Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Η Γερμανία αντιμέτωπη με ύφεση – Ανησυχία για μόνιμη διακοπή παροχής φυσικού αερίου

Η Γερμανία αντιμέτωπη με ύφεση – Ανησυχία για μόνιμη διακοπή παροχής φυσικού αερίου
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Ανησυχία επικρατεί ανάμεσα στους επενδυτές για την προοπτική της οικονομίας της Γερμανίας, καθώς υπάρχει ο φόβος ότι η διακοπή της παροχής φυσικού αερίου από τη Ρωσία θα είναι «μόνιμη», γεγονός που δύναται να βυθίσει τη χώρα σε ύφεση.

Ειδικότερα, ο δείκτης προσδοκιών των επενδυτών του Ινστιτούτου ZEW για τη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης μειώθηκε από μείον 28 τον Ιούνιο σε μείον 53,8 αυτόν τον μήνα.

Πρόκειται για το χαμηλότερο επίπεδο από το 2011, όταν η Ευρωζώνη βρισκόταν στο έλεος της κρίσης χρέους.

Οι οικονομολόγοι έχουν υποβαθμίσει τις εκτιμήσεις τους για την ανάπτυξη φέτος στη Γερμανία και ευρύτερα στην Ευρωζώνη, ενώ αυξάνουν τις προβλέψεις τους για τον πληθωρισμό, προειδοποιώντας παράλληλα ότι αν η Μόσχα διακόψει τον εφοδιασμό ενέργειας θα μπορούσε να αναγκάσει τις κυβερνήσεις να υιοθετήσουν τη διανομή φυσικού αερίου με το «δελτίο».

«Οι προσδοκίες για ενεργοβόρους και προσανατολισμένους στις εξαγωγές οικονομικούς τομείς μειώνονται ιδιαίτερα απότομα, αλλά η ιδιωτική κατανάλωση εκτιμάται επίσης ότι είναι σημαντικά πιο αδύναμη», δήλωσε ο Achim Wambach, πρόεδρος της ZEW.

Ο Wambach είπε επίσης ότι το επενδυτικό κλίμα έχει επιδεινωθεί σημαντικά λόγω των ανησυχιών για τον ενεργειακό εφοδιασμό της Γερμανίας, του σχεδίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να ξεκινήσει μια σειρά αυξήσεων των επιτοκίων την επόμενη εβδομάδα και του lockdown για τον κορωνοϊό στην Κίνα.

Υπενθυμίζεται ότι ο κύριος αγωγός φυσικού αερίου της Ρωσίας προς τη Γερμανία, Nord Stream 1, τέθηκε τη Δευτέρα εκτός λειτουργίας για 10 ημέρες για προγραμματισμένη συντήρηση, με το φόνο ότι δεν θα επανάλθει η ροή του φυσικού αερίου μετά την ολοκλήρωση των εργασιών στις 21 Ιουλίου.

«Αναμένουμε ότι τόσο η Γερμανία, όσο και η Ευρωζώνη ευρύτερα, θα οδηγηθούν σε τεχνική ύφεση από το τέταρτο τρίμηνο του 2022, ακόμη και χωρίς πλήρη διακοπή του ρωσικού φυσικού αερίου, με βάση την υπόθεση ότι οι διακοπές παράδοσης θα συνεχιστούν», σχοίασε ο Markus Guetschow της Morgan Stanley.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Ρωσία: «Ουκρανοί εθνικιστές» οι δράστες του μακελειού με τους 140 νεκρούς στη Μόσχα

Μακελειό στη Μόσχα: «Η Ρωσία ήξερε εδώ και ένα μήνα για επικείμενη τρομοκρατική επίθεση», λέει το Κίεβο

Λογαριασμοί ρεύματος: Φρένο στην ελεύθερη μετακίνηση των καταναλωτών

Γερμανία: Στα όρια της ύφεσης η οικονομία – Το 2024 θα είναι μια δύσκολη χρονιά

Γερμανία: Παλαιστινιακό κράτος ναι, αλλά χωρίς Χαμάς

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr