Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

UBS: Πόσο θα κοστίσει ένα νέο λοκντάουν στην Ελλάδα

UBS: Πόσο θα κοστίσει ένα νέο λοκντάουν στην Ελλάδα
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Το κόστος ενός ενδεχόμενου lockdown στις οικονομίες εννέα χωρών της Ευρώπης, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, υπολογίζουν οι αναλυτές του UBS, μετά την επιβολή του μέτρου στην Αυστρία και την αυστηροποίηση των μέτρων για τον κορωνοϊό και σε άλλες χώρες.

Ένα τέτοιο σενάριο, όπως αναφέρει το fox-24, θα μπορούσε να οδηγήσει σε στασιμότητα ή και σε συρρίκνωση την οικονομία της ευρωζώνης το δ’ τρίμηνο.

Σε μια τέτοια περίπτωση, θα υπάρξουν επιπτώσεις και για την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, καθώς αυξάνονται οι πιθανότητες να επεκταθεί το έκτακτο πρόγραμμα αγοράς τίτλων για την πανδημία (PEPP) και πέραν του Μαρτίου του 2022.

Οι 9 χώρες που αντιμετωπίζουν πίεση για νέα μέτρα

Ήδη, η Αυστρία έχει επιβάλει lockdown μέχρι τις 13 Δεκεμβρίου, ενώ περιοριστικά μέτρα έχουν επιβληθεί στη Γερμανία, την Ολλανδία και την Ιρλανδία.

Εννέα χώρες αντιμετωπίζουν έντονη πίεση για την επιβολή νέων μέτρων για τον έλεγχο της διασποράς του κορωνοϊού.

Οι δείκτες δείχνουν αύξηση των κρουσμάτων σε Ελλάδα, Αυστρία, Γερμανία, Βέλγιο, Φινλανδία, Ιρλανδία, Ολλανδία, Σλοβακία και Σλοβενία.

Οι εννέα χώρες αντιπροσωπεύουν το 50% του ΑΕΠ της ευρωζώνης και καταγράφουν αύξηση των κρουσμάτων πάνω ή κοντά στα προηγούμενα ρεκόρ τους.

Πλην της Αυστρίας, που επιβλήθηκε lockdown, στην Ολλανδία τα καταστήματα πρέπει να κλείνουν νωρίς και στην Ιρλανδία έχουν μειωθεί οι ώρες λειτουργίας για τα εστιατόρια και τα μπαρ.

Στη Γερμανία, το κοινοβούλιο αποφάσισε την περασμένη εβδομάδα να δώσει τέλος στην κατάσταση έκτακτης ανάγκης στις 25 Νοεμβρίου, κάτι που σημαίνει ότι καθολικά lockdown δεν θα μπορούν να επιβληθούν μετά από αυτή την ημερομηνία.

Ωστόσο, κρατίδια έχουν ήδη αυστηροποιήσει τα μέτρα για την πανδημία, με την πρόσβαση στους χώρους εργασίας και τις συγκοινωνίες να γίνεται με πιστοποιητικό εμβολιασμού, νόσησης ή αρνητικό τεστ.

Σε κάποιες περιοχές, οι ανεμβολίαστοι αποκλείονται από τους εσωτερικούς χώρους και την εστίαση.

Καθώς τα κρούσματα αυξάνονται, ακόμα πιο αυστηρά μέτρα είναι πιο πιθανά στη Γερμανία, τονίζει η UBS, που ωστόσο δεν βλέπει πιθανό ένα καθολικό lockdown.

Ποιο είναι το κόστος των μέτρων

Οι αναλυτές εξηγούν ότι τα περιοριστικά μέτρα δεν προκαλούν πια τόσο μεγάλη ζημιά στο ΑΕΠ όσο τα πρώτα lockdown.

Κι αυτό επειδή οι οικονομίες έχουν μάθει σε μεγάλο βαθμό να λειτουργούν στη νέα πραγματικότητα.

Όμως τα μέτρα που έχουν επιβληθεί μέχρι στιγμής (σε Αυστρία, Ολλανδία, Ιρλανδία, Σλοβακία, Σλοβενία και Λετονία), υπολογίζεται ότι θα μπορούσαν να αφαιρέσουν περίπου 0,15 ποσοστιαίες μονάδες από την ανάπτυξη της Ευρωζώνης το δ΄ τρίμηνο του 2021 (η σημερινή εκτίμηση της UBS κάνει λόγο για τριμηνιαία ανάπτυξη 0,8%).

Τα περιοριστικά μέτρα που πρόκειται να επιβληθούν στη Γερμανία θα αφαιρέσουν άλλες 0,15 ποσοστιαίες μονάδες, ανεβάζοντας το συνολικό κόστος στις 0,30 ποσοστιαίες μονάδες.

Το σενάριο για λοκντάουν στις 9 «κόκκινες» χώρες

Εάν οι εννέα χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα καταφύγουν σε lockdown ανάλογο με εκείνο της Αυστρίας, η UBS υπολογίζει ότι η ζημιά στους ρυθμούς ανάπτυξης της Ευρωζώνης για το δ΄ τρίμηνο θα ήταν της τάξης των 0,7-0,8 ποσοστιαίων μονάδων, κάτι που σημαίνει ότι η Ευρωζώνη θα παρέμενε στάσιμη στο διάστημα αυτό.

Σε κάθε περίπτωση, αν χώρες του ευρωπαϊκού νότου αναγκαστούν να σκληρύνουν τα μέτρα, το δ’ τρίμηνο θα μπορούσε να εμφανίσει ακόμη και αρνητική ανάπτυξη.

«Εάν οι περιορισμοί δεν αρθούν γρήγορα με το νέο έτος, πρόσθετοι οικονομικοί κίνδυνοι θα ισχύσουν για το πρώτο τρίμηνο του 2022», σημειώνουν οι αναλυτές, που επισημαίνουν ότι εφόσον υπάρξουν περιορισμοί στην οικονομική δραστηριότητα, αυτοί θα αντισταθμιστούν από πρόσθετα μέτρα στήριξης για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Γερμανία: 62χρονος εμβολιάστηκε 217 φορές κατά της covid-19

Στη Λάρισα οι νεκροί του κορωνοϊού δεν έχουν «λιώσει» – Στο Νέο Κοιμητήριο σταμάτησαν οι εκταφές

Εμβόλια Covid: Έχουν τελικά σπάνιες αλλά σοβαρές παρενέργειες σύμφωνα με παγκόσμια μελέτη

ΕΟΔΥ: 65 θάνατοι από covid – 51 διασωληνωμένοι – Αύξηση της θετικότητας της γρίπης και 5 νέοι θάνατοι

Πουλάκου για long Covid: Περισσότερο ευάλωτες οι γυναίκες από 40-60 ετών

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr