Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Γιατί σπάσανε τη δόση στα τρία οι Ευρωπαίοι

Γιατί σπάσανε τη δόση στα τρία οι Ευρωπαίοι
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ,

Μπροστά σε δύσκολα μέτρα θα βρεθεί μέσα στο καλοκαίρι μετά τις ευρωεκλογές και πάλι η Κυβέρνηση καθώς το Eurogroup αποφάσισε τη σταδιακή εκταμίευση της δόσης των 8,3 δισ. ευρώ και το σπάσιμό της σε τρεις υποδόσεις.

Ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ τόνισε ότι η Ελλάδα θα λάβει 8,3 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 6,3 δισ. ευρώ στα τέλη Απριλίου και από 1 δισ. ευρώ τον Ιούνιο και τον Ιούλιο. Οι δόσεις του Ιουνίου και του Ιουλίου θα συνοδεύονται από έξι προαπαιτούμενα η κάθε μία! Δηλαδή από 12 μέτρα!

Η ανακοίνωση του Eurogroup

«Το Eurogroup χαιρετίζει το αποτέλεσμα της τέταρτης αποστολής για την αναθεώρηση, στο πλαίσιο του δεύτερου προγράμματος μακροοικονομικής προσαρμογής για την Ελλάδα. Το Eurogroup επαναλαμβάνει την εκτίμησή του για τις προσπάθειες που έκαναν οι Έλληνες πολίτες και σημειώνει με ικανοποίηση ότι η δημοσιονομική απόδοση οδεύει προς την υπέρβαση των στόχων του προγράμματος το 2013 και προς την υλοποίησή τους το 2014, επιτρέποντας στην Ελλάδα να παράσχει επιπλέον χρηματοδότηση για την εξυπηρέτηση του χρέους και να αναλάβει κάποιες έκτακτες δαπάνες το 2014 για να ενισχύσει την κοινωνική συνοχή. Καλή πρόοδος έχει επίσης επιτευχθεί στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.

Την ίδια ώρα, η διαδικασία των μεταρρυθμίσεων θα πρέπει να συνεχιστεί ώστε να ενισχυθεί η προοπτική ανάπτυξης για την ελληνική οικονομία, δημιουργώντας ευκαιρίες για απασχόληση και ένα υγιές επενδυτικό περιβάλλον. Από αυτήν την άποψη, το Eurogroup καλωσορίζει την ισχυρή δέσμευση των αρχών στην εφαρμογή μιας ευρείας γκάμας μεταρρυθμίσεων στην αγορά προϊόντων (αγαθών και υπηρεσιών) καθώς και θεσμικών μεταρρυθμίσεων.

Προετοιμάζονται «συμπαγή» μέτρα για την απελευθέρωση των μεταφορών και της αγοράς ενοικιάσεων και για το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων. Οι τολμηρές και εμπροσθοβαρείς περικοπές στις συνεισφορές της κοινωνικής ασφάλισης αναμένεται να βελτιώσουν την ανταγωνιστικότητα και να ενισχύσουν την ανάπτυξη. Επιπλέον, οι αρχές έχουν δεσμευτεί για μεγάλες μεταρρυθμίσεις στην αγορά ενέργειας και στην ενίσχυση της ιδιωτικοποίησης των περιουσιακών στοιχείων των ΔΕΚΟ και των ακινήτων, που θα παράσχει χρηματοδότηση στην κυβέρνησης, ξεμπλοκάροντας την ίδια ώρα την ιδιωτική επένδυση.

Είναι επίσης σημαντικό να συνεχίσει να επιτελείται πρόοδος στον τομέα των μεταρρυθμίσεων της δημόσιας διοίκησης, προκειμένου να βελτιωθεί η ποιότητα και η αποδοτικότητα των υπηρεσιών που παρέχει ο δημόσιος τομέας στους πολίτες, καθώς και στις μεταρρυθμίσεις της αγοράς εργασίας.

Το Eurogroup αναγνωρίζει τις δράσεις και τις δεσμεύσεις των αρχών για να εξασφαλιστεί η αντοχή του τραπεζικού κλάδου, που θα στηρίξει την οικονομική ανάκαμψη. Μετά την κοινοποίηση των στρες τεστ και την αξιολόγηση της ποιότητας ενεργητικού από την Τράπεζα της Ελλάδας, δύο από τις τέσσερις δομικές τράπεζες έχουν ήδη αντλήσει με επιτυχία περισσότερα κεφάλαια από όσα απαιτεί το εποπτικό όργανο (βάσει του κεντρικού σεναρίου) εξ ολοκλήρου από ιδιώτες επενδυτές. Αυτό είναι ενθαρρυντικό μήνυμα για την ενίσχυση της εμπιστοσύνης των αγορών. Τώρα περιμένουμε ότι και οι δύο άλλες δομικές τράπεζες θα αντλήσουν τα κεφάλαια που χρειάζονται άμεσα και πρωτίστως από ιδιώτες επενδυτές.

Το Eurogroup θεωρεί ότι υπάρχουν πλέον τα απαραίτητα στοιχεία για να ξεκινήσουν οι εθνικές διαδικασίες ώστε να ανοίξει ο δρόμος για την έγκριση της επόμενης δόσης από το EFSF των 8,3 δισ. ευρώ. Η δόση προβλέπεται να εκταμιευθεί σε τρία τμήματα. Το πρώτο τμήμα των 6,3 δισ. ευρώ αναμένεται να εγκριθεί από το EWG και το δ.σ. του EFSF, μετά την πλήρη εφαρμογή των προαπαιτούμενων δράσεων και την οριστικοποίηση των απαιτούμενων διαδικασιών σε εθνικό επίπεδο από τα κράτη-μέλη.

Η εκταμίευση του δεύτερου και του τρίτου τμήματος, που θα είναι 1 δισ. ευρώ έκαστο, συνδέονται με την εφαρμογή των ορόσημων που συμφωνήθηκαν μεταξύ της Ελλάδας και των θεσμών της τρόικας.

Το πρόγραμμα είναι πλήρως χρηματοδοτημένο για τους επόμενους 12 μήνες, όπου συμπεριλαμβάνεται και η προσωρινή άντληση χρηματοδότησης από πηγές όπως οι καταθέσεις φορέων της γενικής κυβέρνησης. Τα κράτη-μέλη της ευρωζώνης υπενθυμίζουν τη δέσμευσή τους να παράσχουν επιπλέον στήριξη μέχρις ότου ανακτήσει η Ελλάδα πλήρη πρόσβαση στις αγορές, με την προϋπόθεση ότι η χώρα συμμορφώνεται πλήρως με τις προϋποθέσεις και τους στόχους του προγράμματος προσαρμογής. Αυτό θα συζητηθεί περαιτέρω στην επόμενη αναθεώρηση».

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Στο έλεος της ακρίβειας αφήνει τους Ευρωπαίους το Eurogroup: Τέλος στα οριζόντια μέτρα στήριξης

Τζεντιλόνι: Σημαντική πρόοδος της Ελλάδας στις μεταρρυθμίσεις

Σταϊκούρας για Eurogroup: Eπιτυχής η 9η αξιολόγηση της Ελλάδας

Σταϊκούρας: Αναγκαία η συνέχιση της δημοσιονομικής χαλάρωσης

Σταϊκούρας: Προτεραιότητα για την Ελλάδα οι ιδιωτικές επενδύσεις

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr
Διαβάστε ακόμα...
«KONA BLUE»: Το απόρρητο πρόγραμμα των ΗΠΑ για UFO και εξωγήινους
Μετά από περίπου επτά δεκαετίες άκρας μυστικότητας οι ΗΠΑ αποφάσισαν πριν από δύο χρόνια να...