Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Σκληρό μπρα ντε φερ Τσίπρα στην Άγκυρα για το προσφυγικό

Σκληρό μπρα ντε φερ Τσίπρα στην Άγκυρα για το προσφυγικό
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Με ξεκάθαρη θέση πως η προσφυγική κρίση μπορεί να αντιμετωπιστεί μόνο στην πηγή της, δηλαδή τα εδάφη της Τουρκίας και συγκεκριμένα τα τουρκικά παράλια, ο Αλέξης Τσίπρας ετοιμάζεται τις επόμενες ημέρες να ταξιδέψει στην Άγκυρα για να συναντηθεί με τον Τούρκο ομόλογό του, Αχμέτ Νταβούτογλου.

Υπερασπιστική των ελληνικών θέσεων είναι πλέον και η ευρωπαϊκή πολιτική, όπως αυτή αποφασίστηκε στην μίνι Σύνοδο Κορυφής για το προσφυγικό και σύμφωνα με τα αποτελέσματα της οποίας η Τουρκία καλείται να συμβάλλει στην ανάσχεση των προσφυγικών ροών και της ανείπωτης και διαρκώς κλιμακούμενης τραγωδίας στο Ανατολικό Αιγαίο που καθημερινά πλέον ξεβράζει πτώματα.

Σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε ο κ. Τσίπρας το βράδυ της Δευτέρας με τον κ. Νταβούτογλου, σύμφωνα με τα όσα έγιναν γνωστά ο Έλληνας πρωθυπουργός υπογράμμισε την ανάγκη διατήρησης ανοιχτών διπλωματικών διαύλων ανάμεσα στις δύο χώρες, ειδικά στις συνθήκες περιφερειακής έντασης που επικρατούν στην ευρύτερη περιοχή.

Ο κ. Τσίπρας αποδέχθηκε την πρόσκληση στην Άγκυρα που του είχε απευθύνει από τη Νέα Υόρκη πριν από τρεις εβδομάδες ο κ. Νταβούτογλου, με το Μέγαρο Μαξίμου να αναζητά την ημερομηνία διεξαγωγής του το προσεχές διάστημα.

Το ταξίδι του κ. Τσίπρα θα γίνει στον απόηχο των πιέσεων της Ευρώπης και κυρίως της Γερμανίας για κοινό έλεγχο των θαλάσσιων συνόρων με κοινές περιπολίες, αίτημα το οποίο έχει απορριφθεί κατηγορηματικά από την ελληνική πλευρά, καθώς αφήνει περιθώρια αιτιάσεων από την πλευρά της Άγκυρας, εγείροντας εθνικό ζήτημα. Ωστόσο, δεδομένη είναι η πίεση από την πλευρά του Βερολίνου για συνεννόηση της Αθήνας με την Άγκυρα για το προσφυγικό. Στον άξονα αυτόν κινήθηκε εξάλλου και ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών, Φρανκ Σταϊνμάγερ κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στην Ελλάδα και τη συνάντηση που είχε με τον Έλληνα πρωθυπουργό.

Αμφότεροι Ευρωπαίοι και ελληνική κυβέρνηση εκτιμούν ότι η μοναδική πραγματική λύση στο προσφυγικό μπορεί να έρθει μόνο μέσα από την αλλαγή στάσης της Άγκυρας και τον έλεγχο των προσφυγικών ροών στα τουρκικά παράλια, όπου βρίσκονται 2.000.000 Σύροι πρόσφυγες και περιμένουν να περάσουν μέσω του ανατολικού Αιγαίου στην Ευρώπη. Για αυτό το λόγο και η Ευρώπη προωθεί τη δημιουργία hot spots στο τουρκικό έδαφος, ώστε να γίνεται ταυτοποίηση και να καταγραφή των προσφύγων, οι οποίοι εν συνεχεία θα προμηθεύονται με έγγραφα, ειδάλλως εάν δεν δικαιούνται ασύλου θα επαναπροωθούνται στις χώρες τους.

Πριν πάντως το ταξίδι του Αλέξη Τσίπρα στην Άγκυρα, ο Έλληνας πρωθυπουργός την Τετάρτη το πρωί θα έχει συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον υπουργό Εξωτερικών του Λουξεμβούργου, Γιαν Άσελμπορν τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς και τον Ευρωπαίο επίτροπο Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας, Δημήτρη Αβραμόπουλο στο Μέγαρο Μαξίμου.

Στις 10:00 θα ακολουθήσει διμερής συνάντηση του κ. Τσίπρα με τον κ. Σουλτς και τον κ. Αβραμόπουλο και αμέσως μετά, στις 10:30, ο πρωθυπουργός και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου θα κάνουν κοινές δηλώσεις.

Πέραν αυτού, ο Αλέξης Τσίπρας θα επιχειρήσει να υπογραμμίσει το μέγεθος του προβλήματος που καλείται να αντιμετωπίσει η Ελλάδα, εν μέσω ασφυκτικών δημοσιονομικών ορίων, ταξιδεύοντας με τον Μάρτιν Σουλτς στη Μυτιλήνη.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Ο Τούρκος Χασάν Σακλανάν επιτέθηκε με μαχαίρι σε Ισραηλινούς αστυνομικούς στην Ιερουσαλήμ

Τι θα διδάσκεται στο μάθημα «Γαλάζια Πατρίδα» στα σχολεία της Τουρκίας

Περισσότεροι από 51.000 ασυνόδευτοι ανήλικοι πρόσφυγες αγνοούνται σε όλη την Ευρώπη

Η «Γαλάζια Πατρίδα» θα διδάσκεται στα τουρκικά σχολεία – «Αποδίδει» ο κατευνασμός Μητσοτάκη

Οι Ρώσοι βγάζουν στο σφυρί σπίτια Ουκρανών προσφύγων στα κατεχόμενα

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr
Διαβάστε ακόμα...
Ύβρις, άτη, νέμεσις, τίσις – Η πορεία προς τη συντριβή
Οι όροι ύβρις, άτη, νέμεσις και τίσις καθιερώθηκαν στην αρχαία Ελλάδα και είχαν συγκεκριμένη έννοια...