Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Τσίπρας και Γιούνκερ «κλειδώνουν» τη συμφωνία στις Βρυξέλλες

Τσίπρας και Γιούνκερ «κλειδώνουν» τη συμφωνία στις Βρυξέλλες
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Τις τελευταίες πινελιές στη συμφωνία με τους πιστωτές βάζουν ο Αλέξης Τσίπρας και ο επικεφαλής της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, οι οποίοι συναντώνται εκ νέου στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες, για να γεφυρώσουν τις όποιες διαφορές απομένουν μεταξύ των δύο πλευρών.

Στη νέα συνάντηση, η οποία γίνεται λίγες ώρες μετά την τριμερή με την Άνγκελα Μέρκελ και τον Φρανσουά Ολάντ αναμένεται να τεθούν επί τάπητος τα ζητήματα του ΦΠΑ, των πρωτογενών πλεονασμάτων, των συντάξεων και το μείζον θέμα του χρέους.

Υπενθυμίζεται ότι η ελληνική κυβέρνηση σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής πληροφορίες κατέθεσε αίτημα επέκτασης του προγράμματος κατά εννέα μήνες, δηλαδή έως τον Μάρτιο του 2016, που απεμπλέκεται το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο από το πρόγραμμα.

Βασικό ρόλο στην ελληνική πρόταση καλείται να διαδραματίσει ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Στήριξης, ο οποίος θα αγοράσει τα ελληνικά ομόλογα που έχει στην κατοχή της η ΕΚΤ και λήγουν το καλοκαίρι. Για αυτό, η ελληνική πρόταση προϋποθέτει να χρησιμοποιηθούν τα περίπου 11 δισ. που βρίσκονταν μέχρι πρόσφατα στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και τώρα έχουν περάσει στον ESM και να αυξηθεί το όριο έκδοσης εντόκων γραμματίων από την ΕΚΤ.

Εν τω μεταξύ, την ενταντικοποίηση των διαβουλεύσεων μεταξύ των ελληνικών αρχών και των εκπροσώπων των θεσμών για την επίτευξη συμφωνίας στο αμέσως επόμενο διάστημα, αποφάσισαν Μέρκελ, Τσίπρας και Ολάντ κατά τη χτεσινή τους συνάντηση στις Βρυξέλλες. Έχοντας ως δεδομένο ότι ο χρόνος μετρά αντίστροφα έως τη λήξη της τρέχουσας παράτασης, οι τρείς ηγέτες συναντήθηκαν χτες, παρά το φημολογούμενο παρασκήνιο που ήθελε ακύρωση της εν λόγω συνάντησης, με στόχο να αρθεί το αδιέξοδο των διαπραγματεύσεων και να επανεκκινήσουν οι προσπάθειες γεφύρωσης του χάσματος των δύο πλευρών. Κάτι που ως ένα βαθμό φαίνεται να επιτεύχθηκε καθώς ο αρμόδιος επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων, Πιερ Μοσκοβισί δήλωσε σήμερα στο γαλλικό ραδιόφωνο πως «βρισκόμαστε κοντά στο διάδρομο προσγείωσης για συμφωνία με την Ελλάδα, ενώ για «ουσιαστική ανταλλαγή απόψεων» χθες το βράδυ με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, έκανε λόγο η ‘Ανγκελα Μερκελ, προσερχόμενη σήμερα στο χώρο του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Αποχωρώντας μετά την τριμερή ο Πρωθυπουργός έκανε λόγο για εποικοδομητική συνάντηση και υπογράμμισε πως η πολιτική ηγεσία της Ευρώπης αντιλαμβάνεται ότι είναι αναγκαία μια λύση που εξασφαλίζει ασφάλεια, κοινωνική συνοχή, ανάπτυξη και βιώσιμο χρέος.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Ο Σταϊνμάγερ στην Τουρκία με πολιτική ατζέντα… και ντονέρ

ΣΥΡΙΖΑ: Ενότητα και συστράτευση με τον Τσίπρα δίπλα στον Κασσελάκη

Κασσελάκης: Τους χαλάσαμε το σχέδιο για αξιωματική αντιπολίτευση ένα βολικό για το σύστημα κόμμα

«Πέσιμο» στην Ούρσουλα στις Βρυξέλλες – Της φώναζαν: «Είσαι εγκληματίας, έπρεπε να βρίσκεσαι στη Χάγη»

Αλέξης Τσίπρας: «Δεν υπάρχουν εύκολες λύσεις για την ειρήνη»

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr
Διαβάστε ακόμα...
Ύβρις, άτη, νέμεσις, τίσις – Η πορεία προς τη συντριβή
Οι όροι ύβρις, άτη, νέμεσις και τίσις καθιερώθηκαν στην αρχαία Ελλάδα και είχαν συγκεκριμένη έννοια...