Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

FAZ: Ντράγκι εναντίον Eurogroup για το ελληνικό πρόγραμμα

FAZ: Ντράγκι εναντίον Eurogroup για το ελληνικό πρόγραμμα
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Τα στενά χρονικά πλαίσια για την πρώτη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος και το θέμα ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, που προκαλεί νέα διαμάχη μεταξύ Ντράγκι και Eurogroup, σχολιάζει η γερμανική FAZ.

Τα χρονοδιαγράμματα αναφορικά με την τήρηση των όρων της χρηματοδότησης του ελληνικού προγράμματος στήριξης και τον κρίσιμο θέμα της ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών είναι ασφυκτικά και προκαλούν από σύγχυση έως τριγμούς στους κόλπους των δανειστών της χώρας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τις οποίες επικαλείται η FAZ, από την πλευρά του το Eurogroup θεωρεί αδύνατο «η τρόικα των δανειστών συναποτελούμενη από την Κομισιόν, την ΕΚΤ και το ΔΝΤ (…) να μπορέσει να ολοκληρώσει την πρώτη αξιολόγηση των συμφωνηθέντων μεταρρυθμίσεων μέχρι το τέλος Οκτωβρίου.

Κι αυτό κυρίως διότι οι μεταρρυθμίσεις μπόρεσαν να επικυρωθούν με μεγάλη καθυστέρηση, λόγω της μεσολάβησης των εθνικών εκλογών. Ένα μεγάλο μεταρρυθμιστικό πακέτο ήρθε προς ψήφιση στην ελληνική βουλή μόλις τα μεσάνυχτα της Παρασκευής προς Σάββατο.

Η αξιολόγηση της τρόικας μπορεί να ξεκινήσει μόνο κατόπιν της επικύρωσής του από το κοινοβούλιο και θα διαρκέσει περισσότερες εβδομάδες. Στις Βρυξέλλες πιθανολογείται ότι η τρόικα θα είναι από την πλευρά της έτοιμη το νωρίτερο στις αρχές Δεκεμβρίου».

Aνησυχία Ντράγκι για τα στενά χρονικά πλαίσια

Σύμφωνα με την FAZ η καθυστέρηση στην πορεία των μεταρρυθμίσεων και της αξιολόγησης ενδέχεται επίσης να «πυροδοτήσει μια νέα διαμάχη μεταξύ της ΕΚΤ και των Ευρωπαίων υπουργών Οικονομικών, γεγονός που υποδηλώθηκε άλλωστε και πριν από περίπου δύο εβδομάδες στο πλαίσιο του Eurogroup στο Λουξεμβούργο».

Στο επίκεντρο της νέας αυτής διαμάχης, σημειώνει η εφημερίδα, βρίσκεται ως επί το πλείστον, το ζήτημα της ανακεφαλαιοποίησης και της εκκαθάρισης των προβληματικών ελληνικών τραπεζών. Ειδικότερα αυτό που απασχολεί την ΕΚΤ είναι το χρονοδιάγραμμα αλλά και οι όροι με τους οποίους θα απελευθερωθούν από το πρόγραμμα χρηματοδότησης του ΕSM τα κεφάλαια που προβλέπονται για τις παραπάνω διαδικασίες.

Τα θέματα αυτά είναι άρρηκτα συνδεμένα με την πορεία της αξιολόγησης της τρόικας. «Αμφίβολο παραμένει αν τα μέσα για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών θα μπορούσαν να απελευθερωθούν εφόσον μέχρι τα μέσα Νοεμβρίου πληρωθούν μεν οι χρηματοπιστωτικοί όροι, αλλά τρόικα δεν έχει ολοκληρώσει ακόμη την αξιολόγηση στο σύνολό της.

Ωστόσο όπως άφησε να διαφανεί ο Μάριο Ντράγκι στο πρόσφατο Eurogroup, σύμφωνα με πηγές, η EKT θέλει να ολοκληρώσει τόσο τον έλεγχο των τραπεζικών ισολογισμών όσο και τα stresstest έγκαιρα».

Από την πλευρά του επικεφαλής της ΕΚΤ, σημειώνει η FAZ, η πίεση είναι μεγάλη επειδή σε κάθε περίπτωση, αρχής γεγομένης από την 1η Ιανουαρίου 2016, τίθεται σε ισχύ η νέα κοινοτική οδηγία για την εξυγίανση των τραπεζών.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Ζαχάροβα: «Η πατρίδα μας δεν πωλείται» – Δεν θα δοθούν πίσω τα εδάφη που κατασχέθηκαν στην Ουκρανία

SoftBank: Eπενδύει σχεδόν $1 δισ. στην προώθηση της AI, αξιοποιώντας τα τσιπ της Nvidia

23 Απριλίου 2010: Ο Παπανδρέου υπέταξε την Ελλάδα στο μνημόνιο με διάγγελμα από το Καστελλόριζο

DW: Τα απομνημονεύματα του Σόιμπλε με 100 σελίδες για την ελληνική κρίση

Τράπεζα της Ελλάδος: Τα δύο «εμπόδια» που βάζει για τη χορήγηση στεγαστικών δανείων

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr
Διαβάστε ακόμα...
Ύβρις, άτη, νέμεσις, τίσις – Η πορεία προς τη συντριβή
Οι όροι ύβρις, άτη, νέμεσις και τίσις καθιερώθηκαν στην αρχαία Ελλάδα και είχαν συγκεκριμένη έννοια...