ΤζιχαντιστέςΒαλκάνιαΤουρκίαΚουρδιστάνΙσραήλΚύπροςΑρμενίαΛιβύηΕλληνική Ομογένεια
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Η πανδημία του κορωνοϊού πλήττει τα funds που διαχειρίζονται «κόκκινα δάνεια»

Η πανδημία του κορωνοϊού πλήττει τα funds που διαχειρίζονται «κόκκινα δάνεια»
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Η επιδημία του κορωνοϊού φέρνει αντιμέτωπα με μεγάλες προκλήσεις τα ισχυρά funds που δραστηριοποιούνται στη διαχείριση «κόκκινων» δανείων.

Οι περισσότερες συμφωνίες αγοράς πακέτων NPEs που ολοκληρώθηκαν μέχρι σήμερα έγιναν σε αποτιμήσεις που ενσωμάτωναν την προσδοκία οικονομικής ανάκαμψης για τη χώρα, γεγονός που αναμενόταν να ωθήσει ανοδικά τόσο τις τιμές των ακινήτων, όσο και τα εισοδήματα.

Με την κρίση του κορωνοϊού η οικονομική πραγματικότητα ανατράπηκε ριζικά και το μέλλον είναι αβέβαιο, ειδικά για τις συμφωνίες αγοράς NPEs που έγιναν στο παρελθόν σε αυξημένες αποτιμήσεις λόγω του αυξημένου ανταγωνισμού.

Οι εκτιμήσεις είναι ότι η κρίση του κορωνοϊού θα επηρεάσει αρνητικά τα cash flow, καθώς οι εισπράξεις από τα κόκκινα δανειακά χαρτοφυλάκια θα είναι μικρότερες.

Και είναι λογικό, καθώς οι πλειστηριασμοί που θα πραγματοποιηθούν φέτος θα είναι λιγότεροι, όπως άλλωστε και οι δόσεις που θα πληρωθούν από τους δανειολήπτες.

Υπολογίζεται ότι η κάμψη στα έσοδα θα είναι της τάξης του 30%, εφόσον επιβεβαιωθεί το αισιόδοξο σενάριο και η οικονομία κάποια στιγμή προς τον Μάιο-Ιούνιο αρχίσει την επιστροφή στην κανονικότητα.

Η διάρκεια της κρίσης αποτελεί τον πλέον κρίσιμο παράγοντα.

Στην περίπτωση που οι οικονομικές επιπτώσεις του κορωνοϊού διαρκέσουν τρεις με έξι μήνες, όσοι έχουν υπό διαχείριση κόκκινα χαρτοφυλάκια θα μπορέσουν να ανακάμψουν και να καλύψουν το χαμένο έδαφος το 2021.

Αν η ζημία στην οικονομία αποκτήσει μόνιμα χαρακτηριστικά, τότε τα funds θα υποχρεωθούν να αναδιατάξουν την στρατηγική τους και να περιοριστούν σε αισθητά μικρότερες αποδόσεις.

Η έλλειψη ορατότητας για την πορεία της οικονομίας καθιστά στην παρούσα συγκυρία αδύνατη την τιμολόγηση των δανείων από την πλευρά των funds.

Στο πλαίσιο αυτό -και εφόσον είναι εποπτικά εφικτό- είναι πιθανόν στο μέλλον να δούμε σύνθετες συμφωνίες που θα συνοδεύονται από μικρότερα τιμήματα αλλά και από διάφορες ρήτρες, που μπορεί πχ. να εξασφαλίζουν συμμετοχή των τραπεζών στα μελλοντικά κέρδη.

Να σημειωθεί ότι η οικονομική αβεβαιότητα που επικρατεί σε όλη την Ευρώπη, επηρεάζει ιδιαίτερα τα funds που δραστηριοποιούνται στα «κόκκινα» δάνεια, καθώς ο μεγάλος τους «πονοκέφαλος» προέρχεται κυρίως από την Ισπανία και την Ιταλία, όπου έχουν πολύ μεγαλύτερες επενδύσεις σε NPEs σε σχέση με την Ελλάδα.

Πηγή: NewMoney

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Παππάς σε Ν.Δ.: Στο Συμβούλιο της Ευρώπης πάθατε πολιτική συντριβή

Kαθηγητής Τζανάκης: Τα κρούσματα είναι τριπλάσια – Επιστρέφουμε στο Νοέμβριο

Με «μηχανισμό» στις εξαγωγές εμβολίων απαντά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις φαρμακοβιομηχανίες

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Ο κ. Μητσοτάκης να σταματήσει να μετατρέπει την Ελλάδα σε ψωροκώσταινα των εμβολίων

Η Κ.Σ. του Συμβουλίου της Ευρώπης ενέκρινε την πρόταση Τσίπρα για τα εμβόλια και απέρριψε την πρόταση Μητσοτάκη για το πιστοποιητικό

Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr