Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Σκουρλέτης: Το στοίχημα μας είναι η ανάπτυξη και εκεί θα κριθούμε

Σκουρλέτης: Το στοίχημα μας είναι η ανάπτυξη  και εκεί θα κριθούμε
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Πρέπει να αξιολογήσουμε τη νέα φάση στην οποία μπαίνει η χώρα και η οικονομία όχι μόνο βλέποντας το συγκεκριμένο πακέτων μέτρων, αλλά την εικόνα συνολικά όπως διαμορφώνεται: Δηλαδή το κλείσιμο της αξιολόγησης με ότι πια επιδράσεις έχει αυτό, την αποσαφήνιση του σκηνικού στην οικονομία. Τα επενδυτικά σχέδια τα οποία είναι ώριμα και περιμένουν να δουν την έκφανση της αξιολόγησης και να συνυπολογίσουμε και τις επιδράσεις που έχει αυτό το πακέτο στο ευρύτερο πλαίσιο που διαμορφώνεται». Αυτό τόνισε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Πάνος Σκουρλέτης, σε συνέντευξή του στον ραδιοσταθμό “Real FM”.

Σημείωσε πως το ότι η οικονομία βαδίζει σε ένα μονοπάτι ανάπτυξης, δεν είναι μια υποκειμενική εκτίμηση της κυβέρνησης, αλλά το υποστηρίζουν και ξένοι θεσμικοί οργανισμοί και οικονομολόγοι. «Δεν υπάρχουν βεβαιότητες, λέμε ότι αυτό είναι το πιο πιθανό, αυτό είναι το στοίχημα και εκεί θα κριθούμε» προσέθεσε.

Για να αναπτυξιακό σχεδιασμό της κυβέρνησης -μιας κυβέρνησης της Αριστεράς- ανέφερε πως το κρίσιμο ερώτημα είναι «Ανάπτυξη για ποιους». «Εμείς προσπαθούμε, και αυτό συνδέεται με τη συνολική μας αντίληψη για τα πράγματα και την κοσμοθεωρία μας, θα έλεγα, να παίρνουμε μέτρα μέσα σε αυτό το ασφυκτικό πλαίσιο που να έχουν το στοιχείο της αναδιανομής, της υπεράσπισης των συμφερόντων των πιο αδύναμων και ευάλωτων κοινωνικών ομάδων. Είναι μία πρόκληση για εμάς και είναι αυτό που τελικά θα κρίνει την επόμενη περίοδο την φερεγγυότητά μας και την πολιτική μας αξιοπιστία», τόνισε.

Αναφερόμενος στο νέο υπερταμείο , ο κ. Σκουρλέτης είπε ότι δεν είναι ένα Ταμείο που έχει σαν σκοπό την εκποίηση της δημόσιας περιουσίας, επισήμανε ότι πολιτικός προϊστάμενος αυτού του ταμείου θα είναι ο εκάστοτε υπουργός των Οικονομικών, ο οποίος θα εγκρίνει το στρατηγικό σχέδιο και προσέθεσε ότι έχει εφαρμοστεί με θετικά αποτελέσματα και σε άλλες χώρες, που δεν είναι σε πρόγραμμα δημοσιονομικής σταθερότητας, όπως η Γαλλία.

«Συνεπώς, δεν πρόκειται για Ταμείο που έχει σαν σκοπό την ιδιωτικοποίηση», τόνισε και επισήμαμανε πως το ΤΑΙΠΕΔ είναι μεν ένας από τους λεγόμενους τέσσερις πυλώνες αυτού του Ταμείου, ωστόσο ο κατάλογος των περιουσιακών στοιχείων που διαχειρίζεται προς ιδιωτικοποίηση δεν είναι οριστικός, «αφού κάποια από τα στοιχεία που διαχειρίζεται μπορεί να αφαιρεθούν». «Εάν εξασφαλιστούν τα 6,2 δισ. ευρώ από τις πλέον γνωστές εννέα συν δύο ιδιωτικοποιήσεις, δεν υπάρχει περίπτωση να ακολουθήσουν άλλες. Οι υπόλοιποι πυλώνες έχουν διαφορετικό προσανατολισμό και στόχευση», προσέθεσε.

Σε ό,τι αφορά στην έμμεση φορολογία, είπε ότι η κυβέρνηση προτίμησε «ένα μείγμα έμμεσων φόρων πιο απλωμένο», ενώ επέκρινε τον πρόεδρο της ΝΔ ότι όταν μιλάει για περιορισμό δαπανών ως εναλλακτικό μέτρο, υπονοεί οριζόντιο κόψιμο σε μισθούς και συντάξεις, απολύσεις… «Ανάμεσα λοιπόν σε νέες απολύσεις και μειώσεις απευθείας ονομαστικών μισθών επιλέξαμε αυτό που είδατε στη Βουλή το βράδυ», είπε ο κ. Σκουρλέτης.

Τέλος, σε σχέση με το χρέος, είπε πως έχουν υπάρξει αρκετές προτάσεις, «μιλάμε για μέτρα βραχυπρόθεσμα, μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα», υπογραμμίζοντας πως «ποτέ, άλλοτε, δεν είχε συγκεκριμενοποιηθεί τόσο πολύ και δεν είχαν προσδιοριστεί αυτά τα μέτρα όπως αναμένεται να γίνει αύριο». Ανέφερε ακόμη ότι «ο συσχετισμός πάνω σε αυτό το θέμα μέσα από τις δηλώσεις αρμοδίων αξιωματούχων μάλλον έχει αλλάξει προς το καλύτερο και αυτό είναι ορατό», σημειώνοντας, πάντως, ότι «δεν μπορούμε στο Eurogroup να περιμένουμε αποφάσεις για μακροπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης, τα οποία προϋποθέτουν αντίστοιχες αποφάσεις από τα εθνικά κοινοβούλια».

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Κασσελάκης: Η κυβέρνηση Μητσοτάκη συμφώνησε αμαχητί σε ένα νέο πρόγραμμα λιτότητας με την ΕΕ

Δημοσκόπηση GPO: Πρώτη η ΝΔ, δεύτερος ο ΣΥΡΙΖΑ, τρίτο το ΠΑΣΟΚ

Κασσελάκης: Γονείς πολλών ανθρώπων και δη βουλευτών πεθαίνουν στα νοσοκομεία επί κυβέρνησης Μητσοτάκη

Κασσελάκης για Ευρωεκλογές: Στόχος ο ΣΥΡΙΖΑ να είναι πρώτο κόμμα στις κάλπες του Ιουνίου

ΣΥΡΙΖΑ: Ζητάει τη σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής για το μπάζωμα των Τεμπών

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr
Διαβάστε ακόμα...
Ύβρις, άτη, νέμεσις, τίσις – Η πορεία προς τη συντριβή
Οι όροι ύβρις, άτη, νέμεσις και τίσις καθιερώθηκαν στην αρχαία Ελλάδα και είχαν συγκεκριμένη έννοια...