Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Σακελλαρίδης: Βήματα προόδου στις διαπραγματεύσεις για τη συμφωνία

Σακελλαρίδης: Βήματα προόδου στις διαπραγματεύσεις για τη συμφωνία
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Αισιόδοξος ότι άμεσα θα υπάρξει συμφωνία με τους δανειστές εμφανίστηκε στο briefing ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γαβριήλ Σακελλαρίδης, τονίζοντας ότι «υπάρχει πρόοδος» στις διαπραγματεύσεις, ενώ υπογράμμισε ότι «μία συμφωνία δεν μπορεί να είναι επωφελής, εάν από εμάς δεν στοιχειοθετηθούν οι κόκκινες γραμμές. Για να βρεθεί βιώσιμη λύση πρέπει να λυθούν τα τέσσερα ζητήματα, τα οποία έχει επισημάνει ο πρωθυπουργός: τα χαμηλά πρωτογενή πλεονάσματα, αναδιάρθρωση του δημόσιου χρέους, όχι περικοπές σε μισθούς – συντάξεις και ισχυρό αναπτυξιακό πρόγραμμα»,

Ο κ. Σακελλαρίδης επανέλαβε ότι οι κόκκινες γραμμές της κυβέρνησης παραμένουν και στόχος είναι μία αμοιβαία επωφελής συμφωνία.

«Δεν έχουμε κάποιο φετίχ με τις κόκκινες γραμμές, θεωρούμε ότι είναι απαραίτητα συστατικά μιας συμφωνίας ώστε να μην επαναληφθούν τα λάθη του παρελθόντος», συμπλήρωσε.

Όσον αφορά στ συμφωνία της 20ής Φεβρουαρίου στο Eurogroup, μετά και τη χθεσινή αναφορά της Ζωής Κωνσταντοπούλου στο ζήτημα, ο κ. Σακελλαρίδης σημείωσε ότι πρόκειται για ένα κοινό ανακοινωθέν, στο οποίο συμμετέχουν οι υπουργοί Οικονομικών, που δεσμεύει όχι μόνο την Ελλάδα αλλά και όλες τις χώρες.

Αναφερόμενος στη δήλωση του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη στην Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ για επίτευξη συμφωνίας μέχρι τις 19 Μαΐου είπε ότι επιθυμία της κυβέρνησης είναι η ολοκλήρωση της εργασίας σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων έως την 19η Μαΐου.

Επιπλέον, ο κ. Σακελλαρίδης πρόσθεσε ότι δεν αποκλείεται μέχρι την Σύνοδο της Ρίγας να υπάρξουν μία ή δύο συναντήσεις δια ζώσης σε επίπεδο Brussels Group, καθώς μέχρι τώρα οι διαβουλεύσεις συνεχίζονται με τηλεφωνικές επαφές ή τηλεδιασκέψεις.

Έθεσε εκτός των άλλων για μία ακόμη φορά μετά την ομιλία Τσίπρα στο συνέδριο του Economist το ζήτημα της αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους μεταξύ των βασικών συστατικών για τη συμφωνία, συσχετίζοντάς του με τη διαφορά μεταξύ μειωμένου πρωτογενούς πλεονάσματος και την αύξηση του χρηματοδοτικού κενού. Επιπλέον, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υπογράμμισε ότι το θέμα των μεγάλων ομολόγων της ΕΚΤ που λήγουν τον Ιούλιο και τον Αύγουστο είναι γνωστό και έχει τεθεί επί τάπητος από την κυβέρνηση από την αρχή των διαπραγματεύσεων.

Σε ερώτηση που του έγινε για τα σενάρια τελεσιγράφου με μια συμφωνία «take it or leave it», ο κ. Σακελλαρίδης ανέφερε ότι κάτι τέτοιο δεν θα βοηθούσε στην επίτευξη μιας αμοιβαία επωφελούς λύσης, γιατί τραυματίζει τον διάλογο που είναι σε εξέλιξη. Εξέφρασε την πεποίθηση ότι κάτι τέτοιο δεν θα γίνει και ότι θα πρυτανεύσουν οι φωνές της λογικής προς στην κατεύθυνση μιας αμοιβαία επωφελούς λύσης.

Ως προς την επίθεση στον υπουργό Οικονομικών, Γιάνη Βαρουφάκη αναφορικά με τα δημοσιεύματα που τον εμφανίζουν ως σύμβουλο εταιρείας της Σιγκαπούρηςκαι τη στήριξή του στο Bitcoin και κατά πόσο αυτό έχει ενοχλήσει την κυβέρνηση, ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης απάντησε ότι ο υπουργός Οικονομικών τυγχάνει της εμπιστοσύνης του πρωθυπουργού και συνολικά της κυβέρνησης Πρόσθεσε ότι οι εργασίες αυτές του κ.Βαρουφάκη είχαν δοθει το Δεκέμβριο του 2014, πριν δηλαδή από τις εκλογές, ενώ τόνισε ότι όλοι οι υπουργοί Οικονομικών έχουν «τη δική τους ιστορία και σταδιοδρομία».

Σχετικά με την πληρωμή της επόμενης δόσης στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και τις επαφές του πρωθυπουργού με την επικεφαλής του Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ, είπε ότι οι επαφές είναι συνεχείς είτε τηλεφωνικές, είτε μέσω επιστολών. Σημείωσε ακόμη ότι υπήρξε απόφαση για χρησιμοποίηση χρημάτων της Τράπεζας της Ελλάδος για την οποία είχε ενημερωθεί και ο κ. Βαρουφάκης και ο κ. Στουρνάρας, ενώ χρειαζόταν και η σχετική άδεια της Τράπεζας της Ελλάδος και του ΔΝΤ.

Παράλληλα, ο κ. Σακελλαρίδης απέκλεισε κατηγορηματικά ότι πρόκειται να υπάρξει λύση Κύπρου, με περιορισμό της κίνησης καταθέσεων στις τράπεζες, επαναλαμβάνοντας ότι η κυβέρνηση δεν πρόκειται να υπογράψει μνημόνια.

Αναφορικά με ένα συμβούλιο πολιτικών αρχηγών, υπογράμμισε ότι δεν είναι στη σκέψη της κυβέρνησης αυτή τη στιγμή, ενώ επισήμανε πως «όταν τίθεται κάποιο αίτημα από οποιονδήποτε αρχηγό, ο πρωθυπουργός δεν έχει κανένα πρόβλημα να τον δει και να τον ενημερώσει, όπως έχει κάνει ήδη άλλωστε».

Με αφορμή δήλωση του κ. Ρωμανιά ότι θα ανασταλεί η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος, ο κ. Σακελλαρίδης, σημείωσε ότι η αναστολή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος για τις επικουρικές συντάξεις δεν συναρτάται με το πρωτογενές πλεόνασμα και πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση δεν συζητά αύξηση ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης.

Ερωτηθείς εάν υπάρχει το δίλημμα «συμφωνία ή στάση πληρωμών», ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απάντησε ότι για την κυβέρνηση δεν υπάρχει τέτοιο δίλημμα και ότι κινείται προς την εξεύρεση μίας επωφελούς λύσης.

Σε ερώτηση αν η χώρα θα οδηγηθεί σε εκλογές στην περίπτωση που βουλευτές της πλειοψηφίας δεν υπερψηφίσουν την συμφωνία όταν αυτή έλθει στην Βουλή, ο κ. Σακελλαρίδης είπε ότι η συμφωνία θα κινείται στο πλαίσιο της λαϊκής εντολής και εξ αυτού θα έχει τέτοια χαρακτηριστικά που δεν αφήνουν περιθώρια μη ψήφισής της.

Αναφορικά με την πρόταση του Υπουργού Εθνικής Άμυνας για την δημιουργία Νατοϊκής βάσης στο Ανατολικό Αιγαίο και τις σχετικές αντιδράσεις στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, είπε ότι αυτό είναι μια σκέψη του κ. Καμμένου η οποία έχει τεθεί υπόψη του πρωθυπουργού, χωρίς να έχει τεθεί επίσημα στο ΝΑΤΟ.

Ο κ. Σακελλαρίδης τόνισε ότι δεν αφορά την δημιουργία μιας νέας βάσης, αλλά την μεταφορά βάσης από το Τυμπάκι της Κρήτης σε νήσο του Αν. Αιγαίου και πρόσθεσε ότι η συγκεκριμένη πρόταση θα συζητηθεί στα αρμόδια κυβερνητικά όργανα.»

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Γαβριήλ Σακελλαρίδης: Επιστρέφει στην πολιτική και αναλαμβάνει θέση-κλειδί στη Νέα Αριστερά

Οι ηγέτες της ΕΕ δίνουν 50 δισ. στην Ουκρανία

Ο Λάρι Σάμερς για την «επικών διαστάσεων ελληνική τραγωδία»: Το ΔΝΤ έκανε λάθη, η Ελλάδα δεν ήταν αθώο θύμα

Γερμανικός Τύπος: Οι Ευρωπαίοι «πλήρωσαν» με δισ. ευρώ τον Όρμπαν για να μην θέσει βέτο για την Ουκρανία

Ο Όρμπαν συνδέει την οικονομική βοήθεια στην Ουκρανία με τα κονδύλια για την Ουγγαρία

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr
Διαβάστε ακόμα...
«KONA BLUE»: Το απόρρητο πρόγραμμα των ΗΠΑ για UFO και εξωγήινους
Μετά από περίπου επτά δεκαετίες άκρας μυστικότητας οι ΗΠΑ αποφάσισαν πριν από δύο χρόνια να...