Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Το ΔΝΤ ζητεί μεγαλύτερη δημοσιονομική πειθαρχία από την Τουρκία

Το ΔΝΤ ζητεί μεγαλύτερη δημοσιονομική πειθαρχία από την Τουρκία
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Σε συστάσεις προς την Τουρκία προχώρησε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, προειδοποιώντας για υπερβολικά χαλαρή νομισματική πολιτική, ενώ κάλεσε την κυβέρνηση να επιδείξει μεγαλύτερη σύνεση στον δημοσιονομικό σχεδιασμό, λαμβάνοντας μέτρα για τη μείωση του ελλείμματος και δημοσίου χρέους.

Το έλλειμμα του κρατικού προϋπολογισμού διευρύνθηκε φέτος καθώς η Άγκυρα αύξησε τις δαπάνες για την στήριξη της οικονομίας, καθώς η νομισματική κρίση είχε ωθήσει τη χώρα σε ύφεση.

Τον Σεπτέμβριο, η τουρκική κυβέρνηση αναθεώρησε την πρόβλεψη για το έλλειμμα του 2019 στα 125 δισ. λίρες (21 δισ. δολάρια), από 80,6 δισ. λίρες.

«Παρότι τα πρόσφατα δημοσιονομικά μέτρα στήριξης βοήθησαν την οικονομία να ανακάμψει, το έλλειμμα έχει αυξηθεί σημαντικά.

Οι αξιωματούχοι του ΔΝΤ συστήνουν ουδέτερη δημοσιονομική στάση για το 2020» και μέτρα που να διασφαλίζουν ότι το δημόσιο χρέος θα παραμείνει χαμηλό.

Σε επίπεδο νομισματικής πολιτικής, η κεντρική τράπεζα έχει μειώσει από τον Ιούλιο τα επιτόκια κατά 12 ποσοστιαίες μονάδες, αφότου ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν απομάκρυνε τον προηγούμενο διοικητή καθώς δεν εισάκουσε τις εκκλήσεις για χαμηλότερα επιτόκια.

«Δεδομένων των προσδοκιών για υψηλό πληθωρισμό, οι αξιωματούχοι του Ταμείου τονίζουν ότι η νομισματική πολιτική πρέπει να εστιάσει στη μείωση του πληθωρισμού… η πρόσφατη νομισματική χαλάρωση είναι υπερβολική», επισημαίνεται στην αξιολόγηση του ΔΝΤ.

Η ανεξαρτησία της τουρκικής κεντρικής τράπεζας αποτελεί παράγοντα ανησυχίας για τους επενδυτές, με τον Ερντογάν να υποστηρίζει την άποψη ότι τα υψηλά επιτόκια φέρνουν πληθωρισμό.

Το ΔΝΤ κάλεσε την Άγκυρα για πιο ξεκάθαρη νομισματική πολιτική, ενισχύοντας τη διαφάνεια και αξιοπιστία της κεντρικής τράπεζας.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ αποδίδει φόρο τιμής στα θύματα της Γενοκτονίας των Αρμενίων

Νίκος Δένδιας για Γενοκτονία Αρμενίων: «Τιμάμε σήμερα τη μνήμη των θυμάτων της Γενοκτονίας»

RND: Τουρκική «απόβαση» στα ελληνικά νησιά του Αιγαίου

Ο Σταϊνμάγερ στην Τουρκία με πολιτική ατζέντα… και ντονέρ

Τα συνδικάτα της Σκωτίας ζητάνε από το Ηνωμένο Βασίλειο να μην πουλά όπλα στην Τουρκία

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr