Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Μουζάλας: 1.500 πρόσφυγες θα μείνουν στην Αττική

Μουζάλας: 1.500 πρόσφυγες θα μείνουν στην Αττική
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Στην ανακοίνωση ότι έχει βρεθεί ο χώρος εντός της Αττικής, όπου θα φιλοξενηθούν 1.000-1.500 πρόσφυγες προέβη ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας.

Ο κύριος Μουζάλας αρνήθηκε προς το παρόν να αποκαλύψει ποιος είναι ο χώρος αυτός, αλλά ενημέρωσε ότι είναι «κοντά στον κοινωνικό ιστό και όχι μέσα σε αυτόν». Είπε ακόμη πως όλοι όσοι φιλοξενούνται κάθε φορά στον χώρο αυτό, θα είναι πρόσφυγες που θα προορίζονται για μετεγκατάσταση στις ευρωπαϊκές χώρες. Όπως είπε, το υπουργείο έχει ήδη εξασφαλίσει 20.000 θέσεις σε ενοικιαζόμενα δωμάτια σε όλη τη χώρα, έχει ήδη 5.000 θέσεις σε διάφορες υποδομές και ευελπιστεί να δημιουργηθούν άμεσα ακόμα 5.000 – κάποιες από αυτές σε έναν χώρο φιλοξενίας αντίστοιχο με της Αττικής, στην Θεσσαλονίκη.

Στο σημείο αυτό πάντως άφησε αιχμές κατά του Πάνου Καμμένου, ο οποίος όπως είπε «κάνει ό,τι κάνουν όλοι, δίνει κάτι λιγότερο από όσα ζητάμε και προσπαθεί να πάρει κάτι από κάπου αλλού».

Ο κύριος Μουζάλας παραδέχθηκε ότι τα πράγματα σήμερα στο Κολέγιο των Επιτρόπων θα είναι δύσκολα για την Ελλάδα καθώς η έκθεση που θα παρουσιαστεί αφορά στον Νοέμβριο και τότε η χώρα μας δεν τα πήγε καλά, αλλά εμφανίστηκε καθησυχαστικός, τονίζοντας πως έκτοτε «είδαμε πιο ώριμα την ευθύνη μας και η καινούρια έκθεση θα έχει τεράστια βελτίωση σε σχέση με αυτή».

Απέκλεισε το ενδεχόμενο αποπομπής της Ελλάδας από την Σένγκεν, όμως δήλωσε πως δεν αποκλείεται να συνεχιστούν οι μονομερείς ενέργειες από κάποιες χώρες της Ευρώπης και αυτό να δημιουργήσει προβλήματα στην Ελλάδα. Ο υπουργός ανέφερε χαρακτηριστικά πως εφόσον κλείσει το πέρασμα της Ειδομένης, που είναι ο μοναδικός τρόπος της Ευρώπης να ελέγχει αυτή τη στιγμή ποιοι είναι αυτοί που περνούν στο έδαφός της και αν είναι τρομοκράτες, τότε ο κίνδυνος ανεξέλεγκτης εισόδου θα πολλαπλασιαστεί. Αυτό δεν το λέω εγώ, είπε χαρακτηριστικά ο κύριος Μουζάλας, το λέει ο αντιπρόεδρος της ΕΕ κύριος Τίμερμαν, «και το αν αυτός είναι μεροληπτικός υπέρ των ελληνικών θέσεων, είναι γνωστό», τόνισε. Αυτό το καταλαβαίνουν η Μέρκελ, ο Ολάντ, η Ισπανία η Ιταλία και η επίσημη Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά δεν φαίνεται να το καταλαβαίνουν κάποιες συγκεκριμένες φωνές μέσα στην Ευρώπη που δημιουργούν αυτόν τον διχασμό, επισήμανε ο κύριος Μουζάλας.

Εγώ δεν δέχομαι ότι θα «εγκλωβιστούν» στην Ελλάδα εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι σε μια τέτοια περίπτωση αποκλεισμού των βορείων συνόρων μας, καθώς στο χειρότερο σενάριο, θα μείνει στην Ελλάδα ένας αριθμός, το πολύ 50-70.000 άνθρωποι, οι οποίοι όμως σε μεγάλο βαθμό μέσα σε ένα χρόνο θα έχουν φύγει, είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός στην συνέντευξή του στον Σκάι.

Η επιστολή του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ προς τον Σλοβένο πρωθυπουργό έχει κενά, τα οποία θα πρέπει να δούμε προσεκτικά με τον πρωθυπουργό, είπε ακόμα ο κύριος Μουζάλας, αναφερόμενος στην απάντηση του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προς την Σλοβενία, όπου εξηγεί αναλυτικά τις δυνατότητες που έχει η χώρα και που προβλέπονται από την Σένγκεν. «Πιστεύω όμως ότι το βάρος πέφτει στην τελευταία παράγραφο, όπου καταλήγει στο ότι για να γίνει αυτό, θα πρέπει να προηγηθεί η μετεγκατάσταση, διαφορετικά θα είναι κατάφορη παραβίαση», σημείωσε ο Γιάννης Μουζάλας και τόνισε ότι χθες η Ελλάδα στηλίτευσε τη στάση του Σλοβένου, επισημαίνοντας πως ενώ στέλνει αστυνομικούς στα σύνορά της με τα Σκόπια, ακόμα δεν έχει στείλει δυνάμεις να ενισχύσουν την Frontex, όπως προβλέπουν οι αποφάσεις της ΕΕ. Χθες, με επίσημη ανακοίνωση η Frontex δήλωσε ότι η Ελλάδα φυλά εξαιρετικά τα σύνορά της και ότι κανείς δεν μπορεί να κάνει κάτι άλλο στη θάλασσα πέρα από διασώσεις. Είναι η πρώτη φορά που γίνεται τέτοια ανακοίνωση, τόνισε ακόμα ο υπουργός.

Ο κύριος Μουζάλας στην συνέντευξή του αυτή δήλωσε ακόμα πως η Ευρώπη έχει πολλά και σημαντικά θέματα να λύσει και πως οι Ευρωπαίοι που κουνούν το δάχτυλο στην Ελλάδα δεν είναι εντάξει με τις δικές τους υποχρεώσεις. Το πρώτο εξάμηνο του προγράμματος μετεγκατάστασης λήγει σε λίγες ημέρες και θα έπρεπε ήδη να υπάρχουν έτοιμες 13.000 θέσεις υποδοχής στις χώρες της Ευρώπης, ενημέρωσε. Αντί αυτού, έχουμε μόλις 900 θέσεις και ενώ εμείς έχουμε έτοιμους 930 ανθρώπους, έχουν μετεγκατασταθεί μόλις 220, τόνισε και εξήγησε ότι «μας λένε μη μας στείλετε μαύρους, μην στείλετε οικογένεια με εφτά παιδιά, αλλά με πέντε και τέτοια απίστευτα πράγματα»…

Όσον αφορά στην πρόταση «ανταλλαγής» προσφύγων με το χρέος, ο κύριος Μουζάλας δήλωσε πως «αυτό είναι νομιμοποίηση της δουλεμπορίας, και όποιος το κάνει μας προτείνει να γίνουμε μια φυλακή, μπορεί να έρθει κι ένας άλλος να πει να τους στειρώνετε». Όποιος τα λέει αυτά αγνοεί όχι μόνο την ιστορία και τον πολιτισμό της Ελλάδας, αλλά και της Ευρώπης, είπε.

Σχολιάζοντας τον πρόσφατο νόμο που ψήφισε η Δανία περί κατάσχεσης κοσμημάτων από τους πρόσφυγες ο Γιάννης Μουζάλας είπε ότι οι πρακτικές αυτές θυμίζουν όσα γίνονταν με τους Εβραίους επί Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και είναι ανατριχιαστικά.

Τέλος, δεν παρέλειψε να επαινέσει την στάση των Ελλήνων ευρωβουλευτών στο ζήτημα, λέγοντας χαρακτηριστικά πως «στην Ευρωβουλή Σπυράκη, Χρυσόγονος, Ανδρουλάκης ήταν μια φωνή» και πως «τις ομιλίες τους θα μπορούσα να τις είχα κάνει κι εγώ».

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Στο Ευρωδικαστήριο η Ελλάδα για καθυστερήσεις πληρωμών από τα νοσοκομεία – Πλήρης διάλυση

Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Έκθεση-κόλαφος για τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Ελλάδα – Οι δικαιολογίες της κυβέρνησης και το «καρφί» Κασσελάκη

Γεραπετρίτης: «Η ΕΕ και οι χώρες του Κόλπου οφείλουν να αντιμετωπίσουν από κοινού τις προκλήσεις στη Μέση Ανατολή»

Χριστοδουλίδης: Είμαστε στα όρια μας, όσον αφορά τις προσφυγικές ροές

Ο φιλότουρκος «τενεκές» Μπορέλ θέλει να στείλουμε αντιαεροπορικά στην Ουκρανία

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr
Διαβάστε ακόμα...
Ύβρις, άτη, νέμεσις, τίσις – Η πορεία προς τη συντριβή
Οι όροι ύβρις, άτη, νέμεσις και τίσις καθιερώθηκαν στην αρχαία Ελλάδα και είχαν συγκεκριμένη έννοια...