Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Με σκληρή γραμμή ο Τσίπρας στην τριμερή με Μέρκελ – Νταβούτογλου

Με σκληρή γραμμή ο Τσίπρας στην τριμερή με Μέρκελ – Νταβούτογλου
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Τριμερή συνάντηση με την γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ και τον Τούρκο πρωθυπουργό Αχμέτ Νταβούτογλου θα έχει πριν τη Σύνοδο Κορυφής της Πέμπτης ο Αλέξης Τσίπρας.

Κατά τη συνάντηση θα τεθεί επί τάπητος το προσφυγικό, όπως επίσης και η υλοποίηση των δεσμεύσεων της Τουρκίας για περιορισμό των ροών προς την Ευρώπη.

Ο Αλέξης Τσίπρας, έχοντας υλοποιήσει τις δεσμεύσεις της Ελλάδας για τα κέντρα υποδοχής και ταυτοποίησης, αναμένεται να θέσει επί τάπητος το αίτημα επανεισδοχής μεταναστών από την Τουρκία, καθώς και το θέμα της μετεγκατάστασης των προσφύγων απευθείας από τα τουρκικά παράλια προκειμένου να αποφεύγονται τα πολύνεκρα ναυάγια που μετατρέπουν το Αιγαίο σε υγρό τάφο.

Βασικός πυλώνας της γραμμής της Αθήνας θα είναι ότι πλέον, εφόσον η Ελλάδα έχει υλοποιήσει τις δεσμεύσεις της, η Άγκυρα οφείλει να πράξει το ίδιο, όπως συμφώνησε στη Σύνοδο του Νοεμβρίου.

Στο μικροσκόπιο της τριμερούς, η οποία λαμβάνει χώρα υπό τη βαριά σκιά των αποκαλύψεων για τις απειλές της Άγκυρας με αφορμή το προσφυγικό, θα μπει και η εμπλοκή του ΝΑΤΟ.

Ο Έλληνας Πρωθυπουργός θα έχει διμερείς συναντήσεις με ευρωπαίους αξιωματούχους στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής.

Ιδιαιτέρως σημαντική χαρακτηρίζεται και η 11μερής συνάντηση ευρωπαίων ηγετών την Πέμπτη, μεταξύ των οποίων ο Νταβούτογλου, η Μέρκελ και ο Ολάντ. «Η συνάντηση αυτή πριν από τη Σύνοδο Κορυφής θα γίνει στην έδρα της μόνιμης αντιπροσωπείας της Αυστρίας στην ΕΕ αυτήν την Πέμπτη το μεσημέρι», δήλωσε διπλωμάτης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο οποίος διευκρίνισε ότι η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί μεταξύ 11 χωρών – μελών και του πρωθυπουργού της Τουρκίας.

Κοινή ευρωπαϊκή λύση ζητά η Γερμανία

Νωρίτερα σήμερα ο εκπρόσωπος της Καγκελαρίας Στέφεν Ζάιμπερτ ανέφερε πως η Γερμανία επιθυμεί καλύτερη φύλαξη των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ ως συνθήκη για την διατήρηση της Σένγκεν.

Ειδικότερα, εμφανίστηκε υπέρ της εφαρμογής κοινής ευρωπαϊκής λύσης, η οποία «δεν προσπερνά καμία ευρωπαϊκή χώρα ούτε είναι σε βάρος ενός μεμονωμένου κράτους-μέλους». Ο εκπρόσωπος της καγκελαρίας Στέφεν Ζάιμπερτ, επανέλαβε δε ότι για το Βερολίνο βασική προτεραιότητα αποτελεί η βελτίωση της φύλαξης των εξωτερικών συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ως προϋπόθεση για την διατήρηση της Σένγκεν.

Από τη σκοπιά της γερμανικής κυβέρνησης, είναι και παραμένει επιτακτικό να βελτιώσουμε τη φύλαξη των εξωτερικών συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αυτή είναι η κεντρική προϋπόθεση ώστε να βάλουμε σε τάξη και να ελέγξουμε και τελικά και να μειώσουμε τη ροή των προσφύγων. Χωρίς αποτελεσματική φύλαξη των εξωτερικών συνόρων, θα είναι σε κίνδυνο η ελεύθερη διακίνηση στο χώρο Σένγκεν», δήλωσε ο κ. Ζάιμπερτ και αναφέρθηκε στη «σημαντική πρόταση» που έχει υποβάλει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την κοινή ευρωπαϊκή φύλαξη των συνόρων και των ακτών. «Δική μας συνηγορία είναι: ας το υλοποιήσουμε αυτό το συντομότερο δυνατό και μάλιστα πριν από το τέλος της ολλανδικής προεδρίας», προσέθεσε ο Γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος, για να τονίσει: «Επαναλαμβάνω ότι όταν μιλούμε για ευρωπαϊκή λύση, εννοούμε μια λύση ολόκληρης της Ευρώπης, η οποία (λύση) δεν προσπερνά καμία ευρωπαϊκή χώρα ή είναι σε βάρος ενός μεμονωμένου κράτους-μέλους».

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Τουρκία: Ποινές «εξόντωσης» σε Ντεμιρτάς και Κούρδους πολιτικούς για την εξέγερση του 2014

«Πράκτορες επιρροής» θα χαρακτηρίζονται στην Τουρκία οι δημοσιογράφοι «ξένων συμφερόντων»

Προκαλεί ο «υπουργός Εξωτερικών» του ψευδοκράτους: Η Κύπρος είναι τουρκικό νησί

ΣΥΡΙΖΑ: Η κυβέρνηση δημιουργεί τις συνθήκες για την υπονόμευση των εθνικών συμφερόντων της χώρας

Τουρκία: Φουντώνουν οι φήμες για σχέδιο συνομωσίας ή πραξικοπήματος κατά της κυβέρνησης Ερντογάν

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr
Διαβάστε ακόμα...
Φωτιά Μάτι: Έτσι στοχοποίησαν την ΑΘΩΑ Ρένα Δούρου και μια προαναγγελθείσα πρωτοφανής έφεση
Η Ρένα Δούρου σεβόμενη το μέγεθος της τραγωδίας και τον πόνο των συγγενών των θυμάτων...