Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

“Κλείδωσε” η συμφωνία για τον “κόφτη” – Τι προβλέπει

“Κλείδωσε” η συμφωνία για τον “κόφτη” – Τι προβλέπει
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Ο περίφημος “κόφτης” έκλεισε σύμφωνα με πληροφορίες στη διαπραγμάτευση της κυβέρνησης με τους δανειστές και θα τίθεται σε εφαρμογή μόνο εάν δεν επιτευχθούν τα πρωτογενή πλεονάσματα.

Εάν η Ελλάδα είναι εκτός στόχων τον Απρίλιο του 2017, όταν θα βγουν τα στοιχεία της Eurostat, θα προχωρήσει σε περικοπή δαπανών από κωδικούς που η ελληνική πλευρά θα επιλέξει.

Ο μηχανισμός θα κόβει οριζόντια από όλους τους κωδικούς και πάλι όμως με μέριμνα για τις ευαίσθητες περιοχές.

Στο προσχέδιο του προϋπολογισμού, που καταρτίζεται τον Οκτώβριο και σε συνεννόηση με τους θεσμούς, υπάρχει πρόβλεψη και αυτό το μείγμα να αλλάξει.

Σε περίπτωση εφαρμογής του μηχανισμού, αυτός θα αφορά συμφωνημένους ήδη με τους θεσμούς δημοσιονομικούς στόχους και σε καμία περίπτωση δεν είναι νέο μνημόνιο, υποστηρίζουν κυβερνητικές πηγές.

Ο κόφτης θα αφορά μισθούς και συντάξεις. Κριτήριο για την ενεργοποίηση του θα είναι αποκλειστικά τα στοιχεία της Eurostat και όχι μελλοντικές εκτιμήσεις. Θα προβλέπεται δε συγκεκριμένο ύψος προσαρμογής, για συγκεκριμένες αποκλίσεις. Θα υπάρχει επίσης δυνατότητα εφαρμογής και στο σκέλος των δαπανών και στο σκέλος των εσόδων.

Η συμφωνία για τον κόφτη συζητήθηκε και στο άτυπο μινι- υπουργικό συμβούλιο που συνεδρίασε υπό τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

Συζητήθηκε επίσης το δεύτερο πολυνομοσχέδιο, που θα περιλαμβάνει και τον κόφτη και το οποίο θα ξεκινήσει να συζητείται την Πέμπτη στις αρμόδιες επιτροπές της Βουλής για να ψηφιστεί Κυριακή, άρα θα πρέπει να έχει κατατεθεί το αργότερο Τετάρτη.

Καθώς το δεύτερο πολυνομοσχέδιο περιλαμβάνει και δυσάρεστα όπως η αύξηση στο ΦΠΑ και οι ιδιωτικοποιήσεις στις οποίες υπάρχουν αντιδράσεις, ενώ ακόμη δεν έχει γραφτεί σε χαρτί οριστικά μία λύση για το χρέος, θα πραγματοποιηθεί συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ την Τετάρτη, προκειμένου ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος να ενημερώσει και να κάνει “μασάζ” στους βουλευτές.

Το πολυνομοσχέδιο πρέπει να έχει ψηφιστεί μέχρι την Κυριακή, ώστε να έχει εγκριθεί από την ελληνική βουλή πριν το Eurogroup της Τρίτης 24 Μαΐου καθώς από Δευτέρα ο πρωθυπουργός θα απουσιάζει.

Τη Δευτέρα 23 και την Τρίτη 24 Μαΐου ο κ.Τσίπρας θα βρίσκεται ειδικότερα στην Κωνσταντινούπολη, όπου θα βρεθούν Μέρκελ και Ερντογάν και ενώ η εφαρμογή της συμφωνίας για το προσφυγικό παραμένει στον αέρα.

Ο κ.Τσίπρας θα ταξιδέψει επίσης αύριο στη Θεσσαλονίκη για τα εγκαίνια του TAP και την Παρασκευή στη Ρώμη για τη Σύνοδο των ηγετών του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος μαζί με Ολάντ, Γκάμπριελ, Ρέντσι, Κόστα.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

ΚΚΕ για παραιτήσεις Παπασταύρου-Μπρατάκου: «Παζάρια της κυβέρνησης με τα μεγάλα αστικά συμφέροντα»

Ανδρουλάκης: Ο πυρήνας του προβλήματος της διαφθοράς είναι το Μέγαρο Μαξίμου

ΣΥΡΙΖΑ για αποπομπή Παπασταύρου και Μπρατάκου από Μητσοτάκη: Καλή τύχη στους επόμενους

Αποπέμφθηκαν από τον Μητσοτάκη οι Παπασταύρου και Μπρατάκος – Το παρασκήνιο

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Αποκαλύπτονται τα ψέματα της προπαγάνδας Μητσοτάκη – Δεύτερη φτωχότερη στην ΕΕ η Ελλάδα

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr
Διαβάστε ακόμα...
«KONA BLUE»: Το απόρρητο πρόγραμμα των ΗΠΑ για UFO και εξωγήινους
Μετά από περίπου επτά δεκαετίες άκρας μυστικότητας οι ΗΠΑ αποφάσισαν πριν από δύο χρόνια να...