Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Η Ραχήλ άνοιξε λογαριασμό στον κοινοβουλευτικό έλεγχο επί ΣΥΡΙΖΑ

Η Ραχήλ άνοιξε λογαριασμό στον κοινοβουλευτικό έλεγχο επί ΣΥΡΙΖΑ
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Η Ραχήλ Μακρή αν μη τι άλλο έχει επιδείξει έργο στον κοινοβουλευτικό έλεγχο στη Βουλή καταθέτοντας σωρεία ερωτήσεων για φλέγοντα ζητήματα, οι οποίες σε πολλές περιπτώσεις… ακόμα περιμένουν απαντήσεις.

Σήμερα, από το μετερίζι του ΣΥΡΙΖΑ και με τη νέα κυβέρνηση, η βουλευτής Κοζάνης κατέθεσε την πρώτη της ερώτηση στη Βουλή.

Με την ερώτηση αυτή η Ραχήλ Μακρή επιδιώκει να πέσει φως στην υπόθεση της αποκρατικοποίησης του ΟΠΑΠ, ουσιαστικά επανακαταθέτοντας ερώτηση που δεν είναι απαντηθεί από το αρμόδιο υπουργείο Οικονομικών επί κυβέρνησης Σαμαρά.

Διαβάστε την ερώτηση της Ραχήλ Μακρή

Στις 5 Φεβρουαρίου 2014 κατέθεσα την με αριθμ. πρωτ. 739/6027 Ερώτηση σε συνδυασμό με Αίτηση Κατάθεσης Εγγράφων στο σώμα της οποίας αναφέρονταν τα ακόλουθα:

«Στις 25 Νοεμβρίου 2013 κατατέθηκε η με αριθμ. πρωτ. 4210/499 Ερώτηση και Αίτηση Κατάθεσης Εγγράφων σχετικά με την διαδικασία και τους όρους ξεπουλήματος της εταιρίας ΟΠΑΠ ΑΕ. Το ΤΑΙΠΕΔ απάντησε με το υπ αριθμ πρωτ 11878/10-12-2013 το οποίο διαβιβάστηκε στην Βουλή των Ελλήνων με το αριθμ πρωτ ΓΚΕ 1004101 ΕΞ 2014/1534 έγγραφο, που υπογράφει ο Υπουργός Οικονομικών κ. Στουρνάρας.

Στη συγκεκριμένη απάντηση κατά παράβαση του Κανονισμού της Βουλής το ΤΑΙΠΕΔ αρνήθηκε να παράσχει τα σχετικά με την εκποίηση του ΟΠΑΠ έγγραφα σημειώνοντας ότι ο πλήρης φάκελος έχει κατατεθεί στο Εκλεκτικό Συνέδριο.

Οι εκλεκτοί του κυρίου Στουρνάρα που έχουν διοριστεί στο συγκεκριμένο φορέα διασπάθισης της περιουσίας του Δημοσίου φαίνεται να μην γνωρίζουν ότι ο Κοινοβουλευτικός Έλεγχος της Βουλής των Ελλήνων διαφέρει από τον Έλεγχο του Ελεγκτικού Συμβουλίου. Παρουσιάζονται ότι δεν κατανοούν τον βασικό διαχωρισμό νομοθετικής και δικαστικής εξουσίας και αδιαφορούν για την ακρίβεια των επιχειρημάτων τους καθώς ο κύριος Στουρνάρας έχει φροντίσει να τους απαλλάξει από ποινικές και αστικές ευθύνες.

Εν ολίγης το ΤΑΙΠΕΔ αρνήθηκε να δώσει τα στοιχεία ξεπουλήματος του ΟΠΑΠ στους εκπροσώπους του Ελληνικού Ααού.

Δημοσίευμα των Financial Times της 4 Φεβρουάριου 2014 φαίνεται να αποκαλύπτει τον λόγο της απόκρυψης των στοιχείων της υποτιθέμενης επιτυχούς ιδιωτικοποίησης. Συγκεκριμένα αναφέρεται μεταξύ άλλων ότι ο αντιεισαγγελέας Πρωτοδικών, Ιωάννης Σέβης, έχει διατάξει τη διεξαγωγή έρευνας για τον τρόπο επίτευξης της συμφωνίας μεταξύ ελληνικής κυβέρνησης και Emma Delta, καθώς σύμφωνα με την Κοινοτική Νομοθεσία, οι αγοραστές του ΟΠΑΠ δεν θα πρέπει να εμπλέκονται σε τυχόν εγκληματικές δράσεις, ή σε υποθέσεις που αφορούν σε ξέπλυμα χρήματος.

Όμως μια τροπολογία είχε «παγώσει» έως τον προηγούμενο μήνα την υποχρέωση της ρυθμιστικής αρχής παιγνίων να διενεργεί έλεγχο σε πιθανούς αγοραστές του ΟΠΑΠ, για να διασφαλίσει ότι δεν εμπλέκονται σε παράνομες δραστηριότητες.

“Για τη διεξαγωγή της έρευνας βασιστήκαμε στο ΤΑΙΠΕΔ”, δηλώνει στην εφημερίδα ο Ευγένιος Γιαννακόπουλος εκτελεστικός Πρόεδρος της Επιτροπής Εποπτείας και Ελέγχου Παιγνίων, σημειώνοντας πως Μη Ανεξάρτητη Αρχή δεν είχε τα μέσα να ελέγξει η ίδια τους επίδοξους επενδυτές.”»

Δεδομένου του γεγονότος το Υπουργείο Οικονομικών δεν έχει απαντήσει και οι ληφθείσες απαντήσεις των υπόλοιπων Υπουργείων δεν παρέχουν καμία ουσιαστική πληροφορία για το σοβαρότατο αυτό θέμα.

Κατόπιν των ανωτέρω ερωτάται ο κ. Υπουργός:

1. Θα δοθούν τα στοιχεία για την πώληση του ΟΠΑΠ, τα οποία ζητήθηκαν με την υπ αριθμ πρωτ. 4210/499 Ερώτηση και Αίτηση Κατάθεσης Εγγράφων;

2. Θα παρασχεθεί αντίγραφο των στοιχείων όπως αυτά κατατέθηκαν στο Ελεγκτικό Συνέδριο;

3. Από την στιγμή που έχετε αναλάβει τα καθήκοντα σας, είχατε την ευκαιρία να εξετάσετε εάν αληθεύουν τα αναφερόμενα στο δημοσίευμα;
4. Υπάρχουν στοιχεία που τεκμηριώνουν τη διεξαγωγή δικαστικής έρευνας για τον τρόπο επίτευξης της συμφωνίας μεταξύ ελληνικής κυβέρνησης και Emma Delta;

5. Υφίσταται διάταξη της Κοινοτική Νομοθεσία, σύμφωνα με την οποία οι αγοραστές του ΟΠΑΠ δεν θα πρέπει να εμπλέκονται σε τυχόν εγκληματικές δράσεις, ή σε υποθέσεις που αφορούν σε ξέπλυμα χρήματος;

6. Θα διεξήχθη έρευνα για το εάν οι αγοραστές του ΟΠΑΠ δεν θα πρέπει να εμπλέκονται σε τυχόν εγκληματικές δράσεις, ή σε υποθέσεις που αφορούν σε ξέπλυμα χρήματος;

7. Εάν ναι από ποιόν φορέα;

8. Ποιά ήταν τα αποτελέσματα της έρευνας αυτής;

9. Αληθεύει ότι η Ανεξάρτητη Αρχή δεν είχε τα μέσα να ελέγξει η ίδια τους επίδοξους επενδυτές;

10. Εαν ναι γιατί;

11. Ποιός είναι ο λόγος ύπαρξης της Επιτροπής Εποπτείας και Ελέγχου Παιγνίων όταν δεν μπορεί να επιτελέσει τον σοβαρότατο έλεγχο για εμπλοκή των αγοραστές ενός οργανισμού όπως ο ΟΠΑΠ σε τυχόν εγκληματικές δράσεις, ή σε υποθέσεις που αφορούν σε ξέπλυμα χρήματος;

12. Πόσο κοστίζει στον Έλληνα φορολογούμενο η λειτουργία της ανωτέρω Επιτροπής;

13. Γιατί τα καθήκοντα της Επιτροπής αυτής δεν τα ασκεί υπηρεσία του στενού δημόσιου τομέα η οποία δεν θα επιβάρυνε τον κρατικό προϋπολογισμό με μισθούς προέδρων και άλλων μελών διοικητικού συμβουλίου καθώς και των άλλων εξόδων της συγκεκριμένης αρχής;

Επίσης ζητείται η κατάθεση στην Εθνική αντιπροσωπεία όλων των σχετικών εγγράφων που αφορούν την πώληση του ΟΠΑΠ και τεκμηριώνουν τις απαντήσεις σας στα ανωτέρω ερωτήματα.

Αθήνα, 2/3/2015

Η ερωτώσα Βουλευτής,
Μακρή Ραχήλ

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Δημοσκόπηση MEGA: «Τραυματισμένη» πρωτιά για ΝΔ – Εδραίωση στη δεύτερη θέση για ΣΥΡΙΖΑ

Δημήτρης Παπανώτας: Εκτός Ευρωψηφοδελτίου του ΣΥΡΙΖΑ με απόφαση Κασσελάκη

ΟΠΑΠ Forward: Ψήφος εμπιστοσύνης στη γυναικεία επιχειρηματικότητα – Επτά εταιρείες που διοικούνται από γυναίκες στον νέο κύκλο του προγράμματος

Για πρώτη φορά στην Ελλάδα 115 εκατομμύρια ευρώ από το Eurojackpot – Αύριο στις 21:00 η κλήρωση για το έπαθλο-ρεκόρ

Η Κασιμάτη καταψήφισε την πρόταση της Ντόρας να ενταχθεί το Κόσοβο στο Συμβούλιο της Ευρώπης

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr
Διαβάστε ακόμα...
«KONA BLUE»: Το απόρρητο πρόγραμμα των ΗΠΑ για UFO και εξωγήινους
Μετά από περίπου επτά δεκαετίες άκρας μυστικότητας οι ΗΠΑ αποφάσισαν πριν από δύο χρόνια να...