Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Αποκαλυπτικός διάλογος Κατρούγκαλου – ΔΝΤ: Μα τι μεσολάβησε; – Εκλογές…

Αποκαλυπτικός διάλογος Κατρούγκαλου – ΔΝΤ: Μα τι μεσολάβησε; – Εκλογές…
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Όταν η εκπρόσωπος του ΔΝΤ Ντέλια Βελκουλέσκου με ρώτησε, αφού είχατε συμφωνήσει από το 2012 στη ρήτρα μηδενικού ελλείμματος, τι μεσολάβησε κι αλλάξατε γνώμη, της απάντησα «μα εκλογές…». Τον διάλογο διηγείται, μιλώντας στο Κόκκινο και στον Κώστα Αρβανίτη ο ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος, εξηγώντας την επιμονή του Ταμείου για εφαρμογή της «ρήτρας μηδενικού ελλείμματος».

Υπενθυμίζεται πως το Ταμείο επιμένει στην εφαρμογή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος και αντιδρά στην αντικατάστασή της από την ρήτρα βιωσιμότητας, που συνυπολογίζει τα αποθεματικά των επικουρικών ταμείων και αποτελεί πρόταση της κυβέρνησης (προβλέπει τα αποθεματικά των ταμείων πρόνοιας και κυρίως του ιδιωτικού τομέα (ΤΑΠΙΤ) που υπολογίζονται σε 5,5 δισ. ευρώ, να απορροφηθούν από το ΕΤΕΑ).

Ο υπουργός έκανε σαφές πως για το περιεχόμενο των δηλώσεων στην χτεσινή συνέντευξη ήταν ενημερωμένοι οι θεσμοί: «πρέπει να ξέρει ο λαός που βρισκόμαστε, χωρίς ενδιάμεσους, και ταυτόγχρονα να πούμε στους δανειστές μας ότι πρέπει να επιταχυνθεί η συμφωνία».

Ο υπουργός Εργασίας επανέλαβε, όπως και στη χτεσινή συνέντευξη ότι θα υπάρξει πλήρης προστασία των κύριων συντάξεων – έχει κλειδώσει , είπε- και στις επικουρικές θα υπάρξει αναπροσαρμογή μέχρι 10%, ενώ σημείωσε ότι εξασφαλίστηκε η εθνική σύνταξη στα 384 ευρώ και ποσοστά αναπλήρωσης κοντά σε αυτά της αρχικής κυβερνητικής πρότασης που προστατεύουν τους πιο αδύναμους.

«Το έλλειμμα πρέπει να καλυφθεί βέβαια, αλλά επειδή ο λογαριασμός δε βγαίνει, προτείναμε την αύξηση των εισφορών, συμφωνημένη με τους εργοδότες, λελογισμένη χρήση των αποθεματικών, και μια μικρή αναπροσαρμογή στις επικουρικές», είπε ο υπουργός.

Τόνισε ακόμη ότι είναι ανακριβείς οι πληροφορίες ότι θα κοπεί το ΕΚΑΣ για να κλείσει η συμφωνία. «Το ΕΚΑΣ από το μνημόνιο του Ιουνίου προβλέπεται ότι το 2019 θα καταργηθεί, είχε ψηφισθεί αυτό. Αν εμείς δεν προχωρούσαμε σε κάτι άλλο, θα είχε καταργηθεί. Γι αυτό εμείς προβλέψαμε την εθνική σύνταξη που θα μπει στη θέση του», είπε.

Για την στάση της αντιπολίτευσης και τις δηλώσεις πως δεν θα ψηφίσουν το ασφαλιστικό, ο κ. Κατρούγκαλος είπε: «’Οταν λένε ότι δε θέλουν αύξηση των εισφορών, είναι σα να λένε κόψτε τις συντάξεις, αφού δε βγαίνει ο λογαριασμός, αλλά δε το λένε επίσημα. Εμείς μιλάμε για αναδιανομή, να πληρώσουν οι περισσότεροι πλούσιοι, όχι από διάθεση εκδίκησης αλλά γιατί αυτοί μπορούν να πληρώσουν. Ενώ η αντιπολίτευση τάσσεται με την άποψη του ΔΝΤ που λέει να πληρώσει η πλειοψηφία του ελληνικού λαού, τα χαμηλά και μεσαία στρώματα».

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Ο Λάρι Σάμερς για την «επικών διαστάσεων ελληνική τραγωδία»: Το ΔΝΤ έκανε λάθη, η Ελλάδα δεν ήταν αθώο θύμα

ΕΦΚΑ-ΔΥΠΑ: Οι πληρωμές συντάξεων, εφάπαξ και επιδομάτων για την περίοδο 22 έως 26 Ιανουαρίου

ΕΦΚΑ-ΔΥΠΑ: Οι πληρωμές συντάξεων, επιδομάτων και εφάπαξ από 18 έως 22 Δεκεμβρίου

ΔΝΤ: Δύο εκατομμύρια Ουκρανοί πρόσφυγες δεν θα επιστρέψουν στην Ουκρανία

Ο πόλεμος Ισραήλ-Χαμάς δεν επιτρέπει στην Αίγυπτο να «ξεφύγει» από το ΔΝΤ – Πρόσφυγες για χρέος

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr
Διαβάστε ακόμα...
Ύβρις, άτη, νέμεσις, τίσις – Η πορεία προς τη συντριβή
Οι όροι ύβρις, άτη, νέμεσις και τίσις καθιερώθηκαν στην αρχαία Ελλάδα και είχαν συγκεκριμένη έννοια...