Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Aμερικανική μελέτη: Ποιοι μπορεί να κινδυνεύουν από long Covid

Aμερικανική μελέτη: Ποιοι μπορεί να κινδυνεύουν από long Covid
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Ένα σημαντικό μέρος των ασθενών του κορωνοϊού, ίσως και πάνω από 40% σύμφωνα με ορισμένες εκτιμήσεις, συνεχίζει να υποφέρει από συμπτώματα για μήνες μετά την αρχική διάγνωση.

Μέχρι σήμερα όμως παραμένει αδύνατο να προβλεφθεί ποιοι ασθενείς θα εμφανίσουν long Covid ή όχι.

Τώρα, μια νέα αμερικανική μελέτη αναγνωρίζει παράγοντες κινδύνου, οι οποίοι μπορούν να μετρηθούν στα αρχικά στάδια της λοίμωξης ώστε να αναγνωριστούν οι ασθενείς υψηλού ρίσκου.

Το ιικό φορτίο στο αίμα, ο διαβήτης, τα αυτοαντισώματα και η προηγούμενη λοίμωξη με έναν άλλο ιό, τον ιό Έπσταϊν Μπαρ, είναι μερικοί από τους παράγοντες κινδύνου που κατονομάζει η μελέτη στην έγκριτη επιθεώρηση Cell.

Εξετάσεις αίματος

Οι ερευνητές του Ινστιτούτου Βιολογίας Συστημάτων στο Σιάτλ παρακολούθησαν με εργαστηριακές εξετάσεις 309 ασθενείς της Covid-19.

Ορισμένοι εμφάνισαν συμπτώματα μακράς Covid, όπως κόπωση, αδυναμία συγκέντρωσης, δύσπνοια και κατάθλιψη.

Η σύγκριση των ασθενών αυτών με όσους ανέρρωσαν πλήρως από την αρχική λοίμωξη έδειξε ότι το ιικό φορτίο (ο αριθμός των αντιγράφων του ιού ανά μονάδα όγκου αίματος) αποτελεί προγνωστικό δείκτη της μακράς Covid.

«Διαπιστώσαμε ότι οι αρχικές μετρήσεις του ιού στο αίμα παρουσιάζουν ισχυρή συσχέτιση με ορισμένα συμπτώματα της long Covid τα οποία θα εμφανίσουν οι ασθενείς μήνες αργότερα» δήλωσε ο Γιαπένγκ Σου, μέλος της ομάδας.

Ακόμα, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι ο κίνδυνος μακράς Covid-19 είναι υψηλότερος σε άτομα που είχαν προσβληθεί στο παρελθόν από τον ιό Έπσταϊν-Μπαρ, o οποίος μολύνει πάνω από το 90% του πληθυσμού στις περισσότερες χώρες (στα παιδιά εκδηλώνεται ως κρυολόγημα, στους ενήλικες προκαλεί λοιμώδη μονοπυρήνωση).

Η μελέτη έδειξε ότι ο ιός Έπσταϊν Μπαρ, o οποίος διατηρείται στον ανθρώπινο οργανισμό εφ’ όρου ζωής, αλλά κανονικά παραμένει ανενεργός, ενεργοποιείται ξανά στα αρχικά στάδια της Covid-19.

«Αυτό ίσως σχετίζεται με απορρύθμιση του ανοσοποιητικού συστήματος στη διάρκεια της λοίμωξης Covid-19» πρόσθεσε ο δρ Σου.

Επιπλέον, η μελέτη έδειξε ότι η μακρά Covid είναι πιθανότερη σε άτομα που φέρουν «αυτοαντισώματα», δηλαδή αντισώματα που επιτίθενται σε υγιείς ιστούς και συνδέονται με αυτοάνοσα νοσήματα.

Τα άτομα με προϋπάρχοντα αντισώματα, έδειξε η ανάλυση, συχνά παράγουν λιγότερα αντισώματα του κορωνοϊού.

«Πολλοί ασθενείς με υψηλά επίπεδα αυτοαντισωμάτων παρουσιάζουν ταυτόχρονα χαμηλότερα επίπεδα αντισωμάτων που εξουδετερώνουν τον SARS-CoV-2» ανέφερε ο Ντάνιελ Τσεν, πρώτος συγγραφέας της μελέτης.

«Αυτό τους καθιστά πιο ευάλωτους σε λοιμώξεις διαφυγής», όταν ο ιός διαφεύγει της ανοσίας που προσφέρουν τα εμβόλια, εξήγησε.

Ο προϋπάρχων διαβήτης τύπου ΙΙ επίσης αυξάνει τον κίνδυνο, έδειξε η μελέτη,

Τα ευρήματα, εκτιμά η ερευνητική ομάδα, αφενός βελτιώνουν τις γνώσεις μας για τις μακροπρόθεσμες επιπλοκές του κορωνοϊού, αφετέρου ανοίγουν το δρόμο για την έγκαιρη πρόβλεψη και αντιμετώπιση της long Covid.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

«Ο Τραμπ δεν είναι σε θέση να πληρώσει τα πρόστιμα 454 εκατ. δολαρίων που του επιβλήθηκαν» λένε οι δικηγόροι του

ΗΠΑ: Πιθανότατα δεν θα υπάρξει συγχαρητήριο τηλεφώνημα στον Πούτιν από τον Μπάιντεν

Τηλεφωνική συνομιλία Μπάιντεν-Νετανιάχου, η πρώτη εδώ και έναν μήνα

Κάμαλα Χάρις: Κανείς δεν πρέπει να φυλακίζεται επειδή κάπνισε μαριχουάνα

Το υπουργείο Εθνικής Άμυνας σχετικά με δημοσιεύματα για την Κύρωση των Μνημονίων με ΗΠΑ

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr