Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Στην κορυφή η Ελλάδα: Πρώτη στο Σχέδιο Γιούνκερ – Έρχονται 11 δισ. επενδύσεις

Στην κορυφή η Ελλάδα: Πρώτη στο Σχέδιο Γιούνκερ – Έρχονται 11 δισ. επενδύσεις
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Πρώτη στη χρηματοδότηση ως προς το ΑΕΠ μεταξύ των χωρών της ΕΕ σε ό,τι αφορά το Σχέδιο Γιούνκερ βρίσκεται η Ελλάδα.

Σύμφωνα με στοιχεία του Ιουνίου 2019, η συνολική χρηματοδότηση από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Στρατηγικών Επενδύσεων (ΕΤΣΕ) στην χώρα μας ανέρχεται σε 2,7 δισ. ευρώ και αναμένεται να κινητοποιήσει 11,5 δισ. ευρώ σε πρόσθετες επενδύσεις.

Οι συνολικές επενδύσεις από το σχέδιο Γιούνκερ αφορούν στη χρηματοδότηση σχεδίων έργων υποδομών και καινοτομίας καθώς και σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Όπως αναφέρει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στα τελευταία αποτελέσματα του σχεδίου Γιούνκερ, 19 εγκεκριμένα έργα υποδομών και καινοτομίας χρηματοδοτούνται από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) με την υποστήριξη του ΕΤΣΕ, με συνολικά σχεδόν 2,3 δισ. ευρώ, ενώ προβλέπεται να κινητοποιήσει συνολικές επενδύσεις ύψους 7,3 δισ. ευρώ.

Σε ό,τι αφορά τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις (ΜμΕ) έχουν εγκριθεί 14 συμφωνίες, ύψους 434 εκατ. ευρώ, με ενδιάμεσες τράπεζες που χρηματοδοτούνται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων (ΕΤΕ) με την υποστήριξη του ΕΤΣΕ, ενώ προβλέπεται να κινητοποιήσει σχεδόν 4,2 δισ. ευρώ σε επενδύσεις, με περίπου 25.820 επιχειρήσεις μεσαίας κεφαλαιοποίησης να επωφελούνται από τη βελτιωμένη πρόσβαση στη χρηματοδότηση.

Μετά την Ελλάδα σε σειρά κατάταξης των επενδύσεων σε σχέση με το ΑΕΠ τους ακολουθούν η Εσθονία, η Βουλγαρία, η Πορτογαλία και η Λετονία.

Σε ό,τι αφορά τη χρηματοδότηση των 28 κρατών-μελών από το Σχέδιο Γιούνκερ ανέρχεται σε 75 δισ. ευρώ, ενώ συνολικά αναμένεται να κινητοποιήσει επενδύσεις 408,4 δισ. ευρώ.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκτιμά πως περίπου 952.000 νεοσύστατες επιχειρήσεις και μικρομεσαίες επιχειρήσεις (ΜμΕ) αναμένεται να επωφεληθούν από τη βελτιωμένη πρόσβαση στη χρηματοδότηση.

Επισημαίνεται επίσης πως η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) έχει εγκρίνει χρηματοδότηση ύψους 55,2 δισ. ευρώ για έργα υποδομής και καινοτομίας, τα οποία θα οδηγήσουν σε πρόσθετες επενδύσεις ύψους 252,5 δισ. ευρώ, ενώ το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων (ΕΤΕ), το οποίο αποτελεί μέρος του Ομίλου ΕΤΕπ, έχει εγκρίνει συμφωνίες ύψους 19,8 δισ. ευρώ με ενδιάμεσες τράπεζες και ταμεία για τη χρηματοδότηση ΜμΕ, οι οποίες αναμένεται να δημιουργήσουν πρόσθετες επενδύσεις ύψους 155,9 δισ. ευρώ.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Μακρόν: «Ίσως χρειαστεί στρατός στην Ουκρανία» – «Μεσαίου μεγέθους δύναμη η Ρωσία»

FOCUS: Στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο η Ελλάδα για «ανεπαρκή» μέτρα για τις φυσικές καταστροφές

Οι γυναίκες στην ΕΕ ζουν 5,4 χρόνια περισσότερο από τους άνδρες – Τι ισχύει για την Ελλάδα

Φον ντερ Λάιεν: Στο Κάιρο στις 17 Μαρτίου μαζί με Μητσοτάκη, Μελόνι και Ντε Κροο

Βορίδης για Μπελέρη: Η απόφαση της Αλβανίας οδηγεί την Ελλάδα σε βέτο

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr