Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Βαρουφάκης στο Charlie Hebdo: Η λιτότητα είναι σαν την αφαίμαξη με βδέλλες

Βαρουφάκης στο Charlie Hebdo: Η λιτότητα είναι σαν την αφαίμαξη με βδέλλες
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Νοσηρή χαρακτήρισε τη λιτότητα για την Ελλάδα ο Γιάνης Βαρουφάκης, σε συνέντευξη που παραχώρησε στη «Charlie Hebdo», λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «η Ευρώπη συνταγογραφεί τη λιτότητα όπως οι γιατροί στο παρελθόν συνταγογραφούσαν τις αφαιμάξεις με βδέλλες».

«Το τεράστιο έργο που υψώνεται μπροστά μας είναι να αποτινάξουμε το πνεύμα της τρόικας, να εξαφανίσουμε τη νοοτροπία της και να δώσουμε τέλος στην επιρροή της στην Ευρώπη και όχι μόνο στην Ελλάδα», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών.

Σε ερώτηση σχετικά με τις υποχρεώσεις της Ελλάδας έναντι του χρέους της, ο Γ. Βαρουφάκης ανέφερε ότι ο τρόπος τοποθέτησης στο ζήτημα βασίζεται σε δύο προβληματικές έννοιες: τη συλλογική ευθύνη και τη συλλογική τιμωρία.

«Αυτές οι έννοιες είναι απαγορευμένες από τις Συμβάσεις της Γενεύης. Πριν την κρίση μόνο μια μειοψηφία των Ελλήνων επωφελήθηκε από την ανάπτυξη, ενώ το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού δυσκολευόταν για τις ανάγκες του.

Μετά την κρίση σε ποιον έπεσε ο ζυγός; Για ακόμα μια φορά όχι σε αυτούς που είχαν επωφεληθεί από την προηγούμενη ανάπτυξη και των οποίων τα χρήματα είναι σήμερα τοποθετημένα στη Γενεύη, στο Λονδίνο στη Φρανκφούρτη, αλλά σε αυτούς που δεν είχαν καθόλου επωφεληθεί.

Το να πούμε σήμερα ότι οι Έλληνες οφείλουν να πληρώσουν, πράγμα που μοιάζει λογικό, είναι σαν να λέμε ότι τα συνήθη θύματα θα πρέπει να υποφέρουν ακόμα περισσότερο. Είναι μια νοοτροπία κατά το «οφθαλμόν αντί οφθαλμού και οδόντα αντί οδόντος» ένα είδος βιβλικής οικονομίας που αφήνει άναυδο τον κόσμο της Ευρώπης» τόνισε ο ΥΠΟΙΚ.

Σε κάθε ανεύθυνο δανειζόμενο αντιστοιχεί ένας ανεύθυνος πιστωτής, απάντησε έμμεσα ο κ. Βαρουφάκης στους Γάλλους και Γερμανούς φορολογούμενους.

Σύμφωνα με τον υπουργό, πριν από το 2010 πληθώρα κεφαλαίων γέννησαν ένα πραγματικό τσουνάμι αρπακτικών δανείων στην Ελλάδα, το 2010 τα πράγματα δυσκόλεψαν και η Ευρώπη αποφάσισε να επιβάλει σε Γάλλους, Γερμανούς και Έλληνες φορολογούμενους τις απώλειες του χρηματοπιστωτικού συστήματος.

«Για να μπορέσει η Ελλάδα να αποπληρώσει αυτά που χρωστάει, η Ευρώπη θα πρέπει να ενεργήσει έτσι ώστε να επανέλθει εκ νέου η ευημερία στην Ελλάδα, πράγμα που σημαίνει ότι πρέπει να δώσει ένα τέλος στην τιμωρητική και απαράδεκτη λιτότητα.

Ερωτώμενος τέλος σχετικά με τους κινδύνους αποσταθεροποίησης της Ευρώπης από ένα κόμμα σαν τον ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Βαρουφάκης υπογράμμισε ότι «εάν κόμματα φιλοευρωπαϊκά και δημοκρατικά σαν το δικό μας οδηγηθούν στην ασφυξία και εάν οι λαοί που τα εξέλεξαν σπρωχθούν στην απόγνωση, τα μοναδικά άτομα που θα επωφεληθούν από αυτή την κατάσταση, θα είναι οι φανατικοί, οι ρατσιστές, οι εθνικόφρονες και όλοι αυτοί που ζουν με τον φόβο και το μίσος.

Αυτό που έχω να πω στους ομολόγους μου είναι ότι εάν θεωρείτε ότι είναι συμφέρον σας να καταστρέψετε κόμματα προοδευτικά σαν το δικό μας μόλις λίγες μέρες μετά την εκλογή μας, θα πρέπει να περιμένετε να αντιμετωπίσετε το χείριστο» κατέληξε.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

«Ξέφυγε» το έλλειμμα στη Γαλλία

Μακρόν σε Νετανιάχου: Η «εξαναγκαστική μεταφορά του πληθυσμού [των Γαζαίων] συνιστά έγκλημα πολέμου»

Η Γαλλία μπορεί να στείλει εντός ενός μηνός 20.000 στρατιώτες στην Ουκρανία

Μακρόν: «Ίσως χρειαστεί στρατός στην Ουκρανία» – «Μεσαίου μεγέθους δύναμη η Ρωσία»

Ο Μακρόν άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο αποστολής στρατευμάτων στην Ουκρανία

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr
Διαβάστε ακόμα...
«KONA BLUE»: Το απόρρητο πρόγραμμα των ΗΠΑ για UFO και εξωγήινους
Μετά από περίπου επτά δεκαετίες άκρας μυστικότητας οι ΗΠΑ αποφάσισαν πριν από δύο χρόνια να...