Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Μάρδας: Φτάνουν και περισσεύουν οι 153 βουλευτές της κυβέρνησης

Μάρδας: Φτάνουν και περισσεύουν οι 153 βουλευτές της κυβέρνησης
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Τη συζήτηση περί ενδεχόμενης συμμετοχής της Ένωσης Κεντρώων στην κυβέρνηση, ώστε να… διευκολυνθεί στην ψήφιση του νομοσχεδίου για το ασφαλιστικό, το οποίο προβλέπεται να «ανεβάσει τη θερμοκρασία» στο πολιτικό σκηνικό της χώρας, σχολίασε με δηλώσεις του ο υφυπουργός Εξωτερικών, Δημήτρης Μάρδας, ο οποίος το προηγούμενο διάστημα είχε αναφερθεί στον κ. Λεβέντη, λέγοντας πως δεν ανήκει στο πολιτικό παρελθόν, αλλά σε καμία περίπτωση, όπως τόνισε ο ίδιος στον Αθήνα 9.84, δεν του απηύθυνε πρόσκληση, τονίζοντας ότι οι 153 βουλευτές που συνθέτουν την κοινοβουλευτική ομάδα της κυβέρνησης, είναι αρκετοί…

«Αυτή είναι υπόθεση του κ. Λεβέντη. Κάποιες απόψεις του παρουσιάζουν ενδιαφέρον και κάποιες προβληματίζουν. Εξέφρασε μια άποψη που είπε ότι θα συμμετείχε σε μια κυβέρνηση, αν συμμετείχε και η Νέα Δημοκρατία. Εδώ υπάρχουν διαφωνίες σε πάρα πολλά θέματα.

Το σημείο εκκίνησης είναι το εξής. Αυτοί που δεν μπόρεσαν να ξεμπλοκάρουν το σύστημα τόσο καιρό για να οδηγήσουν σε ανάκαμψη την ελληνική οικονομία, δεν μπορώ να καταλάβω με ποια λογική μπορούν να συμμετέχουν σε μια κυβέρνηση… Λογικές που υποστηρίζουν ότι μπορούν σε μια κυβέρνηση να βρίσκονται οικονομικές πολιτικές, οι οποίες είναι αποτυχημένες, προβληματίζουν πολύ κόσμο.

Η αναθεώρηση της πολιτικής μας οδήγησε σε εκλογές. Οι προηγούμενες κυβερνήσεις, όταν είχαμε τα μνημόνια ή οτιδήποτε άλλο αποτελούσε αναθεώρηση της πολιτικής τους, δεν ακολούθησαν πολιτικές, σύμφωνα με τις οποίες ο κόσμος ρωτήθηκε “μας θεωρείτε ικανούς να συνεχίσουμε αυτή την πολιτική, ναι ή όχι;”. Αυτό δεν πρέπει να το αγνοούμε. Εμείς ρωτήσαμε τον κόσμο για την πολιτική που “χαράχτηκε” μέσα από την συμφωνία… Το παράλληλο πρόγραμμα δεν είναι εικονική πραγματικότητα.

Ένα μέρος του -τα επείγοντα θέματα- πέρασε με την ΠΝΠ και το υπόλοιπο θα περάσει σε λίγο καιρό. Είναι ένα πρόγραμμα που θα εμπλουτίζεται εν καιρώ, ώστε να απαλύνει τα διάφορα βάρη που σχετίζονται με την συμφωνία. Οι εκλογές έχουν δώσει την τελική απάντηση, δηλαδή ότι “εξουσιοδοτούμε αυτή την κυβέρνηση να χειριστεί μια δύσκολη κατάσταση, έτσι όπως διαμορφώνεται από την συμφωνία”. Αυτό και μόνο μας διαφοροποιεί από τις προηγούμενες οικονομικές πολιτικές, οι οποίες βασίστηκαν σε μνημόνια για τα οποία ουδείς ρωτήθηκε κατά πόσο εξουσιοδοτούσε τις προηγούμενες κυβερνήσεις να ακολουθήσουν τα συγκεκριμένα μνημόνια που υπέγραψαν.

Δεν είμαι στη θέση του Β. Λεβέντη και δεν μπορώ να σας απαντήσω εάν θα συμμετείχε στην κυβέρνηση. Εγώ είπα ότι ο κ. Λεβέντης δεν ανήκει στο πολιτικό παρελθόν της χώρας και κάποιες απόψεις του έχουν ενδιαφέρον. Δεν του έκανα καμία πρόσκληση συμμετοχής. Εάν θα πάρει μέρος ή όχι είναι υπόθεση των συλλογικών οργάνων της κυβέρνησης που θα αποφασίσει… Στο υπουργικό συμβούλιο θα αναπτυχθούν διάφορες απόψεις, θα ακουστούν ιδέες και ένα σύνολο πληροφοριών και θα διαμορφωθεί μια άποψη σε επίπεδο προσώπων.

Αυτή τη στιγμή, υπάρχουν κάποιες θέσεις, μερικές εκ των οποίων θα μπορούσαν να παίξουν θετικό ρόλο, άλλες όμως, όπως η θέση του για τη συμμετοχή της Νέας Δημοκρατίας με προβλημάτισε πάρα πολύ σε προσωπικό επίπεδο… Πριν γίνει οποιαδήποτε συζήτηση, δεν υπάρχει λόγος να εκφραστεί κάποιος υπέρ ή κατά. Κάποια δεδομένα, βέβαια, δεν οδηγούν αυτόματα σε ένα συμπέρασμα». Στην ερώτηση αν θεωρεί αναγκαία την προσθήκη τρίτου κόμματος στην κυβέρνηση, δήλωσε: «Οι 153 είμαστε υπεραρκετοί.

Όσον αφορά την ενδεχόμενη επιβολή φόρου στις ηλεκτρονικές τραπεζικές συναλλαγές, υπεραμύνθηκε του μέτρου, λέγοντας πως είναι κι αυτός ένας τρόπος για να προκύψουν έσοδα, τονίζοντας πως ο φόρος θα είναι μικρός και δεν θα… φαίνεται στον κόσμο! Πιο αναλυτικά:

«Παλαιότερα είχα υποστηρίξει ότι κάτι τέτοιο θα μπορούσε να γίνει στις χρηματιστηριακές συναλλαγές. Είναι ένας τρόπος για να έχουμε κάποια έσοδα. Από την στιγμή που αυτός ο φόρος είναι μικρός, δεν θα φαίνεται, ενώ θα δίνει κάποια έσοδα που θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν για οποιονδήποτε σκοπό. Θα μπορούσαν αυτά τα χρήματα να δοθούν στο ασφαλιστικό, αλλά θα μπορούσαν να καλύψουν οποιαδήποτε άλλη ανάγκη του κρατικού προϋπολογισμού.

Οτιδήποτε προτείνεται σε ό,τι αφορά επιβαρύνσεις έχει έναν άκρως βραχυχρόνιο χαρακτήρα, με την έννοια ότι θα αναφερθεί στο 2016. Το 2017 βλέπουμε ότι θα υπάρξει ανάκαμψη της οικονομίας, η οποία μπορεί, βέβαια, να γίνει και μέσα στο 2016. Δεν είναι απόλυτο το 2016 θα έχουμε μια μείωση της συνολικής παραγωγής. Όλα αυτά τα μέτρα θα αρχίσουν να αναθεωρούνται. Ως εκ τούτου έχουν έναν άκρως βραχυχρόνιο χαρακτήρα.

Ό,τι κι αν προτείνεται αυτή τη στιγμή είναι για μια μεσοπρόθεσμη περίοδο και αυτό πρέπει να το έχουμε στο μυαλό μας. Οτιδήποτε επιβαρύνει την επιχειρηματική δραστηριότητα μας προβληματίζει. Ωστόσο, υπάρχουν μέτρα τα οποία έχουν μεγάλο βάρος και κάποια που δεν έχουν. Επιδιώκουμε την εισαγωγή μέτρων χωρίς μεγάλο βάρος στην επιχειρηματική δραστηριότητα.

Ο συγκεκριμένος φόρος δεν εισάγει ένα τρομακτικό βάρος στην επιχειρηματική δραστηριότητα μέσω των χρηματιστηριακών συναλλαγών. Αναφέρομαι στις χρηματιστηριακές συναλλαγές, γιατί από εκεί πρέπει να ξεκινήσουμε και αν χρειαστεί, τότε μπορούμε να συζητήσουμε και για τις τραπεζικές… Εφόσον η οικονομία δεν ανακάμπτει, είναι δύσκολο αυτοί οι φόροι να απομακρυνθούν.

Από την στιγμή που ανακάμπτει η οικονομία και υπάρχει περισσότερος πλούτος, ως εκ τούτου με τον πρόσθετο πλούτο -έχουμε πρόσθετα έσοδα στη χώρα-, μπορούμε να απαλύνουμε κάποια βάρη που υπάρχουν. Το θέμα είναι να έρθει η ανάκαμψη και να μπορούμε να οδηγηθούμε σε μια άρση αυτών των βαρών. Υπάρχει μια διαδικασία στασιμότητας -αν όχι υφεσιακή- στην οικονομία και ως εκ τούτου είναι δύσκολο να αναθεωρηθούν.

Γι” αυτό είπα ότι έχουν βραχυχρόνιο χαρακτήρα, με την έννοια ότι έχουμε το 2016 που φαίνεται δύσκολο, αλλά μπορούμε να το αλλάξουμε. Από το 2017 και μετά τα πράγματα αλλάζουν. Από την στιγμή που αλλάζουν, όλα αυτά τα βάρη εν δυνάμει αναθεωρούνται».

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Κασσελάκης: Η κυβέρνηση Μητσοτάκη συμφώνησε αμαχητί σε ένα νέο πρόγραμμα λιτότητας με την ΕΕ

Δημοσκόπηση GPO: Πρώτη η ΝΔ, δεύτερος ο ΣΥΡΙΖΑ, τρίτο το ΠΑΣΟΚ

Κασσελάκης: Γονείς πολλών ανθρώπων και δη βουλευτών πεθαίνουν στα νοσοκομεία επί κυβέρνησης Μητσοτάκη

Κασσελάκης για Ευρωεκλογές: Στόχος ο ΣΥΡΙΖΑ να είναι πρώτο κόμμα στις κάλπες του Ιουνίου

ΣΥΡΙΖΑ: Ζητάει τη σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής για το μπάζωμα των Τεμπών

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr
Διαβάστε ακόμα...
Ύβρις, άτη, νέμεσις, τίσις – Η πορεία προς τη συντριβή
Οι όροι ύβρις, άτη, νέμεσις και τίσις καθιερώθηκαν στην αρχαία Ελλάδα και είχαν συγκεκριμένη έννοια...