Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

«Λευκός καπνός» για το νέο πακέτο βοήθειας – Το ασφυκτικό χρονοδιάγραμμα

«Λευκός καπνός» για το νέο πακέτο βοήθειας – Το ασφυκτικό χρονοδιάγραμμα
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Τις τελευταίες πινελιές στο κείμενο της συμφωνίας, το οποίο βρίσκεται ήδη στα χέρια της ελληνικής κυβέρνησης έχουν οι υπουργοί Ευκλείδης Τσακαλώτος και Γιώργος Σταθάκης στο ξενοδοχείο Hilton με το… κουαρτέτο των δανειστών.

Την ίδια ώρα σύμφωνα με πηγές του Μεγάρου Μαξίμου, η εισήγηση των θεσμών για την ολοκλήρωση της συμφωνίας ήταν θετική. Τούτων δοθέντων, το ελληνικό κοινοβούλιο θα πρέπει μέχρι την Πέμπτη να έχει ψηφίσει τη συμφωνία.

Το κείμενο που είχε σταλεί από την κυβέρνηση επιστράφηκε από τους δανειστές με τις τελευταίες λεπτομέρειες να παραμένουν ανοιχτές. Πλέον, το κείμενο βρίσκεται στα χέρια του οικονομικού επιτελείου το οποίο και αξιολογείται. Στόχος είναι όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές μέχρι την Τρίτη το αργότερο να οριστικοποιηθεί το νέο μνημόνιο από τον ESM και την Πέμπτη να έχει ψηφιστεί μαζί με τα προαπαιτούμενα μέτρα από το ελληνικό κοινοβούλιο.

Την Παρασκευή, μία ημέρα μετά την ψήφιση, αναμένεται να συνεδριάσει το Eurogroup πιθανότατα με τηλεδιάσκεψη, ώστε να δοθεί το πράσινο φως από τους υπουργούς Οικονομικών για να περάσει το τρίτο πακέτο βοήθειας και από τις άλλες χώρες μέλη της Ευρωζώνης μέχρι τις 18 Αυγούστου.

Η πρώτη υπερδόση του προγράμματος αναμένεται την επόμενη ημέρα στις 19 του μήνα και η ελληνική πλευρά έχει θέσει ως στόχο το ύψος της να φτάσει στα 25 δισ. ευρώ για τις τρέχουσες ανάγκες του Δημοσίου και του χρηματοπιστωτικού τομέα, ώστε να επανέλθει στην κανονικότητα.

Στο ίδιο μήκος κύματος για θετική έκβαση των διαπραγματεύσεων που σχεδόν ολοκληρώνονται βρίσκεται και το ρεπορτάζ της γερμανικής Welt, σύμφωνα με την οποία «οι θεσμοί βλέπουν μια ρεαλιστική πιθανότητα για συνεννόηση ως την Τρίτη σε μια συμφωνία επί της αρχής».

«Με βάση αυτό το χρονοδιάγραμμα θα μπορούσε η Ελλάδα να πληρώσει στις 20 Αυγούστου την ΕΚΤ και δεν θα ήταν απαραίτητο ένα πρόγραμμα-γέφυρα και επιπλέον δισεκατομμύρια» συνεχίζει η εφημερίδα, αλλά επισημαίνει ότι η γερμανική κυβέρνηση παραμένει, σύμφωνα με πληροφορίες από κύκλους της ΕΕ, επιφυλακτική σε ό,τι αφορά τις πιθανότητες συμφωνίας της Ελλάδας με τους πιστωτές. «Η γερμανική πλευρά κατέστησε σαφές ότι βλέπει σε κάποια σημεία ακόμη ανάγκη αποσαφήνισης, πχ σε ό,τι αφορά το πώς θα αντιμετωπιστεί στη συμφωνία η πιο πρόσφατη αρνητική οικονομική εξέλιξη στην Ελλάδα. Υπάρχει δε ανάγκη για συζήτηση στο θέμα των στόχων του προϋπολογισμού και στο ζήτημα του Ταμείου Ιδιωτικοποιήσεων. Το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών δεν θέλησε να σχολιάσει, επικαλούμενο τις διαπραγματεύσεις οι οποίες βρίσκονται ακόμη σε εξέλιξη», γράφει η «Welt am Sonntag».

Στην τηλεδιάσκεψη, συνεχίζει ο συντάκτης, υπήρχε ευρέως η εντύπωση ότι έχει γίνει πρόοδος και ότι οι συνομιλίες θα μπορούσαν ενδεχομένως να ολοκληρωθούν ακόμη και μέσα στο Σαββατοκύριακο. «Όλοι εργάζονται για αυτό το “Σχέδιο Α”- μια συμφωνία με την πρώτη ημερομηνία εκταμίευσης να είναι η 20ή Αυγούστου», δηλώνει στην εφημερίδα πηγή από τους κύκλους των διαπραγματεύσεων.

Η Ελλάδα οδεύει προς την ολοκλήρωση του σχεδίου συμφωνίας με τους διεθνείς πιστωτές της για ένα τρίτο πρόγραμμα στήριξης ως την Τρίτη και η πρώτη εκταμίευση από το πρόγραμμα είναι πιθανό να γίνει ως την 20ή Αυγούστου, δήλωσε μια πηγή ενήμερη για το περιεχόμενο της τηλεδιάσκεψης της Οικονομικής και Δημοσιονομικής Επιτροπής (ΟΔΕ), που πραγματοποιήθηκε χθες Παρασκευή το βράδυ, όπως μεταδίδει το Reuters.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

23 Απριλίου 2010: Ο Παπανδρέου υπέταξε την Ελλάδα στο μνημόνιο με διάγγελμα από το Καστελλόριζο

DW: Τα απομνημονεύματα του Σόιμπλε με 100 σελίδες για την ελληνική κρίση

Ο Πολάκης συνέθλιψε τον αλαζονικό Τσακαλώτο της ήττας: «Έκανες δώρο 37 δισ. στον Μητσοτάκη και τους τραπεζίτες»

Ο «Τσακαλώτος της ήττας» απαντά στον Τσίπρα, χωρίς ίχνος αυτοκριτικής

Ο Λάρι Σάμερς για την «επικών διαστάσεων ελληνική τραγωδία»: Το ΔΝΤ έκανε λάθη, η Ελλάδα δεν ήταν αθώο θύμα

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr
Διαβάστε ακόμα...
Ύβρις, άτη, νέμεσις, τίσις – Η πορεία προς τη συντριβή
Οι όροι ύβρις, άτη, νέμεσις και τίσις καθιερώθηκαν στην αρχαία Ελλάδα και είχαν συγκεκριμένη έννοια...