Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Το εάν θα πληρωθεί το ΔΝΤ εξαρτάται από τη συμφωνία στο Eurogroup

Το εάν θα πληρωθεί το ΔΝΤ εξαρτάται από τη συμφωνία στο Eurogroup
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Από το αποτέλεσμα της συνεδρίασης και του μηνύματος του Eurogroup, φαίνεται πως η κυβέρνηση θα εξαρτήσει και την στάση της ως προς την καταβολή των 740 εκατ. προς το ΔΝΤ, τα οποία θα πρέπει να καταβληθούν την Τρίτη 12 Μαΐου, γράφει το ΒΗΜΑ.

Ως προς την καταβολή ή μη του ποσού, οι διαθέσεις της κυβέρνησης είναι διφορούμενες.

Το θέμα συζητήθηκε στην πολύωρη συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου της Κυριακή και φαίνεται πως παρά τις διάφορες τοποθετήσεις, δεν είναι μόνον οι εκπρόσωποι του Αριστερού Ρεύματος που τάσσονται υπέρ της μη καταβολής της δόσης.

Χαρακτηριστικό είναι ότι κορυφαία κυβερνητική πηγή δεν απέκλεισε το να μην καταβοληθεί το ποσό προς το ΔΝΤ, συμπληρώνοντας ωστόσο ότι η απόφαση θα εξαρτηθεί και από την τοποθέτηση του Eurogroup.

Με αυτήν την αναφορά διακρίνεται ότι η κυβέρνηση έχει δυνατότητα – πιθανόν για μία από τις τελευταίες φορές – να ανταποκριθεί στις δανειακές της υποχρεώσεις, όμως αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να οδεύσει στον δρόμο της πτώχευσης. Την ίδια στιγμή, φαίνεται πως το «παιχνίδι με την φωτιά» είναι σε εξέλιξη.

Ενα τέτοιο ενδεχόμενο θα δημιουργήσει νέα δεδομένα και νέες πιέσεις προς την μία ή την άλλη κατεύθυνση, καθώς θα σημάνει ένα ντόμινο δραματικών εξελίξεων κυρίως στον τραπεζικό τομέα, οι οποίες μπορεί και να μην είναι γραμμικές.

Από τις δύο αυτές παραμέτρους θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό και η στάση της ΕΚΤ την Τετάρτη, όπου το θέμα δεν αφορά πλέον μόνο το ύψος του ELA αλλά κυρίως το αν θα αποφασιστεί κούρεμα των εχεγγύων που έχουν κατατεθεί από τα ελληνικά πιστωτικά ιδρύματα – κάτι που θα σημάνει την πιστωτική ασφυξία.

Ολα τα παραπάνω θέματα και οι τακτικές επιλογές της κυβέρνησης συζητήθηκαν κατά την πολύωρη συνεδρίαση της Κυριακής – όπου πάντως υπήρξε και διάλειμμα περίπου δύο ωρών για μεσημεριανό γεύμα…

Στο τραπέζι τέθηκε και το ζήτημα του δημοψηφίσματος, το οποίο εκτιμάται ότι είναι μία επιλογή που εξετάζεται πραγματικά – όσο κι αν είναι αδιόρατες πολλές παράμετροι: τι θα υποστηρίξει η κυβέρνηση και σε τι συνθήκες θα διεξαχθεί ένα ενδεχόμενο δημοψήφισμα.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

DW: H Ευρωπαϊκή Ένωση αγοράζει ακόμα ρωσικό αέριο και γεμίζει τα ταμεία του Πούτιν

Γεραπετρίτης: «Η ΕΕ και οι χώρες του Κόλπου οφείλουν να αντιμετωπίσουν από κοινού τις προκλήσεις στη Μέση Ανατολή»

Χριστοδουλίδης: Είμαστε στα όρια μας, όσον αφορά τις προσφυγικές ροές

Ο φιλότουρκος «τενεκές» Μπορέλ θέλει να στείλουμε αντιαεροπορικά στην Ουκρανία

«Πέσιμο» στην Ούρσουλα στις Βρυξέλλες – Της φώναζαν: «Είσαι εγκληματίας, έπρεπε να βρίσκεσαι στη Χάγη»

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr
Διαβάστε ακόμα...
Ύβρις, άτη, νέμεσις, τίσις – Η πορεία προς τη συντριβή
Οι όροι ύβρις, άτη, νέμεσις και τίσις καθιερώθηκαν στην αρχαία Ελλάδα και είχαν συγκεκριμένη έννοια...