Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

“Ταύρος εν υαλοπωλείο” ο Τσίπρας με βέτο και Εξεταστική

“Ταύρος εν υαλοπωλείο” ο Τσίπρας με βέτο και Εξεταστική
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Με… κεκτημένη ταχύτητα έφτασε στη Βουλή το βράδυ της Τετάρτης ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος μετά την αδράνεια της Ευρώπης και τις μονομερείς ενέργειες της Αυστρίας και των βαλκανικών χωρών προανήγγειλε βέτο στις αποφάσεις της ΕΕ εάν δεν υπάρξει τήρηση των συμφωνηθέντων για το προσφυγικο. Πέραν αυτού, ο πρωθυπουργός εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση κατά της Νέας Δημοκρατίας, αφήνοντας παράθυρο για Εξεταστική Επιτροπή μετά την παρουσίαση επιστολής – φωτιά του υπουργού Οικονομικών της βόρειας Ρηνανίας Βεστφαλίας, Νόρμπερτ Βάλτερ Μπόργιανς, η οποία αφήνει έκθετη την κυβέρνηση Σαμαρά. Για το μέτωπο του αγροτικού ο Αλέξης Τσίπρας ανακοίνωσε τη συνάντηση την Πέμπτη με αγρότες από τα μπλόκα της Νίκαιας, επιχειρώντας διεμβολισμό εξ’ αριστερών.

Τήρηση των συμφωνηθέντων ή βέτο

Στη Σύνοδο για το μέλλον της Βρετανίας στην ΕΕ ο Αλέξης Τσίπρας είχε ρίξει την προειδοποιητική βολή για το ενδεχόμενο να θέσει βέτο εάν δεν υπάρξει δέσμευση για το προσφυγικό. Λίγα εικοσιτετράωρα αργότερα και ενώ η μισή Ευρώπη έχει γράψει στα παλαιά των υποδυμάτων της τη κατά τα άλλα κοινά αποδεκτή συμφωνία για διατήρηση των ανοιχτών συνόρων, ο Έλληνας πρωθυπουργός έστειλε σκληρό μήνυμα προς όλες τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες ενόψει της Συνόδου της 7ης Μαρτίου. Παράλληλα, ο Αλέξης Τσίπρας προανήγγειλε Συμβούλιο των Πολιτικών Αρχηγών πριν την κρίσιμη Σύνοδο, στην οποία θα βρίσκεται και ο Τούρκος πρωθυπουργός, Αχμέτ Νταβούτογλου.

Είναι απαράδεκτο χώρες με μεγάλη ιστορία στην Ευρώπη, όπως η Αυστρία να συγκαλεί «παρασυσκέψεις» χωρίς συμμετοχή όλων των εμπλεκομένων, τόνισε ο πρωθυπουργός μιλώντας στη Βουλή για το προσφυγικό.

Η Ελλάδα δεν μπορεί παρά να απαιτήσει από τους εταίρους να συμπεριφέρονται υπεύθυνα, όπως υπεύθυνα συμπεριφερόμαστε και εμείς, υπογράμμισε, προσθέτοντας ότι δεν μιλά με λόγια σκληρά αλλά λόγια υπεύθυνα.

Από εδώ και στο εξής δυο μέτρα και δυο σταθμά δεν μπορεί αν γίνονται αποδεκτά, σημείωσε ο πρωθυπουργός. Ή θα έχουμε μια ένωση με κοινούς κανόνες για όλους ή ο καθένας θα κάνει του κεφαλιού του αδιαφορώντας για τις συνέπειες.

«Δεν θα δεχτούμε το δεύτερο ενδεχόμενο. Δεν θα συναινέσουμε σε συμφωνίες αν δεν κατοχυρωθεί ο υποχρεωτικός διαμερισμός των βαρών αναλογικά στις χώρες μέλη.», τόνισε.

Θα κάνουμε το ανθρωπιστικό μας χρέος, αλλά δεν θα δεχτούμε μετατροπή της χώρας σε αποθήκη ψυχών και στις Συνόδους Κορυφής να λειτουργούμε σαν να μην συμβαίνει τίποτα. Δεν θα ανεχτούμε χώρες να χτίζουν φράχτες και να μην δέχονται να φιλοξενήσουν ούτε έναν πρόσφυγα., τόνισε.

Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι πριν φύγει για την έκτακτη Σύνοδο Κορυφής, θα ζητήσει σύσκεψη πολιτικών αρχηγών. «Σε αυτή τη συνάντηση θα ζητήσω από κοινού να συμφωνήσουμε η Ελλάδα να απαιτήσει απόφαση για υποχρεωτική συμμετοχή στην μετεγκατάσταση από όλες τις χώρες της ένωσης».

Αν κάποιοι νομίζουν ότι μπορούν να σηκώνουν φράχτες γιατί η γεωγραφική θέση της Ελλάδας την οδήγησε σε αντικειμενική αδυναμία, να ξέρουν ότι η Ελλάδα θα αντιδράσει, υπογράμμισε ο πρωθυπουργός. Δεν είμαστε απομονωμένοι, μια σειρά από χώρες συμπαραστέκονται στο δίκαιο αυτό αίτημα, σημείωσε.

Η ξενοφοβία και ο ρατσισμός, η άνοδος των νεοναζί είναι μια πραγματικότητα στην Ευρώπη και προαναγγέλλει εξελίξεις δυσάρεστες για το μέλλον. Ο σκοταδισμός έρχεται από τον Ευρωπαϊκό Βορρά και το Κέντρο και στο Νότο και τη χώρα μας, υποστήριξε και έκανε ειδική αναφορά στο ότι κάποιοι κρέμασαν κεφάλι γουρουνιού στο Σχιστό. «Είναι πατριδοκάπηλοι, δεν τιμούν την πατρίδα, ούτε τον χριστιανισμό», υπογράμμισε.

Στο Μέγαρο Μαξίμου την ίδια ώρα είδαν θετικά τόσο την αντίδραση της Άνγκελα Μέρκελ στην έντονη δυσαρέσκεια που εξέφρασε ο πρωθυπουργός στην συνομιλία που είχαν το απόγευμα, όσο και τις ηχηρές παρεμβάσεις Γιούνκερ και Τουσκ.

Ο πρωθυπουργός ζήτησε και υπήρξε συμφωνία να στηριχθεί η Ελλάδα, να ενταθεί η προσπάθεια για την εφαρμογή όλων των συμφωνηθέντων και να ξεκινήσει άμεσα η αποστολή του ΝΑΤΟ με στόχο την εξάρθρωση των δικτύων διακινητών ανθρώπων και τη μείωση των προσφυγικών ροών. Όπως έγινε γνωστό από το γερμανικό υπουργείο Άμυνας, οι επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ θα ξεκινήσουν πιθανότατα από την Παρασκευή, αφού ολοκληρωθεί ο σχεδιασμός που βρίσκεται σε εξέλιξη στα αρμόδια όργανα της Συμμαχίας. Ωστόσο, το διπλωματικό γραφείο του πρωθυπουργού παραμένει σε κατάσταση κόκκινου συναγερμού για τυχόν νέα προσκόμματα από την πλευρά της Άγκυρας.

Την ίδια ώρα ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής έκανε λόγο ανοιχτά για “διαμάχη” της Κομισιόν με την Αυστρία, με αφορμή τις πρωτοβουλίες της για το κλείσιμο των συνόρων της αλλά και τη διοργάνωση της λεγόμενης Διάσκεψης για τα Δυτικά Βαλκάνια. Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, ο οποίος με αιχμές για την Ουγγαρία και την Αυστρία υπογράμμισε σε δραματικούς τόνους πως “στη Σύνοδο της 7ης Μαρτίου θα κριθεί το μέλλον της Σένγκεν”.

Επιστολή βόμβα με άρωμα Εξεταστικής για τη λίστα Μπόργιανς

Η συναίνεση ωστόσο έμεινε στο προσφυγικό ζήτημα, με τον Αλέξη Τσίπρα να εξαπολύει μύδρους κατά της Νέας Δημοκρατίας για το χειρισμό της υπόθεσης με τη λίστα Μπόργιανς. Ο πρωθυπουργός κατέθεσε την επιστολή που του είχε στείλει ο υπουργός Οικονομικών της βόρειας Ρηνανίας Βεστφαλίας στα πρακτικά της Βουλής, αφήνοντας υπονοούμενα για Εξεταστική Επιτροπή.

«Τέλειωσε η ασυλία και η εξουσία σας. Δεν θα αφήσουμε την υπόθεση Μπόργιανς να κλείσει» σημείωσε χαρακτηριστικά, προαναγγέλοντας τη διερεύνιση τυχόν ποινικών ευθυνών του Αντώνη Σαμαρά για τη μη παραλαβή της λίστας.

Από την επίθεσή του στη ΝΔ δεν διέφυγε και η αποκάλυψη του κυκλώματος εκβιαστών-δημοσιογράφων. «Το σύστημα των εκβιαστών και της διαπλοκής θα ξηλωθεί κλωστή-κλωστή» διεμήνυσε και απένειμε συγχαρητήρια στην Αστυνομία για τη δράση της.

Στο μέτωπο της διαπλοκής, ο Αλέξης Τσίπρας σήκωσε το γάντι που του πέταξε με σημερινό δημοσίευμα ο κατηγορούμενος Σταύρος Ψυχάρης, ο οποίος χαρακτήρισε την κυβέρνηση “προσωρινή”. «Αλίμονο! Δημοκρατία έχουμε και όλοι είμαστε προσωρινοί. Όλοι κρινόμαστε. Εμείς το ξέρουμε. Καιρός να το μάθετε και εσείς ότι τελείωσε αυτό που νομίζατε ότι θα είναι μόνιμο: Η ασυλία σας τελείωσε άπαξ και δια παντός» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Διάλογος και ασπίδα για το 90% των αγροτών

Αναφερόμενος στους αγρότες ο Αλέξης Τσίπρας τήρησε αποστάσεις από την εισαγγελική παραγγελία της Ευτέρπης Κουτζαμάνη για άνοιγμα των μπλόκων, επιμένοντας στο διάλογο.

«Χρειάζεται προσοχή. Οφείλουμε να είμαστε προσεκτικοί. Είμαι της άποψης ότι τα προβλήματα πρέπει να λύνονται με την πειθώ» τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας.

Ανακοίνωσε δε πως σήμερα θα έχει νέα συνάντηση με τους αγρότες από το μπλόκο της Νίκαιας, οι οποίοι προέρχονται από το ΚΚΕ, κάνοντας άνοιγμα στους αγρότες των χαμηλών και μεσαίων εισοδημάτων. Αποκάλυψε, μάλιστα, ότι στη συνάντηση που είχε με τους αγρότες ένας από τους διαμαρτυρόμενους εκπροσώπους του αγροτικού κόσμου παραδέχτηκε ότι έχει εισόδημα 50.000 ευρώ. «Δεν μπορούμε να προστατεύσουμε το 5% του αγροτικού κόσμου αλλά το 95%. Δεν θα προστατεύσουμε τα εισοδήματα των 40.000 ευρώ» είπε και σημείωσε ότι η μεγάλη πλειοψηφία των αγροτών στα μπλόκα έχουν εισοδήματα από 5.000 έως 7.000 ευρώ. «Θέλουμε να στηρίξουμε τη μεγάλη μάζα όχι τη μειοψηφία που περιφέρονται στα ΜΜΕ» είπε και μίλησε για την ανάγκη να στηριχτεί η μικρή και μεσαία αγροτιά, επιχειρώντας να διεμβολήσει εξ αριστερών το αγροτικό μέτωπο.

Ο αγροτικός τομέας είναι προτεραιότητα, είπε, αλλά τόνισε ότι τα στοιχεία δείχνουν ότι το 54% κάνει δηλώσεις ως 5.000 ευρώ το χρόνο, το 92% μέχρι 10.000 ευρώ και το 95% μέχρι 16.000 ευρώ.

«Κατέθεσα μια σειρά προτάσεων που αφορούν την ουσία και την επανεκκίνηση της παραγωγής αλλά και ως προς το εισόδημά τους (ασφαλιστικό, φορολογικό). Η πλειονότητα, αυτοί με εισοδήματα κάτω των 20.000 ευρώ ευνοείται. Τα βάρη είναι 1.000 ευρώ λιγότερα από όσα πληρώνουν σήμερα.», επεσήμανε.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Ο Ζελένσκι καλεί τις ΗΠΑ να επισπεύσουν τις παραδόσεις όπλων

Αναποτελεσματικές οι κυρώσεις σε Ρωσία και Ιράν

Η Γερμανία αντιτίθεται στη δήμευση περιουσιακών στοιχείων του Κρεμλίνου λόγω των φόβων για αγωγές

Δολοφονήθηκαν δύο Ουκρανοί στρατιώτες στη Γερμανία

Οι Ρώσοι βγάζουν στο σφυρί σπίτια Ουκρανών προσφύγων στα κατεχόμενα

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr
Διαβάστε ακόμα...
Ύβρις, άτη, νέμεσις, τίσις – Η πορεία προς τη συντριβή
Οι όροι ύβρις, άτη, νέμεσις και τίσις καθιερώθηκαν στην αρχαία Ελλάδα και είχαν συγκεκριμένη έννοια...