Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Ειδύλλιο στις όχθες της Κεντροαριστεράς με «προίκα» τον εκλογικό νόμο

Ειδύλλιο στις όχθες της Κεντροαριστεράς με «προίκα» τον εκλογικό νόμο
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Εάν ένα συμπέρασμα βγήκε χθες από το Μέγαρο Μαξίμου, είναι ότι πλέον ο πάγος έσπασε για τα καλά μεταξύ του Αλέξη Τσίπρα και της Φώφης Γεννηματά. Και μπορεί το απόγευμα μετά τη συνάντηση η Χαριλάου Τρικούπη να έβγαλε ανακοίνωση για τα έξι ψέματα του Γιώργου Κατρούγκαλου για το Ασφαλιστικό, ωστόσο αφενός άφησε εκτός κάδρου τον Αλέξη Τσίπρα και επικεντρώθηκε στον υπουργό Εργασίας, αφετέρου δεν κατέστη ικανή να κρύψει το φλερτ που φουντώνει στις όχθες της Κεντροαριστεράς.

Τυπικά, η συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με την επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ στάθηκε μονάχα στο προσφυγικό ζήτημα, το οποίο αμφότεροι χαρακτήρισαν εθνικό που πρέπει να εξαιρεθεί από τις μικροκομματικές σκοπιμότητες. Πληροφορίες του tribune ωστόσο αναφέρουν πως όταν αποσύρθηκαν οι κάμερες, η συζήτηση επεκτάθηκε και στα τρέχοντα πολιτικά ζητήματα που έχουν ανακύψει μετά την εκλογή Μητσοτάκη και το επιχειρούμενο νεοφιλελεύθερο ρεσάλτο του στο χώρο του Κέντρου με πολιορκητικό κριό το «μεταρρυθμιστικό» προφίλ που οικοδομεί. Κυρίως πιάτο μάλιστα, ήταν ο νέος – επί το αναλογικότερο – εκλογικός νόμος που ετοιμάζεται να φέρει προς ψήφιση στη Βουλή η κυβέρνηση, με την επικεφαλής της Χαριλάου Τρικούπη να είναι θετικά διακείμενη.

Το μήνυμά του επέλεξε να στείλει ο Αλέξης Τσίπρας με την επανάληψη μίας φράσης του, τόσο ενώπιον της Φώφης Γεννηματά, όσο και του Φώτη Κουβέλη, με τον οποίον ο «γάμος» όταν δρομολογηθούν πολιτικές εξελίξεις πλέον θα πρέπει να θεωρείται δεδομένος. Ο πρωθυπουργός επανέλαβε δις την «ανάγκη να συνεννοηθούν όλες οι προοδευτικές δυνάμεις για την έξοδο από την κρίση», χωρίς κάποια ιδιαίτερη αναφορά στο προσφυγικό.

Κυβερνητικές πηγές έκαναν λόγο για ιδιαιτέρως θερμό κλίμα με διάθεση συνεννόησης στις συναντήσεις που είχε ο Αλέξης Τσίπρας, οι οποίες a priori χαρακτηρίστηκαν ως άνοιγμα στις δυνάμεις της Κεντροαριστεράς, μπροστά στο νέο διαμορφούμενο δίπολο Αριστερά – Δεξιά που ορθώνεται στο πολιτικό σκηνικό. Το σίγουρο είναι πάντως πως αμφότερες οι πλευρές και κυρίως η Φώφη Γεννηματά εμφανίστηκαν αισθητά πιο χαλαροί και έχοντας αφήσει πίσω τους την πολεμική ρητορική.

Διόλου άσχετη των προθέσεων του Αλέξη Τσίπρα για τη σύγκλιση με τις προοδευτικές δυνάμεις της Κεντροαριστεράς δεν είναι η επιλογή του να μπει το ραντεβού με τον Φώτη Κουβέλη, το οποίο εκκρεμούσε από τον περασμένο Σεπτέμβριο, την ίδια μέρα με τη Φώφη Γεννηματά, με το Μαξίμου να εντείνει τις πιέσεις προς τη Δημοκρατική Συμπαράταξη. Όπως επίσης άρρηκτα συνδεδεμένη με τις υπόγειες και υπέργειες κινήσεις του Ευάγγελου Βενιζέλου για νέο δέσιμο του ΠΑΣΟΚ στο νεοφιλελεύθερο άρμα του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι και η απόφαση της Φώφης Γεννηματά να ζητήσει τη δεδομένη χρονική στιγμή συνάντηση με τον πρωθυπουργό με πρόσχημα το προσφυγικό.

Το «ζεστό» τετ α τετ των δύο πολιτικών επιχείρησε να δυναμιτίσει ο Ευάγγελος Βενιζέλος μία ημέρα πριν τη διεξαγωγή του, στέλνοντας σαφές μήνυμα «ανταρσίας» στη Φώφη Γεννηματά με την πλήρη κάλυψη του διαγραφέντος Λεωνίδα Γρηγοράκου και η άρνηση της… αβύσσου μεταξύ ΠΑΣΟΚ και ΝΔ. Πάντως, ο Ευάγγελος Βενιζέλος και οι συνοδοιπόροι του στο «σημιτικό» ΠΑΣΟΚ μετά και την δημόσια απαξίωση της Φώφης Γεννηματά θεωρούνται σχεδόν ξένο σώμα από την ηγεσία…

Στο κυβερνητικό επιτελείο απορρίπτουν τους ισχυρισμούς για «σανίδα σωτηρίας» λόγω των ασφυκτικών πιέσεων για το κλείσιμο της πρώτης αξιολόγησης από την πλευρά των πιστωτών, καθώς και τα σενάρια για πρόωρες εκλογές που ξέκοψε τόσο η Όλγα Γεροβασίλη όσο και ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας, υπογραμμίζοντας τη νωπή λαϊκή εντολή που έχει πάρεις τρεις φορές σε έναν χρόνο η κυβέρνηση. Παράλληλα ωστόσο παραπέμπουν στα παραδείγματα της Πορτογαλίας και της Ισπανίας για μία συνεννόηση των δυνάμεων από το κέντρο και στα αριστερά του πολιτικού άξονα ώστε να ανακοπεί η επέλαση των ακραίων φωνών και των νεοφιλελεύθερων πολιτικών, με στόχο μία εναλλακτική διεξόδου από την κρίση.

Σε αυτό το μήκος κύματος κινήθηκε εξάλλου με άρθρο του μία ημέρα πριν τη συνάντηση Τσίπρα – Γεννηματά ο διευθυντής του πολιτικού του γραφείου και μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, Παναγιώτης Σκούτας. Ο κ. Σκούτας σε άρθρο του με τίτλο «Κεντροαριστερά: Με ποιους θα πάει και ποιους θα αφήσει» προάγει τη συνεργασία με τις προοδευτικές δυνάμεις απέναντι στη Δεξιά, θέτοντας εμμέσως πλην σαφώς την απομάκρυνση του ίδιου του Ευάγγελου Βενιζέλου και του περιβάλλοντός του στην τελευταία παράγραφο του άρθρου: «Αν λοιπόν στην Ελλάδα πρόκειται να συνεχίσει να υπάρχει πολιτική έκφραση της κεντροαριστεράς ή της σοσιαλδημοκρατίας, αυτή πρέπει να οριοθετηθεί από το νεοφιλελευθερισμό και τη συμμαχία με τη ΝΔ.Κάνοντας τις αναπόφευκτες ρήξεις με όσους ονειρεύονται να γίνουν αντιπρόεδροι της ΝΔ, ομότιμοι δηλαδή του κ. Γεωργιάδη».

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Μητσοτάκης: «Τρέμει» την προκαταρκτική και λέει όχι – Δικαιολογίες για τα Τέμπη

Φάμελλος: Προκαταρκτική για τον Καραμανλή που θα τον παραπέμψει στη Δικαιοσύνη

ΚΚΕ για παραιτήσεις Παπασταύρου-Μπρατάκου: «Παζάρια της κυβέρνησης με τα μεγάλα αστικά συμφέροντα»

Βελόπουλος για αποπομπή Μπρατάκου-Παπασταύρου: Πλανώνται κυβέρνηση και πρωθυπουργός εάν νομίζουν ότι θα διασωθούν

Ανδρουλάκης: Ο πυρήνας του προβλήματος της διαφθοράς είναι το Μέγαρο Μαξίμου

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr
Διαβάστε ακόμα...
«KONA BLUE»: Το απόρρητο πρόγραμμα των ΗΠΑ για UFO και εξωγήινους
Μετά από περίπου επτά δεκαετίες άκρας μυστικότητας οι ΗΠΑ αποφάσισαν πριν από δύο χρόνια να...