η διαδοχή της Λαγκάρντ στο ΔΝΤ – Ποιοι οι υποψήφιοι

Ο Ντάισελμπλουμ «τρέχει» για επικεφαλής του ΔΝΤ – Συνάντηση με Σταϊκούρα

Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr