Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Κουρτς: Η απειλή βέτο από την Ελλάδα είναι εκτός τόπου και χρόνου

ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Στη Βιέννη η Ελλάδα ήταν απούσα, αν και το πρόβλημα που συζητήθηκε με τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων αφορούσε κυρίως την Ελλάδα, τη συνεργασία δηλαδή των χωρών του λεγόμενου «βαλκανικού δρόμου» στο πεδίο της διαχείρισης του προσφυγικό. Αυτός ο δρόμος όμως ξεκινά από την Ελλάδα.

Το αυστριακό υπουργείο Εξωτερικών έδωσε δύο εξηγήσεις. Αφενός, ότι επρόκειτο για ένα σταθερό σχήμα διασκέψεων, το λεγόμενο σχήμα του Ζάλτσμπουργκ, όπου όμως στο παρελθόν σε ορισμένες από αυτές δεν μετείχαν πάντα οι ίδιες χώρες και αφετέρου ότι εκείνο που λείπει δεν είναι οι διασκέψεις, αλλά η βούληση για συνεργασία.

Ο αυστριακός υπουργός Εξωτερικών Σεμπάστιαν Κουρτς δήλωσε μετά τη διάσκεψη ότι η στενή συνεργασία με τις βαλκανικές χώρες δεν είναι προς το συμφέρον μόνο αυτών των κρατών, αλλά και ολόκληρης της ΕΕ προκειμένου να ασκηθούν πιέσεις και να επιταχυνθεί μια ευρωπαϊκή λύση. Εννοούσε βέβαια πιέσεις προς την Ελλάδα.

Επ΄αυτού ο Κουρτς είπε: «Απειλές για χρήση βέτο εναντίον της προσέγγισης των χωρών από τα Δυτικά Βαλκάνια στην ΕΕ ή αξιώσεων από την ΕΕ είναι εκτός τόπου και χρόνου». Και περιέγραψε δύο δρόμους για την επίλυση της προσφυγικής κρίσης υπό μορφή διλήμματος: είτε την προώθηση των προσφύγων στην κεντρική Ευρώπη, όπως γίνεται μέχρι σήμερα σύμφωνα με την επιθυμία τους, είτε στο μέτρο του εφικτού τη διακοπή των μεταναστευτικών ροών. «Στόχος της διάσκεψης ήταν να δώσει μήνυμα ότι θέλουμε να σταματήσουμε κατά τα δυνατόν το μεταναστευτικό ρεύμα», δήλωσε χαρακτηριστικά ο αυστριακός υπουργός.

Σε κάθε περίπτωση η απουσία της Ελλάδας επικρίθηκε από τη Γερμανία. Σε συνέντευξή του προς την Rheinische Post, όπως αναμεταδίδει η Deutsche Welle, ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάιερ αποκάλεσε «αυταπάτη» τη στάση αυτή, εάν δηλαδή πιστεύει κανείς ότι μπορεί να λύσει το πρόβλημα χωρίς την Ελλάδα. «Για να επανακτήσει κανείς τον έλεγχο των προσφυγικών ροών η Ευρώπη χρειάζεται χώρες που βρίσκονται στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ. Συναντήσεις και αποφάσεις ερήμην αυτών των χωρών δεν μας φέρνουν πιο κοντά σε μια λύση». Ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών είπε μάλιστα ότι στο πλαίσιο του πακέτου που διαπραγματεύεται η ΕΕ με την Τουρκία θα πρέπει να διατεθεί βοήθεια σε πόρους αλά και σε προσωπικό σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Αποκαλύπτονται τα ψέματα της προπαγάνδας Μητσοτάκη – Δεύτερη φτωχότερη στην ΕΕ η Ελλάδα

Χανιά: Στη φυλακή 40χρονος από τη Βουλγαρία που παρενόχλησε νεαρή σε πάρκο

Ο Νίκος Δένδιας παρουσία του Λουίτζι Ντι Μάιο έστειλε μήνυμα στην Άγκυρα για το πώς λύνουν τις διαφορές τους οι πολιτισμένες χώρες

Η προβλήτα στη Γάζα μπορεί να γίνει ένα διεθνές προσφυγικό κουτί της Πανδώρας

Πτώση F-16 στην Ψαθούρα: Αυτός είναι ο 29χρονος Υποσμηναγός που κατάφερε να σωθεί

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr
Διαβάστε ακόμα...
«KONA BLUE»: Το απόρρητο πρόγραμμα των ΗΠΑ για UFO και εξωγήινους
Μετά από περίπου επτά δεκαετίες άκρας μυστικότητας οι ΗΠΑ αποφάσισαν πριν από δύο χρόνια να...