Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Τι είπε για νέα μέτρα, ΦΠΑ και διαπραγματεύσεις ο Σακελλαρίδης

Τι είπε για νέα μέτρα, ΦΠΑ και διαπραγματεύσεις ο Σακελλαρίδης
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

«Εμείς έχουμε προσπαθήσει πολύ, είναι καιρός να καταβάλουν και οι εταίροι λίγη προσπάθεια». Με αυτή τη φράση ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γαβριήλ Σακελλαρίδης επανέλαβε ουσιαστικά ότι η κυβέρνηση στοχεύει σε πολιτική λύση στη Σύνοδο Κορυφής στη Ρίγα, με παράλληλη επιτάχυνση των διαπραγματεύσεων σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων στις Βρυξέλλες και με την προϋπόθεση ότι η όποια «συμφωνια να λαμβάνει υπόψη το προβλημα της ρευστοτητας».

Επιπλέον, ο κ. Σακελλαρίδης κατά τη διάρκεια του briefing παραδέχθηκε τις πιέσεις για περικοπές στους μισθούς του Δημοσίου, επιβεβαιώνοντας ουσιαστικά τα σενάρια για πιέσεις για κοινούς μισθούς στα 700 ευρώ στους δημοσίους υπαλλήλους.

«Σίγουρα υπάρχουν πιέσεις για τους μισθούς. Η θέση αυτή των θεσμών έχει εκφραστεί πολλές φορές. Σίγουρα εκεί υπάρχει ένα ζήτημα πίεσης από τη μεριά των θεσμών», τόνισε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, επανέλαβε τις κόκκινες γραμμές της κυβέρνησης, για τις οποίες σχολίασε ότι παραμένουν, υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι η κυβέρνηση δεν επιθυμεί το ενδεχόμενο ρήξης με τους εταίρους. «Η κυβέρνηση έχει εκλεγεί με ένα πρόγραμμα που έγινε δημόσια γνωστό. Είχαμε συγκεκριμένες θέσεις τις οποίες είχαμε καταθέσει στην ελληνική κοινωνία, υπερψηφίστηκαν από τον λαό στις 25 Ιανουαρίου. Επομένως η θέση της ελληνικής κυβέρνησης έχει ως άξονα αυτά τα συγκεκριμένα ζητήματα και ότι παραμένει σταθερή σε αυτά τα ζητήματα σε σχέση με τα εργασιακά», σημείωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Σημείωσε πως παραμένει κόκκινη γραμμή τα εργασιακά, «δεν συζητάμε ό,τι είχε μέσα το μειλ Χαρδούβελη (ομαδικές απολύσεις, λοκ άουτ), βάζουμε ζήτημα για επαναφορά συλλογικών συμβάσεων, δεν θέτουμε θέμα μείωσης συντάξεων, προτείνουμε αντικίνητρα για πρόωρες συνταξιοδοτήσεις και ενοποιήσεις ταμείων»

Στις επικρίσεις για την καθυστέρηση της συμφωνίας που έχει οδηγήσει την αγορά στην «κατάψυξη», ο κ. Σακελλαρίδης τόνισε ότι «το εύλογο χρονικό διάστημα είναι για εμάς να μπορούσε να κλείσει και αύριο η συμφωνία. Αλλά το ζήτημα είναι το περιεχόμενο. αν πρέπει να βγάλουμε μόνο το μήνα με αυτή τη συμφωνία αλλά να δίνει τη δυνατότητα τους εργαζόμενους να σταθούν με έναν τρόπο βιώσιμο τα επόμενα χρόνια».

Θελουμε το συντομότερο μια λύση, γνωρίζουμε την κατασταση και μας προβληματίζει», προσθεσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, παραδεχόμενος ότι με τις καθυστερήσεις γίνονται πιο δύσκολοι οι στόχοι που έχει θέσει στη διαπραγμάτευση η κυβέρνηση.

Όσο για τις προεκλογικές δεσμεύσεις του ΣΥΡΙΖΑ, σημειωσε με νοημα οτι η λαϊκή εντολή εχει βάθος τετραετίας και αυτήν την ωρα προέχει να απεγκλωβιστεί η χώρα απο τη δυσκολη κατασταση που αντιμετωπίζει.

Σε ερώτηση για το κατά πόσο μπορεί να υπάρξει συμβιβασμός σε κόκκινες γραμμές και μνημόνια με αφορμή τη ρητορική για έντιμο συμβιβασμό, τόνισε ότι «η λαϊκή εντολή έχει βάθος τετραετίας, τώρα θέλουμε να βγάλουμε τη χώρα από το τέλμα στο οποίο έχει περιέλθει τα τελευταία πέντε χρόνια. Γνωρίζαμε από την 20η Φλεβάρη ότι χρειάζεται ένα χρονικό διάστημα για να πάρει ανάσα η οικονομία. Λέγαμε και προεκλογικά ότι δεν υπάρχουν μαγικά ραβδάκια. Για αυτό δίνουμε τη μάχη, για να βάλουμε την οικονομία σε τροχιά ανάπτυξης και την κοινωνία σε τροχιά αξιοπρέπειας. Εάν θέλαμε να συνεχίσουμε το μνημονικό παρελθόν θα είχε λήξει όλο το θέμα από τις αρχές Φλεβάρη. Επιλέξαμε να μείνουμε σταθεροί στον προσανατολισμό μας».

Παράλληλα, ο κ. Σακελλαρίδης άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο για επιβολή νέων φόρων τονίζοντας ότι η κυβερνηση δεν πανηγυρίζει σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, αλλά υπογραμμίζοντας ότι το θέμα είναι τι στόχευση θα έχουν, δηλαδή να μην βλάπτουν την ανάπτυξη και να ειναι κοινωνικά δίκαιοι. «Δεν θέλουμε περαιτέρω επιβάρυνση των όσων πλήρωσαν το μάρμαρο, όλα αυτά τα χρόνια» σημείωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Με αφορμή της δηλώσεις του αναπληρωτή Γιάνη Βαρουφάκη για τα ταμειακά διαθέσιμα της χώρας μετά τις εκλογές του Ιανουαρίου, ο κ. Σακελλαρίδης σχολίασε πως «πολύ σύντομα μετά τις εκλογές, στις 25 Φεβρουαρίου, το ταμειακό υπόλοιπο του δημοσίου γινόταν αρνητικό. Αυτό ήταν ένα καθεστώς ασφυξίας που έχουμε παραλάβει από την προηγούμενη κυβέρνηση. Έχουμε καταφέρει αυτό το κόκκινο στα ταμειακά διαθέσιμα να το προσπεράσουμε. Γνωρίζουμε τα προβλήματα και δεν τα κρύβουμε κάτω από το χαλάκι αλλά μέσα στο ασφυκτικό πλαίσιο έχουμε καταφέρει το καλύτερο δυνατόν»

«Ήταν εν γνώσει της προηγούμενης κυβέρνησης και κανείς δεν μπορούσε να αμφιβάλλει για το τι κατάσταση παρέλαβε η ελληνική κυβέρνηση», συμπλήρωσε ο κ. Σακελλαρίδης.

Κληθείς να σχολιάσει τα όσα είπε για το ΦΠΑ στα νησιά ο Γιάνης Βαρουφάκης, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σημείωσε πως «αυτό που είπε ο ΥΠΟΙΚ είναι ότι αν υπάρξει κάποιο μέτρο για το ΦΠΑ θα ήταν να γίνει μετά το καλοκαίρι για να μην υπάρχουν αρρυθμίες».

Δεν απέκλεισε αίτημα για μετάθεση της πληρωμής της ΕΚΤ

Όσον αφορά τα όσα είπε ο κ. Βαρουφάκης στο συνέδριο του Economist για σενάριο μετάθεσης πληρωμών ομολόγων της ΕΚΤ, ο κ. Σακελλαρίδης είπε ότι «δεν είναι θέμα να μην πληρώσουμε, όταν μιλάμε για το χρηματοδοτικό κενό ενδέχεται να υπάρχουν πολλές επιλογές για το δρόμο που πρέπει να ακολουθηθεί».

Ερωτηθείς εάν υπάρχει περίπτωση να επαναληφθεί διάγγελμα Τσίπρα, όπως το διάγγελμα Παπανδρέου στο Καστελόριζο, ο κ. Σακελλαρίδης είπε ότι «το περιεχόμενο ενός διαγγέλματος όπως αυτό του Παπανδρέου δεν θα έχουμε την ευκαιρία να ακούσουμε από αυτή την κυβέρνηση, η ουσία αυτού του διαγγέλματος δεν θα επαναληφθεί από αυτή την κυβέρνηση».

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Αποπέμφθηκαν από τον Μητσοτάκη οι Παπασταύρου και Μπρατάκος – Το παρασκήνιο

Γαβριήλ Σακελλαρίδης: Επιστρέφει στην πολιτική και αναλαμβάνει θέση-κλειδί στη Νέα Αριστερά

Οι ηγέτες της ΕΕ δίνουν 50 δισ. στην Ουκρανία

Κασσελάκης σε αγρότες-κτηνοτρόφους: Είμαστε δίπλα σας – Αυτές είναι οι θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ (βίντεο)

Γάμος ομόφυλων: «Κανένα σχόλιο» η αντίδραση της κυβέρνησης Μητσοτάκη στο «όχι» της Ορθόδοξης Εκκλησίας

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr
Διαβάστε ακόμα...
«KONA BLUE»: Το απόρρητο πρόγραμμα των ΗΠΑ για UFO και εξωγήινους
Μετά από περίπου επτά δεκαετίες άκρας μυστικότητας οι ΗΠΑ αποφάσισαν πριν από δύο χρόνια να...