Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Ο Λίβανος θα λάβει 1,1 δισ. από το ΔΝΤ

Ο Λίβανος θα λάβει 1,1 δισ. από το ΔΝΤ
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Το ποσό των 1,1 δισ. δολαρίων πρόκειται να λάβει από το πρόγραμμα ειδικών τραβηχτικών δικαιωμάτων – SDR του ΔΝΤ ο Λίβανος.

Πρόκειται για απαραίτητη εισροή μετρητών για την κυβέρνηση που ορκίστηκε την Παρασκευή, αναφέρουν οι Financial Times.

Ο απερχόμενος υπουργός Οικονομικών, Γκάζι Γουάζνι, δήλωσε τη Δευτέρα ότι 1,135 δισ. δολάρια θα φτάσουν στην κεντρική τράπεζα του Λιβάνου την Πέμπτη.

Ο Γουάζνι είπε επίσης ότι ο Λίβανος έχει πρόσβαση σε 860 εκατομμύρια δολάρια από το SDR τα οποία διατέθηκαν τον Αύγουστο του 2021 μέσω της γενικής χρηματοδότησης του ΔΝΤ ύψους 650 δισεκατομμυρίων δολαρίων, την οποία το Ταμείο ξεκίνησε για να βοηθήσει τα κράτη μέλη κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Τα επιπλέον 275 εκατομμύρια δολάρια που πηγαίνουν στον Λίβανο προέρχονται από το 2009.

Θα εξαρτηθεί από τη νέα διοίκηση, με επικεφαλής τον δισεκατομμυριούχο πρωθυπουργό Νατζίμπ Μικάτι, να αποφασίσει πώς θα δαπανήσει το κονδύλι, δήλωσε εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών.

Ο Λίβανος δεν κατάφερε να αποπληρώσει το χρέος του σε ξένο νόμισμα το 2020, λέγοντας ότι δεν έχει πλέον τη δυνατότητα να πληρώσει τις πληρωμές τόκων.

Αλλά η πολιτική αναταραχή μετά την έκρηξη στο λιμάνι της Βηρυτού τον Αύγουστο του 2020 σταμάτησε τις συνομιλίες διάσωσης με το ΔΝΤ.

Η νέα κυβέρνηση αναμένεται να επαναφέρει τις διαπραγματεύσεις.

Η λίρα του Λιβάνου έχει χάσει το 90% της αξίας της και η χώρα που εξαρτάται από τις εισαγωγές είναι απελπισμένη για ξένο νόμισμα.

Η Banque du Liban χρησιμοποιεί τα αποθέματά της σε σκληρό νόμισμα για να παρέχει επιδοτούμενη χρηματοδότηση για κρίσιμες εισαγωγές, όπως καύσιμα και φάρμακα.

Αλλά αυτά τα αποθεματικά έχουν μειωθεί στο μισό από τότε που ξέσπασε η τραπεζική κρίση τον Οκτώβριο του 2019, από περίπου 30 δισεκατομμύρια δολάρια σε περίπου 15 δισεκατομμύρια δολάρια και ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας είπε ότι η τράπεζα δεν μπορεί πλέον να αντέξει.

Επιδεινωμένη από την πανδημία του κορωνοϊού, η κρίση στο Λίβανο απορρέει από δεκαετίες κακής διαχείρισης και διαφθοράς, με τις επικαλυπτόμενες χρηματοπιστωτικές και οικονομικές κρίσεις της χώρας να έχουν οδηγήσει πάνω από το ήμισυ του πληθυσμού των 7 εκατομμυρίων κατοίκων κάτω από το όριο της φτώχειας, αναφέρει το ΔΝΤ.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Οι Ισραηλινοί σκότωσαν δύο παραστρατιωτικούς της Χεζμπολάχ στη Συρία

Ο Νασράλα της Χεζμπολάχ συναντήθηκε με τον Ναχαλέχ του Παλαιστινιακού Ισλαμικού Τζιχάντ

Ιορδανοί αναλυτές: Οι Αμερικανοί θα πλήξουν τους φιλοϊρανούς παραστρατιωτικούς αλλά όχι το Ιράν

Ισραήλ: Ο στρατός θα αναλάβει δράση ενάντια στη Χεζμπολάχ στα σύνορα με τον Λίβανο

Ο Λάρι Σάμερς για την «επικών διαστάσεων ελληνική τραγωδία»: Το ΔΝΤ έκανε λάθη, η Ελλάδα δεν ήταν αθώο θύμα

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr