Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Κωνσταντίνος Ιντζόγλου
Oρθοπαιδικός Χειρουργός, MD, MSc, PhD

Ρομποτική αρθροπλαστική γόνατος (ROSA): Η πιο σύγχρονη ορθοπεδική τεχνολογία στα «πόδια» σας

Ρομποτική αρθροπλαστική γόνατος (ROSA): Η πιο σύγχρονη ορθοπεδική τεχνολογία στα «πόδια» σας
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΡΟΜΠΟΤΙΚΗ ΟΡΘΟΠΕΔΙΚΗ ΚΑΙ ΠΟΥ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΕΙΤΑΙ;

Έχει χαρακτηριστεί μια μικρή «επανάσταση» στη θεραπεία της οστεοαρθρίτιδας, μιας από τις πιο συνηθισμένες εκφυλιστικές παθήσεις του ανθρώπινου σώματος και πολύ συχνή αιτία αναπηρίας στον ενήλικο πληθυσμό.

Η ρομποτική ολική αρθροπλαστική γόνατος (RΟSAΤΜ) τα τελευταία χρόνια εφαρμόζεται με επιτυχία και στην Ελλάδα δίνοντας λύση σε ασθενείς που επισκέπτονται τον ορθοπεδικό επειδή ακόμα και οι καθημερινές κινήσεις, όπως το περπάτημα, είναι επώδυνες, αφού τα οστά της άρθρωσης «τρίβονται» μεταξύ τους ελλείψει χόνδρου, του «υλικού» που υπό φυσιολογικές συνθήκες μειώνει τις τριβές και απορροφά τους κραδασμούς.

Η αρθροπλαστική γόνατος, δηλαδή η αντικατάσταση της φθαρμένης με τεχνητή άρθρωση, συνήθως συστήνεται σε ασθενείς στους οποίους η συντηρητική θεραπεία αποτυγχάνει και το γόνατο παραμένει μη λειτουργικό, ενώ παράλληλα υπάρχει κίνδυνος να επηρεαστούν και οι υπόλοιπες υγιείς αρθρώσεις (π.χ. το άλλο γόνατο ή τα ισχία).

Βασικό πλεονέκτημα, όμως, σε σχέση με τις άλλες σύγχρονες τεχνικές είναι ότι με τη ρομποτική ολική αρθροπλαστική (RΟSAΤΜ) αυξάνεται η ακρίβεια και η αποτελεσματικότητα της επέμβασης, και κατά συνέπεια μεγαλώνουν τα ποσοστά επιτυχίας.

Επιπλέον, η ακριβής τοποθέτηση της νέας άρθρωσης δίνει περισσότερη διάρκεια ζωής στα εμφυτεύσιμα υλικά.

ΤΙ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΠΡΙΝ ΚΑΙ ΚΑΤΑ ΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΟΥ ΧΕΙΡΟΥΡΓΕΙΟΥ;

Πρώτο βήμα πριν από το χειρουργείο είναι να γίνει μια απλή ακτινογραφία της άρθρωσης.

Ακολούθως τα δεδομένα επεξεργάζονται με το λογισμικό του συστήματος ΜΑΚΟΤΜ, ώστε να σχεδιαστεί ένα εξατομικευμένο προεγχειρητικό πλάνο βασισμένο στην ανατομία του γόνατος κάθε ασθενούς.

Με βάση αυτό το ψηφιακό πλάνο θα κινηθεί ο εξειδικευμένος χειρουργός κατά τη διάρκεια της επέμβασης: ο ρομποτικός βραχίονας θα κατευθυνθεί με ακρίβεια στην προσχεδιασμένη περιοχή, και στις τρεις διαστάσεις, χωρίς, όμως, αυτό να σημαίνει ότι ο γιατρό δεν μπορεί να κάνει οποιαδήποτε αλλαγή κατά τη διάρκεια της διαδικασίας, αν το κρίνει απαραίτητο.

Η νέα αρθρική επιφάνεια τοποθετείται με εξαιρετική ακρίβεια και με ψηφιακά πιστοποιημένο τρόπο με τη χρήση του ρομποτικού βραχίονα.

ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ;

Επιπρόσθετα πλεονεκτήματα της ρομποτικής ολικής αρθροπλαστικής γόνατος –πέρα από την ακρίβεια και την αποτελεσματικότητα– είναι η δυνατότητα που υπάρχει να αντιμετωπιστεί η οστεοαρθρίτιδα στο αρχικό στάδιο, η μικρότερη απώλεια αίματος συγκριτικά με την παραδοσιακή τεχνική, η διεγχειρητική δυνατότητα εκτίμησης της συνδεσμικής σταθερότητας, οι μειωμένες επιπλοκές, η πλήρης εξαφάνιση του πόνου, η κατακόρυφη πτώση του ποσοστού να χρειαστεί νέα επέμβαση, και η αμεσότερη και ταχύτερη κινητοποίηση και αποκατάσταση.

ΤΙ ΝΑ ΠΕΡΙΜΕΝΕΙ Ο ΑΣΘΕΝΗΣ ΜΕΤΑ ΤΟ ΧΕΙΡΟΥΡΓΕΙΟ;

Κατά κανόνα ο ασθενής μπορεί να περπατήσει με υποβοήθηση τις πρώτες 24 ώρες μετά την επέμβαση.

Ο χειρουργός θα κάνει αξιολόγηση της νέας ακτινογραφίας γόνατος και θα συστήσει πρόγραμμα φυσικοθεραπειών.

Η επιστροφή στις καθημερινές δραστηριότητες εξαρτάται από την ηλικία του ασθενούς, το φύλο του, το βαθμό καταπόνησης των αρθρώσεων του, τη φυσική του κατάσταση, το βάρος του, και άλλους παράγοντες.

Μελέτες, πάντως, έχουν δείξει ότι μετά τη ρομποτική αρθροπλαστική γόνατος η οδήγηση είναι δυνατή σε 3 περίπου εβδομάδες.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Επανάσταση στην αντιμετώπιση της αρθρίτιδας ισχίου

Ολική Αρθροπλαστική Ισχίου: Τι είναι η τεχνική SuperPath

Οστεοαρθρίτιδα: Πώς αντιμετωπίζεται η ασθένεια που ταλαιπωρεί ένα εκατ. Έλληνες

Τι πρέπει να ξέρουμε για τη Ρήξη Πρόσθιου Χιαστού Συνδέσμου

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr