Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Μετά το «χέρι» Λιου, τρέχει η Μέρκελ – Κλειδώνει άμεσα η συμφωνία

Μετά το «χέρι» Λιου, τρέχει η Μέρκελ – Κλειδώνει άμεσα η συμφωνία
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Εδώ και καιρό ο Αλέξης Τσίπρας έχει ποντάρει πολλά στην παρέμβαση των ΗΠΑ στην Άνγκελα Μέρκελ για να επιτευχθεί η συμφωνία.

Το τηλεφώνημα που είχε ο Έλληνας πρωθυπουργός με τον υπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ, Τζακ Λιου την περασμένη εβδομάδα άνοιξε το δρόμο για τη σημερινή του παρέμβαση στη Σύνοδο του G7, ώστε να επιταχυνθούν οι διαδικασίες για την επίτευξη της συμφωνίας.

Η παρέμβαση του Τζακ Λιου στη Σύνοδο των G7, μέσα στην «έδρα» του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, τη Δρέσδη, τείνει να επιβεβαιώσει με τον πλέον εκκωφαντικό τρόπο αυτό που διαμηνύει το Μέγαρο Μαξίμου από την πρώτη στιγμή. Ότι η διαπραγμάτευση είναι πολυεπίπεδη και αμιγώς πολιτική, ότι ένα ενδεχόμενο «ατύχημα» με την Ελλάδα, θα συμπαρασύρει το παγκόσμιο στερέωμα, τόσο σε οικονομικό, όσο και σε γεωπολιτικό επίπεδο και ότι τα όσα διαρρέονται από κύκλους του αδιάλλακτου Βόλφγκανγκ Σόιμπλε περί θωράκισης της Ευρωζώνης μετά από πέντε χρόνια ελληνικής κρίσης για ένα ενδεχόμενο Grexit αποτελούν κούφιες απειλές. Ενδεικτική είναι εξάλλου η έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που ήρθε χθες στη δημοσιότητα και σύμφωνα με την οποία η Ευρωζώνη θα κληθείνα καλύψει σε περίπτωση εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ 180 δισ. ευρώ μόνο για το 2016. Εκτός εάν πιστέψει κανείς ότι φοβάται η Ουάσινγκτον μία ελληνική έξοδο από το ευρώ και όχι το Βερολίνο…

Σημειώνεται ότι όπως ευρέως κυκλοφορεί, τόσο σε επιχειρηματικούς, όσο και σε διπλωματικούς κύκλους, το τελευταίο χρονικό διάστημα η διαφωνία μεταξύ Άνγκελα Μέρκελ και Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δεν οφείλεται μόνο στο παιχνίδι του καλού και του κακού «μπάτσου» απέναντι στην Ελλάδα, αλλά έχει βαθύτερα και ουσιαστικά αίτια και βρίσκει τις ρίζες της σε επιχειρηματικά συμφέροντα που πρόσκεινται στους δύο κορυφαίους πολιτικούς της Γερμανίας.

Τζακ Λιου: Βρείτε τα… χθες

Έτσι, ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ έστειλε μήνυμα προς όλες τις κατευθύνσεις. «Όλα τα εμπλεκόμενα μέρη» στις συνομιλίες για το ελληνικό ζήτημα πρέπει «να μετακινηθούν» από τις θέσεις τους για να αποφευχθεί μια «κρίση» δήλωσε ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών Τζακ Λιου, μετά την ολοκλήρωση της συνόδου της Ομάδας των Επτά (G7) στη Δρέσδη.

Σημείωσε ότι η Ελλάδα και οι πιστωτές της χρειάζεται να καταλήξουν το συντομότερο δυνατόν σε μια ευρεία συμφωνία για την επίλυση της κρίσης του χρέους και μπορούν αργότερα να επεξεργασθούν μερικές από τις λεπτομέρειες.
«Από τη στιγμή που θα καταλήξεις σε μια γενική συμφωνία, εξακολουθείς να έχεις μπροστά σου πολλή δουλειά. Έτσι θα ήταν προς το συμφέρον όλων των μερών να καταλήξουν σε μια συνεννόηση σε γενικό επίπέδο και να αφήσουν κάποιο χρόνο για να επεξεργασθούν ορισμένες λεπτομέρειες πριν από την οποιαδήποτε νέα προθεσμία» είπε.

«Πιστεύω πως το να περιμένεις μέχρι την ημέρα ή την προηγουμένη μιας οποιασδήποτε προθεσμίας είναι ένας τρόπος για να φλερτάρεις με το ατύχημα» συμπλήρωσε.

Όπως είπε, «πρέπει να υπάρξει ευελιξία εκ μέρους των θεσμών», όμως ταυτόχρονα «πολύ δύσκολες αποφάσεις» πρέπει να ληφθούν από την Αθήνα, ώστε να ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις σχετικά με τη χρηματοδότηση της Ελλάδας, απευθύνοντας έκκληση να «επιλυθεί» το πρόβλημα «προς το συμφέρον όλων και της παγκόσμιας οικονομίας».

Παρέμβαση Μέρκελ στο Brussels Group για άμεση συμφωνία

Αμέσως μετά τη δήλωση Λιου, με μια ξαφνική διαρροή οι Βρυξέλλες μιλούν για θετική αλλαγή στην τελική ευθεία για την επίτευξη συμφωνίας μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των εταίρων που σημειώθηκε στο Brussels Group. Όπως τονίζεται όλα δείχνουν ότι υπήρξε παρέμβαση από τη Γερμανία, μετά και την παρέμβαση των ΗΠΑ, για να γραφτεί η συμφωνία.

Σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδει η ισπανική εφημερίδα El Mundo, παρέμβαση ώστε να υπάρξει πρόοδος και να κλείσει η συμφωνία, έκανε σήμερα, Παρασκευή, η καγκελάριος Ανγκέλα Μέρκελ.

Πριν την παρέμβαση της κ. Μέρκελ είχε προηγηθεί παρέμβαση των ΗΠΑ που ζήτησαν ευελιξία και από τους θεσμούς.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

«Παζάρι» ΗΠΑ-Ισραήλ: «Ναι» σε επιχείρηση στη Ράφα σε αντάλλαγμα με περιορισμένη επίθεση στο Ιράν

Γερμανία: Ρώσοι κατάσκοποι σχεδίαζαν δολιοφθορές σε στρατιωτικές εγκαταστάσεις και σιδηροδρόμους

Θεοκράτες «κότες» του Ιράν: Ο υπ. Εξωτερικών διαβεβαιώνει ότι δεν επιδιώκει την εξάπλωση της έντασης με το Ισραήλ

«Πέσιμο» στην Ούρσουλα στις Βρυξέλλες – Της φώναζαν: «Είσαι εγκληματίας, έπρεπε να βρίσκεσαι στη Χάγη»

Στ. Κασσελάκης από Ουάσιγκτον: Δεν νοείται ελληνοτουρκικός διάλογος χωρίς το Κυπριακό

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr
Διαβάστε ακόμα...
«KONA BLUE»: Το απόρρητο πρόγραμμα των ΗΠΑ για UFO και εξωγήινους
Μετά από περίπου επτά δεκαετίες άκρας μυστικότητας οι ΗΠΑ αποφάσισαν πριν από δύο χρόνια να...