Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Ο κύβος ερρίφθη: Η κυβέρνηση καταθέτει μονομερώς στη Βουλή φορολογικό – ασφαλιστικό

Ο κύβος ερρίφθη: Η κυβέρνηση καταθέτει μονομερώς στη Βουλή φορολογικό – ασφαλιστικό
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Αποφασισμένη να φέρει στη Βουλή μονομερώς και χωρίς την σύμφωνη γνώμη των δανειστών τα νομοσχέδια για το φορολογικό και το ασφαλιστικό είναι η κυβέρνηση.

Συνέντευξη Τύπου για την πορεία των διαπραγματεύσεων, παραχώρησαν στο υπουργείο Οικονομίας, οι υπουργοί Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού Γιώργος Σταθάκης και Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Αλληλεγγύης Γιώργος Κατρούγκαλος.

Σύμφωνα με όσα υποστηρίζει η κυβέρνηση, υπάρχει συμφωνία σχεδόν σε όλα με τους Ευρωπαίους. Απομένουν κάποια ζητήματα μικρής σημασίας και ασφαλώς η διατύπωση και η σύνταξη των τελικών κειμένων. Κι΄ αυτό δεν έγινε γιατί έπρεπε τα μέλη του κουαρτέτου να φύγουν από την Αθήνα για την Ουάσιγκτον. Μάλιστα κάποια από αυτά είχαν κλείσει και εισιτήρια.

Η συμφωνία με το ΔΝΤ δεν είναι εφικτή. Η εκτίμηση που υπάρχει και από τις δύο πλευρές είναι πως οι δύο πλευρές συμπίπτουν στα τρία τέταρτα των θεμάτων και διαφωνούν στα υπόλοιπα.

Στη συνέντευξη τύπου ανακοινώθηκε ότι την επόμενη εβδομάδα θα κατατεθούν στη Βουλή τα ν.σχ για τις συντάξεις και τη φορολογία.

«Σεβόμαστε τις διαφορές των άλλων, ακούμε τις εκτιμήσεις τους για τα μέτρα αλλά διατηρούμε ως κυρίαρχη χώρα το δικαίωμα το πώς θα φτάσουμε στους στόχους τελικά να το αποφασίσουμε εμείς» ανέφερε κ. Τσακαλώτος επαναλαμβάνοντας όσα είπε ο Αλέξης Τσίπρας τη Δευτέρα στην κοινή συνέντευξη με τον πορτογάλο πρωθυπουργό.

Ερωτηθείς αρχικά ο κ. Τσακαλώτος αν η κατάθεση των νομοσχεδίων που προανήγγειλε είναι μονομερής ενέργεια δεν απάντησε με σαφή τρόπο.

«Νομίζω ότι σ αυτά τα δυο νομοσχέδια συντάξεις και φόρο έχει γίνει πολύ μεγάλη συζήτηση. Είναι σημαντικό για μας να καταγράψουμε το διαχωρισμό ανάμεσα στα μέσα και τους στόχους.Τα μέσα να είναι προς συζήτηση αλλά όχι και τα μέτρα. Το έχουμε θέσει πολιτικά σε όλα τα επίπεδα» σημείωσε.

Ο υπουργός Οικονομικών προανήγγειλε και πάλι μια…πολιτική διαπραγμάτευση

« Θα την κατανοήσουν οι θεσμοί την πρακτική αυτή διαδικασία και θα την κατανοήσουν οι ηγέτες που θα συναντήσω εγώ στην Ουάσιγκτον και ο πρωθυπουργός στις δικές του επικοινωνίες» είπε χαρακτηριστικά ο κ.Τσακαλώτος.

Οι τοποθετήσεις των υπουργών:

Ευκλείδης Τσακαλώτος:
•Διαπιστώσαμε ότι αν και είμασταν κοντά, υπήρχαν διαφορές που χρειάζονταν χρόνο ώστε να φτάσουμε σε συμφωνία.
•Πιθανότατα 25 ή 26 Απριλίου θα συγκληθεί έκτακτο Eurogroup για να εξετάσει τα της συμφωνίας με την Ελλάδα
•Με τα μέτρα που προτείνουμε το πακέτο μας μείναι αξιόπιστο ώστε να βγαίνουν και οι αριθμοί που λέει κι ο κ.Σόιμπλε
•Είμαστε μια κυρίαρχη κυβέρνηση. Πρέπει να ακούμε τους θεσμούς και να έχουμε διαβούλευση για το πώς φτάνουμε στους στόχους, αλλα ως κυρίαρχη κυβέρνηση διατηρούμε το δικαίωμα να αποφασίζουμε εμείς πώς θα φτάσουμε στον στόχο
•Δύο νομοσχέδια στη Βουλή την άλλη εβδομάδα: για την φορολογία και τις προτάσεις για ασφαλιστικό. Θα ψηφισθούν στο τέλος του μήνα. Είμαστε όμως ανοικτοί για τις παρατηρήσεις των θεσμών.
•Για τον φόρο εισοδήματος: είναι ένα νομοσχέδιο φορολογικά προοδευτικό. Το αφορολόγητο από τις 9.500 πηγαίνει περίπου στις 9.100 ευρώ
•Η εισφορά αλληλεγγύης θα είναι με οριακούς συντελεστές
•Η συντριπτική πλειοψηφία όσων έχουν εισοδήματα από επιχειρηματική δραστηριότητα θα πληρώσει λιγότερο φόρο

Γιώργος Κατρούγκαλος:
•Αν υπήρχε χρόνος και δεν είχαμε την αναγκαστική διακοπή, θα είχαμε ήδη καταλήξει σε τελική συμφωνία
•Υπέρ των αδύναμων η πολιτική μας
•Αναδιανεμητικό το νέο ασφαλιστικό
•Στα 384 ευρώ η κατώτατη σύνταξη
•Προστατεύουμε το εισόδημα του 90% των συνταξιούχων
•Λελογισμένη η αύξηση των εισφορών
•Δεσμευόμαστε από την υπογραφή μας, αλλά στην ευχέρεια της κυβέρνησης να επιλέξει τον τρόπο που θα επιτύχουμε τους στόχους
•Δεν περικόπτεται το ΕΚΑΣ, αλλά καταργείται σταδιακά όπως έχει ψηφιστεί εκτός από τον ΣΥΡΙΖΑ και από τη ΝΔ και από το ΠΑΣΟΚ και από το Ποτάμι
•Την κατάργηση του ΕΚΑΣ έρχεται να αντικαταστήσει η κατώτατη σύνταξη
•Το 80% των αυτοαπασχολούμενων προβλέπεται να έχει μικρότερες ασφαλιστικές εισφορές
•Για τους μισθωτούς κάτω των 1000 ευρώ, οι συντάξεις θα είναι υψηλότερες από τις σημερινές
•Την ερχόμενη εβδομάδα στη Βουλή το ασφαλιστικό
•Δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια για περικοπή συντάξεων

Γιώργος Σταθάκης

•Αποστάσεις με τους δανειστές για τα κόκκινα δάνεια αν και πλησιάσαμε πολύ

Ερωτηθείς ο κ. Τσακαλώτος αν η κατάθεση των νομοσχεδίων που προανήγγειλε είναι μονομερής ενέργεια απάντησε:

Νομίζω ότι σ αυτά τα δυο νομοσχέδια συντάξεις και φόρο έχει γίνει πολύ μεγάλη συζήτηση. Είναι σημαντικό για μας να καταγράψουμε το διαχωρισμό ανάμεσα στα μέσα και τους στόχους.

Τα μέσα να είναι προς συζήτηση αλλά όχι και τα μέτρα.

Το έχουμε θέσει πολιτικά σε όλα τα επίπεδα.

Το ασφαλιστικό δεν μπορεί να πάει με επείγουσες διαδικασίες. Δεν έχει σχέση μόνο με τις μνημονιακές υποχρεώσεις. Νομίζω ότι θα υπάρξει κατανόηση ώστε όταν γίνει η συμφωνία στις 22 ή 26 να μην χρειάζεται να γίνει μια μεγάλη νομοθετικά διαδικασία.

Θα την κατανοήσουν οι θεσμοί την πρακτική αυτή διαδικασία και θα την κατανοήσουν οι ηγέτες που θα συναντήσω εγώ στην Ουάσιγκτον και ο πρωθυπουργός στις δικές του επικοινωνίες.

Ο Γ.Κατρούγκαλος υποστήριξε ότι οι νέοι μηχανισμοί που εντάσσονται στο φορολογικό και το ασφαλιστικό νομοσχέδιο θα αντιμετωπίσουν την εισφοροδιαφυγή και το πρόβλημα της αδήλωτης εργασίας.

Είμαστε υπέρ του να υπάρξει μεταβατικό στάδιο προστασίας της α’ κατοικίας πριν την απελευθέρωση των κόκκινων δανείων. Δεν έχουμε ακόμη συμφωνήσει, αλλά έχουμε πλησιάσει με τους δανειστές, υποστήριξε ο κ.Σταθάκης.

Πολύπλοκη και πολυσύνθετη η συζήτηση με τους θεσμούς. Πολλές φορές δεν συμφωνούν μεταξύ τους, παράδειγμα η κ.Λαγκάρντ που είναι υπέρ μείωσης του χρέους, ενώ άλλες χώρες δεν είναι. Εμείς μπαίνουμε στη συζήτηση καλοπροαίρετα και θέλουμε να καλύπτονται οι δανειστές, αλλά να καλύπτονται και οι κόκκινες γραμμές μας. Είμαστε κυρίαρχη κυβέρνηση που κάποτε πρέπει να πάρουμε αποφάσεις, είπε ο κ.Τσακαλώτος σε ερώτηση για το αν υπάρχει συμφωνία με τους θεσμούς για την κατάθεση των δύο νομοσχεδίων. Δεν τα έχουμε σπάσει με τους θεσμούς, σημείωσε ο Υπουργός Οικονομικών.

Οι θεσμοί μας είπαν να μειώσουμε περισσότερο το αφορολόγητο, αλλά δεν είμαι διατεθειμένος να καταθέσω νομοσχέδιο με μικρότερο αφορολόγητο, εχουμε κι εμείς τις κόκκινες γραμμές μας, διευκρίνισε ο κ.Τσακαλώτος.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

DW: Τα απομνημονεύματα του Σόιμπλε με 100 σελίδες για την ελληνική κρίση

Ο Πολάκης συνέθλιψε τον αλαζονικό Τσακαλώτο της ήττας: «Έκανες δώρο 37 δισ. στον Μητσοτάκη και τους τραπεζίτες»

Ο «Τσακαλώτος της ήττας» απαντά στον Τσίπρα, χωρίς ίχνος αυτοκριτικής

Ο Λάρι Σάμερς για την «επικών διαστάσεων ελληνική τραγωδία»: Το ΔΝΤ έκανε λάθη, η Ελλάδα δεν ήταν αθώο θύμα

ΔΝΤ: Δύο εκατομμύρια Ουκρανοί πρόσφυγες δεν θα επιστρέψουν στην Ουκρανία

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr
Διαβάστε ακόμα...
Ύβρις, άτη, νέμεσις, τίσις – Η πορεία προς τη συντριβή
Οι όροι ύβρις, άτη, νέμεσις και τίσις καθιερώθηκαν στην αρχαία Ελλάδα και είχαν συγκεκριμένη έννοια...