Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Σόρος: Λάθος η πολιτική λιτότητας που επέβαλε η Μέρκελ

Σόρος: Λάθος η πολιτική λιτότητας που επέβαλε η Μέρκελ
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Βελτίωση των οικονομικών προϋποθέσεων στην Ελλάδα «βλέπει» ο μεγαλοεπενδυτής Τζορτζ Σόρος, ερωτηθείς εάν θα επένδυε στη χώρα. Σημειώνει ακόμη ότι προτίθεται να επενδύσει, «εφόσον κριθεί εφικτό να έχει κανείς κέρδος με διάρκεια».

Σε συνέντευξή του στο περιοδικό «Der Spiegel» ο κ. Σόρος τονίζει ότι η «η κατάσταση στην Ευρωζώνη παραμένει πολύ κρίσιμη» και επιμένει ότι η πολιτική λιτότητας «την οποία επέβαλε η κυρία Μέρκελ» ήταν λανθασμένη, καθώς επέτεινε την κρίση χωρίς αυτό να είναι αναγκαίο.

Στο μεταξύ, η κατάσταση στις χρηματαγορές ηρέμησε, αλλά δεν γίνεται λόγος για βιώσιμη ανάκαμψη, επισημαίνει και εκφράζει φόβους ότι η Ευρωζώνη θα μπορούσε να βιώσει μακρά φάση οικονομικής στασιμότητας, όπως συνέβη με την Ιαπωνία.

Εκτιμά πάντως ως ορθή τη στάση της ΕΚΤ στην κρίση, αλλά σημειώνει ότι οι τράπεζες δεν προωθούν επαρκώς τη χρηματοδότηση στις επιχειρήσεις: «Το ότι προσπάθησε η ΕΚΤ να επιλύσει το πρόβλημα της οικονομικής στενότητας είναι λογικό. Οι δυνατότητές της όμως είναι περιορισμένες. Έχω λίγες ελπίδες όσο δεν δραστηριοποιούνται περισσότεροι επενδυτές στις χώρες που βρίσκονται σε κρίση».

Ο μεγαλοεπενδυτής υποστηρίζει επίσης ότι η πρωτοβουλία της ΕΚΤ για την αγορά ομολόγων καθησύχασε βραχυπρόθεσμα τις αγορές, αλλά οδήγησε σε πολιτική κρίση, με την ενίσχυση των ευρωσκεπτικιστών και των δεξιών λαϊκιστικών κομμάτων σε πολλές χώρες της Ευρώπης.

«Αυτό είναι παλιά εμπειρία σε πολλά μέρη του κόσμου, μόνο στη Γερμανία προφανώς είναι αποφασισμένοι να συνεχίσουν να το αγνοούν» δηλώνει και, επανερχόμενος στην κριτική του για το Βερολίνο και την πολιτική του στην ευρωπαϊκή κρίση, ο Τζορτζ Σόρος αναφέρει: «Η Γερμανία είναι σήμερα η ηγετική οικονομική και πολιτική δύναμη της Ευρώπης, αλλά δεν δικαιολογεί την αυξανόμενη σημασία της. Οι Γερμανοί κάνουν πολύ λίγα, όσα είναι αναγκαία για να διατηρήσουν το ευρώ, αλλά αυτό δεν αρκεί προκειμένου να φέρει επιτέλους την ήπειρο σε τροχιά ανάπτυξης».

Ερωτηθείς αν έχει κερδοσκοπήσει σε βάρος του ευρώ, απαντά αρνητικά, εξηγώντας ότι δεν ήθελε να υπάρχει σύγκρουση συμφερόντων, καθώς ο ίδιος δίνει πολιτικές συμβουλές για την Ευρωζώνη.

Προσθέτει ότι η ομάδα του, δίνει χρήματα σε τράπεζες, οι οποίες χρειάζονται επειγόντως κεφάλαια και τονίζει ότι αυτού του είδους η ιδιωτική δραστηριοποίηση είναι που έχει ανάγκη τώρα η Ευρωζώνη.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Γεραπετρίτης: «Η ΕΕ και οι χώρες του Κόλπου οφείλουν να αντιμετωπίσουν από κοινού τις προκλήσεις στη Μέση Ανατολή»

Ο Σταϊνμάγερ στην Τουρκία με πολιτική ατζέντα… και ντονέρ

Χριστοδουλίδης: Είμαστε στα όρια μας, όσον αφορά τις προσφυγικές ροές

Ο φιλότουρκος «τενεκές» Μπορέλ θέλει να στείλουμε αντιαεροπορικά στην Ουκρανία

«Πέσιμο» στην Ούρσουλα στις Βρυξέλλες – Της φώναζαν: «Είσαι εγκληματίας, έπρεπε να βρίσκεσαι στη Χάγη»

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr