Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Ξυλοκόπησαν στη Στοκχόλμη τον Αμπντουλάχ Μποζκούρτ, δημοσιογράφο επικριτή του Ερντογάν

Ξυλοκόπησαν στη Στοκχόλμη τον Αμπντουλάχ Μποζκούρτ, δημοσιογράφο επικριτή του Ερντογάν
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Άγνωστοι ξυλοκόπησαν τον Τούρκο αντικαθεστωτικό δημοσιογράφο, Αμπντουλάχ Μποζκούρτ, που ζει αυτοεξόριστος στη Στοκχόλμη της Σουηδίας.

Ο Αμπντουλάχ Μποζκούρτ είναι ένα μεγάλο «κακό σπυρί» στο ερντογανικό καθεστώς.

Οι δημοσιογραφικές του αποκαλύψεις έχουν εκθέσει ανεπανόρθωτα την τουρκική ηγεσία σε μια σειρά από θέματα, όπως παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, συνεργασία με τζιχαντιστές, αποσταθεροποίηση Ανατολικής Μεσογείου, επιθετικότητα κατά Ελλάδας, Κύπρου, Συρίας, Ιράκ, Λιβύης κ.α.

Σύμφωνα με τα όσα καταγγέλλονται, τρεις άγνωστοι άνδρες είχαν στήσει καρτέρι στον Αμπντουλάχ Μποζκούρτ έξω από το σπίτι του, σε προάστιο της Στοκχόλμης, το απόγευμα της Πέμπτης, όπου και τον χτύπησαν.

Διακομίστηκε σε νοσοκομείο για προληπτικούς λόγους όπου του παρασχέθηκαν και οι πρώτες βοήθειες. Είναι καλά στην υγεία του.

Ο δημοσιογράφος κατέθεσε στις σουηδικές Αρχές ότι δεν γνώριζε τους επιτιθέμενους ούτε τα κίνητρά τους.

Ωστόσο, είπε ότι υποψιάζεται την πιθανότητα η επίθεση να συνδέεται με τις αποκαλύψεις του, που θίγουν ισχυρά πρόσωπα στην Τουρκία και το μακρύ τους χέρι φτάνει μέχρι τη Σουηδία.

«Ας ελπίσουμε ότι η έρευνα θα αποκαλύψει γεγονότα σχετικά με το ποια ήταν η αιτία αυτής της βίαιης επίθεσης», δήλωσε ο Μποζκούρτ.

Ο δημοσιογράφος ζει στη Σουηδία, όπου αναζήτησε πολιτικό άσυλο το 2016, από όταν η τουρκική κυβέρνηση, με επικεφαλής τον αυταρχικό ηγέτη Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ξεκίνησε μια άνευ προηγουμένου καταστολή σε ανεξάρτητα και επικριτικά μέσα ενημέρωσης, φυλακίζοντας εκατοντάδες δημοσιογράφους και εργαζόμενους στα μέσα ενημέρωσης, κλείνοντας σχεδόν 200 ΜΜΕ.

Ο Μποζκούρτ είπε ότι δέχεται τακτικά απειλές στο διαδίκτυο, κυρίως από την Τουρκία.

Σε μια περίπτωση, ο Τζεμ Κουτζούκ (Cem Küçük), ένας προπαγανδιστής της τουρκικής κυβέρνησης, κάλεσε ανοιχτά από τον αέρα τηλεοπτικής εκπομπής τις υπηρεσίες πληροφοριών της Τουρκίας MIT να δολοφονήσουν τον Μποζκούρτ.

Είπε ότι η διεύθυνση κατοικίας του στη Στοκχόλμη είναι γνωστή στις τουρκικές Αρχές και ζήτησε την «εξόντωση» του δημοσιογράφου.

Ο Τούρκος αυτοεξόριστος δημοσιογράφος είναι διαχειριστής της ανεξάρτητης ιστοσελίδας «Nordic Monitor» με σοβαρές αποκαλύψεις και καταγγελίες έως σήμερα για τον Τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν και την κυβέρνησή του.

Το «Nordic Monitor» και ο διαχειριστής του, αποτελούν «κόκκινο» πανί για τον Ερντογάν, λόγω σοβαρών αποκαλύψεων που προβαίνει δημοσιοποιώντας απόρρητα τουρκικά έγγραφα.

Το τελευταίο διάστημα, το «Nordic Monitor» ασχολήθηκε και με περιπτώσεις, που έμμεσα ή άμεσα αφορούν την Ελλάδα.

Ο Μποζκούρτ δέχτηκε επίθεση από τρεις άνδρες κοντά στο σπίτι του, στο προάστιο της Spånga της Στοκχόλμης, με αποτέλεσμα να τραυματιστεί στο πρόσωπο, στο κεφάλι, στα χέρια και στα πόδια και να διακομιστεί για Πρώτες Βοήθειες σε κοντινό νοσοκομείο.

«Μέσα σε λίγα λεπτά μόλις βγήκα από το σπίτι μου, με πλησίασαν απειλητικά τρεις άντρες.

»Ο ένας με έσπρωξε και έπεσα στο πεζοδρόμιο και άρχισαν να με χτυπούν στο πρόσωπο και στο κεφάλι» δήλωσε ο Μποζκούρτ σε τοπικά ΜΜΕ, συμπληρώνοντας πως στη συνέχεια οι δράστες, τους οποίους δεν γνωρίζει, τράπηκαν σε φυγή.

Ο ίδιος υποστήριξε πως οι δράστες μπορεί να έχουν σχέση με ισχυρά πρόσωπα της Τουρκίας ή μυστικές υπηρεσίες που η δράση τους φτάνει έως τη Σουηδία.

Η σουηδική Αστυνομία διερευνά το περιστατικό, το οποίο αποτελεί συνέχεια απειλών που έχει δεχτεί το τελευταίο διάστημα ο αυτοεξόριστος δημοσιογράφος.

Η Τουρκία είναι ο χειρότερη χώρα στη φυλάκιση δημοσιογράφων στον κόσμο.

Το Κέντρο Ελευθερίας της Στοκχόλμης (SCF) έχει τεκμηριώσει πως 173 δημοσιογράφοι βρίσκονται σήμερα πίσω από τα κάγκελα στην Τουρκία, ενώ 168 δημοσιογράφοι είναι καταζητούμενοι για κατηγορίες τρομοκρατίας αναγκάστηκαν να ζήσουν στην εξορία, ζητώντας Πολιτικό Άσυλο από χώρες της Δύσης.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Δείκτη Ελευθερίας του Τύπου (Reporters Without Borders) 2020, η Τουρκία κατατάσσεται 154η μεταξύ 180 χωρών όσον αφορά την ελευθερία του Τύπου και η Τουρκία είναι ο μεγαλύτερος διώκτης δημοσιογράφων στον κόσμο.

Η κυβέρνηση του Προέδρου Ερντογάν έχει βάλει από το 2015 λουκέτο σε σχεδόν 200 ΜΜΕ, συμπεριλαμβανομένων των μεγαλύτερων καθημερινών εφημερίδων της χώρας καθώς και των πιο δημοφιλών τηλεοπτικών δικτύων της Τουρκίας.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Νέα πρόκληση από Ερντογάν: «Αν είχαμε πιέσει, η Κύπρος θα ήταν εντελώς δική μας»

Κωνσταντινούπολη: Ο Ιμάμογλου μπροστά στις δημοσκοπήσεις από τον εκλεκτό του Ερντογάν

Τούρκοι συνοριοφύλακες σκότωσαν Σύρο πρόσφυγα – Άνοιξαν πυρ σε ομάδα και με γυναίκες

Αδιανόητο ξύλο στον αγώνα Τραμπζονσπόρ-Φενέρμπαχτσε μεταξύ ποδοσφαιριστών και οπαδών στο γήπεδο (βίντεο)

Ιωάννης Κεφαλογιάννης: «Ο κ. Κασσελάκης υπηρετεί τη θητεία του χωρίς να έχει το παραμικρό προνόμιο»

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr