Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Κωνσταντίνος Ιντζόγλου
Oρθοπαιδικός Χειρουργός, MD, MSc, PhD

Ολική Αρθροπλαστική Ισχίου: Τι είναι η τεχνική SuperPath

Ολική Αρθροπλαστική Ισχίου: Τι είναι η τεχνική SuperPath
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Κωνσταντίνος Ιντζόγλου,

Η Αμερικανική Ακαδημία Ορθοπεδικών Χειρουργών (American Academy of Orthopaedic Surgeons – AAOS) θεωρεί την αρθροπλαστική ισχίου μία από τις πιο επιτυχημένες επεμβάσεις.

Άλλωστε, η σημαντική πρόοδος που έχει επιτευχθεί τα τελευταία 50 χρόνια και ως προς τις χειρουργικές τεχνικές και ως προς την τεχνολογία που χρησιμοποιείται έχει αυξήσει κατακόρυφα τα ποσοστά επιτυχίας.

Τα στοιχεία της AAOS για τις χώρες-μέλη του δείχνουν ότι την περίοδο 2000-2013 οι ολικές αρθροπλαστικές στο ισχίο αυξήθηκαν κατά 35%, ενώ σύμφωνα με την αρμόδια αμερικανική υπηρεσία στις ΗΠΑ κάθε χρόνο γίνονται πάνω από 300.000 τέτοιες επεμβάσεις.

Στην Ελλάδα κάθε χρόνο χειρουργούνται περίπου 25000 ασθενείς για ολική αρθροπλαστική ισχίου.

ΠΟΤΕ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΕΤΑΙ;
Δεν είναι όλοι οι ασθενείς με πόνο στο ισχίο υποψήφιοι για αρθροπλαστική, δηλαδή για αντικατάσταση της φθαρμένης με μια τεχνητή άρθρωση που μιμείται τη φυσική κίνηση.

Ο εξειδικευμένος ορθοπεδικός χειρουργός θα εξετάσει όλες τις παραμέτρους προτού προτείνει τη λύση του χειρουργείου – ηλικία, επίπεδο δραστηριοτήτων, ιστορικό, χρόνια νοσήματα είναι μόνο μερικοί από τους παράγοντες που λαμβάνονται υπόψη.

Σε ασθενείς που είναι πάνω από 50 και υποφέρουν από οστεοαρθρίτιδα είναι πολύ πιθανό να προκριθεί η λύση της αρθροπλαστικής, ειδικά εάν ο πόνος και η δυσκαμψία επιμένουν σε σημείο που να επηρεάζουν την ποιότητα ζωής τους και να περιορίζουν τις καθημερινές τους δραστηριότητες.

Επίσης προτείνεται σε ανθρώπους που περπατούν με βοηθήματα και θέλουν να βελτιώσουν την καθημερινότητά τους, ή και σε όσους ο πόνος συνεχίζεται και κατά τη διάρκεια της ξεκούρασης και του ύπνου, μιας και η φαρμακευτική αγωγή δεν προσφέρει ανακούφιση από τα συμπτώματα.

ΤΙ ΘΑ ΣΥΜΒΕΙ ΣΤΟ ΧΕΙΡΟΥΡΓΕΙΟ ΚΑΙ ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η SUPERPATH;
Τα τελευταία δέκα χρόνια εφαρμόζεται παγκοσμίως και η οπίσθια ελάχιστη επεμβατική προσπέλαση στο ισχίο (SuperPath), μια τεχνική που επιτρέπει στον χειρουργό να κάνει ολική αρθροπλαστική χωρίς να κόψει ή να τραυματίσει κάποιο μυ και χωρίς να χρειάζεται να εξαρθρώσει το ισχίο κατά τη διάρκεια του χειρουργείου (κάτι απαραίτητο σε ΟΛΕΣ τις άλλες τεχνικές!).

Στη βιβλιογραφία αναφέρεται και ως micro-αρθροπλαστική, λόγω της μικρής τομής (6-7 εκ.) αλλά κυρίως λόγω της προστασίας των μαλακών μορίων που περιβάλλουν την άρθρωση. Καλύτεροι υποψήφιοι θεωρούνται οι μικρότερης ηλικίας ασθενείς.

ΤΙ ΝΑ ΠΕΡΙΜΕΝΕΙ Ο ΑΣΘΕΝΗΣ ΜΕΤΑ ΤΟ ΧΕΙΡΟΥΡΓΕΙΟ;
Βασικό πλεονέκτημά της είναι ότι μειώνονται οι πιθανότητες εξαρθρήματος, της σοβαρότερης δηλαδή επιπλοκής.

Επίσης, δεν υπάρχει ανάγκη μετεγχειρητικών περιορισμών και προφυλάξεων στις κινήσεις (ανυψωτικό λεκάνης, μαξιλάρι απαγωγής).

Με δεδομένη την έλλειψη τραυματισμών κατά τη διάρκεια του χειρουργείου, ο μετεγχειρητικός πόνος είναι μικρότερος, η ανάγκη για μετάγγιση αίματος εξαλείφεται, η χρήση παυσιπόνων μειώνεται στο ελάχιστο και η ανάρρωση γίνεται σε συντομότερο διάστημα.

Συνοπτικά οι βασικές διαφορές της SuperPath είναι:

• Δεν χρειάζεται εξάρθρημα ισχίου διεγχειρητικά (κάτι που είναι αναγκαίο σε ΟΛΕΣ τις άλλες επεμβάσεις της Ολικής Αρθροπλαστικής Ισχίου). Με αυτόν τον τρόπο μειώνεται στο ελάχιστο η πιθανότητα εξαρθρήματος μετά το χειρουργείο, της πιο σοβαρής και πιο συχνής επιπλοκής!

• Δεν κόβουμε κανέναν τένοντα και επομένως μειώνεται στο ελάχιστο ο πόνος και η ανάγκη για χρήση βακτηριών (πατερίτσες) μετά το χειρουργείο.

• Δεν χρειάζεται μετάγγιση αίματος

• Η παραμονή στο Νοσοκομείο μειώνεται στο ελάχιστο και απολύτως ασφαλές (1 ή 2 νύχτες), εφόσον η διαχείρηση του πόνου είναι πολύ εύκολη από το στόμα με απλά ή και καθόλου παυσίπονα!

Η επέμβαση SuperPath είναι λοιπόν ο πιο σύγχρονος τρόπος για να αποκαταστήσουμε μια πολύ σοβαρή πάθηση, όπως η Αρθρίτιδα Ισχίου, και μας δίνει τη δυνατότητα να κάνουμε χρήση της τεχνολογίας προς όφελος του κάθε ασθενούς, ώστε να επιστρέψει σε ό,τι του αρέσει να κάνει και να ξαναποκτήσει τη χαμένη ποιότητα ζωής του!

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Ρομποτική αρθροπλαστική γόνατος (ROSA): Η πιο σύγχρονη ορθοπεδική τεχνολογία στα «πόδια» σας

Επανάσταση στην αντιμετώπιση της αρθρίτιδας ισχίου

Οστεοαρθρίτιδα: Πώς αντιμετωπίζεται η ασθένεια που ταλαιπωρεί ένα εκατ. Έλληνες

Τι πρέπει να ξέρουμε για τη Ρήξη Πρόσθιου Χιαστού Συνδέσμου

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr