Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Ο Τσίπρας “κόβει” τις μαγκιές της Μέρκελ με τους Τούρκους στο Αιγαίο

Ο Τσίπρας “κόβει” τις μαγκιές της Μέρκελ με τους Τούρκους στο Αιγαίο
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Από το βήμα της Βουλής ο Αλέξης Τσίπρας, στην “ώρα του πρωθυπουργού”, απάντησε σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή της ΝΔ Γιώργου Κουμουτσάκου σχετικά με το προσφυγικό.

Ο Αλέξης Τσίπρας υπογράμμισε κατά την αρχική του τοποθέτηση ότι δεν πρόκειται να αφήσει το Αιγαίο να γίνει θάλασσα – νεκροταφείο εκφράζοντας παράλληλα την βαθιά θλίψη του για την απέραντη οδύνη για την ανείπωτη ανθρώπινη τραγωδία.

«Στις ακτές της χώρας μας δεν ξεβράζονται απλά ψυχές ξεβράζεται ο ευρωπαϊκός πολιτισμός. Είναι μια τεράστια ανθρωπιστική τραγωδία με ευθύνη της Δύσης και του Δυτικού πολιτισμού» τόνισε ο πρωθυπουργός.

Ακόμα είπε πως «πρόκειται για γεωπολιτικά συμφέροντα με τραγικές συνέπειες που βλέπουμε καθημερινά δίπλα μας».

Ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε ακόμα ότι «αισθάνομαι ντροπή για την ανικανότητα της Ευρώπης και το επίπεδο της συζήτησης στις Συνόδους κορυφής. Ο ένας πετά το μπαλάκι στον άλλο και είμαι πια πεπεισμένος ότι τα δάκρυα τους είναι υποκριτικά. Είναι αδυναμία της Ευρώπης να υποστηρίξει τις αξίες της».

Αναφερόμενος στη Σύνοδο της περασμένης Κυριακής ο πρωθυπουργός κατήγγειλε την συμπεριφορά Ευρωπαίων ηγετών, που κατηγορούσαν την Ελλάδα, ότι δεν μπορεί να διαφυλάξει τα σύνορά της.

«Καθήκον μας δεν ήταν η απώθηση των προσφύγων, αλλά η διάσωσή τους, για να περιορίσουμε την ανθρωπιστική τραγωδία. Αυτό είναι καθήκον αλληλεγγύης απέναντι σε συνανθρώπους μας που καταστράφηκαν από τον πόλεμο και αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τον τόπο τους. Ως Έλληνες ξέρουμε από προσφυγιά».

Ο κ. Τσίπας συνέχισε τονίζοντας «Δεν πρέπει να επιτρέψουμε να γίνει το Αιγαίο μια θάλασσα-νεκροταφείο. Αυτό είναι το πρώτιστο καθήκον μας. Δεν πρέπει να πυροδοτούμε φοβικά αντανακλαστικά απέναντι στις προσφυγικές ροές. Δεν είναι ένα ζήτημα που προσφέρεται για ασκήσεις ρητορικής αντιπολιτευτικής. Αφορά όλες τις κοινωνίες κι όχι μόνο την Ελληνική».

Απευθυνόμενος στη Νέα Δημοκρατία ο Πρωθυπουργός άσκησε κριτική στην αρχική στάση της ΝΔ απέναντι στους πρόσφυγες:

«Σε αντίθεση με τη ΝΔ αντιληφθήκαμε το μέγεθος και το πρόβλημα από την αρχή και δεν αναλωθήκαμε σε δηλώσεις που εκθέτουν τη χώρα στο παρελθόν. Η ΝΔ είχε χαρακτηρίσει της ροές προσφύγων, ως ροές λαθρομεταναστών. Θέλω όμως να αναγνωρίσω το γεγονός ότι η ΝΔ έχει αναγνωρίσει την διαφορά».

Αναφερόμενος στη Σύνοδο Κορυφής ο κ. Τσίπρας περιέγραψε την προσπάθεια της Ελλάδας να διασώσει το ανθρωπιστικό πρόσωπο της Ευρώπης.

«Επισημάναμε ότι πρόβλημα έχει πάρει διαστάσεις και δεν θα μπορούσαμε να το διαχειριστούμε μόνοι μας. Η ΕΕ στο ζήτημα αυτό, το προσφυγικό, έχει κινηθεί με πολύ αργούς ρυθμούς. Το τόνισα και στην Σύνοδο. Τώρα όμως που αντιλήφθηκε το μέγεθος του προβλήματα κάνει βήματα. Πρώτον να αντιμετωπιστούν οι ροές προσφύγων με μεγαλύτερη αποφασιστικότητα και καλύτερο συντονισμό μεταξύ των κρατών”.

Ο κ. Τσίπρας έκανε εκτενή αναφορά στα κέντρα υποδοχής των 50.000 προσφύγων που θα δημιουργηθούν στην Ελλάδα και στην συμφωνία με την ΕΕ για οικονομική στήριξη προκειμένου να αντιμετωπιστεί το θέμα της προσφυγικής κρίσης.

Σημείωσε ότι οι χώροι φιλοξενίας και υποδοχής δεν είναι μόνιμοι για τους πρόσφυγες αλλά θα ορίζονται για το χρονικό διάστημα μέχρι να γίνει η καταγραφή τους και να μετακινηθούν σε άλλες χώρες.

Στη δευτερολογία του ο Πρωθυπουργός μετά από την νέα τοποθέτηση του κ. Κουμουτσάκου αναφέρθηκε και πάλι στις αντιμετώπιση των μεταναστευτικών ροών και σημείωσε:

«Μας εγκαλείτε κ. Κουμουτσάκου γιατί δεν μπήκαμε κι εμείς στο παζάρι, όπως η Τουρκία. Τι να κάναμε δηλαδή; Να πούμε δηλαδή στην ΕΕ ότι αν δεν μας δώσετε κάτι παραπάνω θα αφήσουμε αυτούς τους ανθρώπους να πνίγονται και να πεινάνε».

Στην προσπάθειά του ο κ. Κουμουτσάκος να δικαιολογήσει τον χαρακτηρισμό των λαθρομεταναστών ο Αλέξης Τσίπρας σημείωσε: «Χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή σ’ αυτό το σημείο. Μια κοινωνία με τόσες δυσκολίες είναι πολύ εύκολο να υιοθετήσει ότι για όλα φταίνε οι ξένοι που έρχονται, οι μετανάστες και οι πρόσφυγες. Κάποιοι λένε ότι η ανεργία είναι τόση όσοι και οι μετανάστες που έχουμε στην Ελλάδα. Ξέρετε ποιες δουλειές κάνουν αυτοί; Όσες δεν καταδέχονται να κάνουν οι Έλληνες. Αν υπάρχουν τέτοιες αντιλήψεις να μην αναρωτιόμαστε γιατί η Χρυσή Αυγή έχει φτάσει στο 7%».

“Δεν θα αφήσουμε τη Μέρκελ να διαπραγματεύεται εκ μέρους μας με την Τουρκία”

«Πρέπει να διαχειριστούμε προβλήματα με οξυδέρκεια. Δεν είναι κανείς αντίθετος με την προοπτική της ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ, αλλά με τους κανόνες και τις δεσμεύσεις απέναντι στην ΕΕ και στα ανθρώπινα δικαιώματα και απέναντι στην Κύπρο.

»Δεν θα αφήσουμε την Μέρκελ να διαπραγματεύεται εκ μέρους μας με την Τουρκία. Εμείς θα κάνουμε το διάλογο με την Τουρκία. Εμείς είμαστε οι γείτονες.

»Κοινές περιπολίες στα ευρωπαϊκά, δηλαδή στα ελληνικά ευρωπαϊκά ύδατα, δεν είναι αναγκαίες. Μόνο στην περίπτωση της διάσωσης. Στις ακτές όμως της Τουρκίας που ξεκινούν τα ταξίδια του θανάτου, εκεί μπορεί να γίνει ουσιαστική περιπολία.

»Όλα αυτά είναι στην κορυφή της ατζέντας στην διαπραγμάτευση που κάνει η ΕΕ με την Τουρκία. Στην διαπραγμάτευση αυτή όμως εμείς θέλουμε να συμμετάσχουμε ουσιαστικά”.

«Πόσο κοστολογείται το θάνατο ενός πεντάχρονου παιδιού»

“Δεν διαπραγματευτήκαμε σωστά λέτε. Πόσο κοστολογείται εσείς το θάνατο ενός πεντάχρονου παιδιού; Δεν απευθύνομαι σε εσάς αλλά όσους έχουν τέτοιες αξιώσεις.

»Δεν διεκδικούμε ούτε ένα ευρώ απέναντι σε ανθρώπους που πεθαίνουν στην αυλή μας. Μακριά από εμάς όσοι θέλουν να κοστολογήσουν την ανθρωπιά. Η Ελλάδα σήμερα διδάσκει ανθρωπιά. Αυτό είναι το πραγματικό πρόσωπο της Ευρώπης. Αυτό που έχουν οι άνθρωποι της Μυτιλήνης κι όχι όσα συμβαίνουν στα σύνορα της Ουγγαρίας. Υπερασπιζόμαστε ανθρώπινες αξίες σε μια πολύ δύσκολη στιγμή κρίσης για την χώρα. Θα τις ξεπεράσουμε όμως τις στιγμές αυτές με το κεφάλι ψηλά».

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Τι θα διδάσκεται στο μάθημα «Γαλάζια Πατρίδα» στα σχολεία της Τουρκίας

Μητσοτάκης: Έχουμε πολλούς δικαστές και μεγάλη καθυστέρηση στην απονομή της Δικαιοσύνης

Περισσότεροι από 51.000 ασυνόδευτοι ανήλικοι πρόσφυγες αγνοούνται σε όλη την Ευρώπη

Ανδρουλάκης: Τα απογευματινά χειρουργεία είναι ο Δούρειος Ίππος κατάργησης του δημόσιου χαρακτήρα του ΕΣΥ

Φάμελλος σε Γεωργιάδη: Είστε το συνώνυμο του χαρατσιού σε κάθε υπηρεσία δημόσιας υγείας

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr
Διαβάστε ακόμα...
Ύβρις, άτη, νέμεσις, τίσις – Η πορεία προς τη συντριβή
Οι όροι ύβρις, άτη, νέμεσις και τίσις καθιερώθηκαν στην αρχαία Ελλάδα και είχαν συγκεκριμένη έννοια...