Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

“Μάλλον το Βερολίνο νικητής στην αντιπαράθεση με το ΔΝΤ”

“Μάλλον το Βερολίνο νικητής στην αντιπαράθεση με το ΔΝΤ”
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Στο «μπρα ντε φερ» των τελευταίων εβδομάδων ανάμεσα στο ΔΝΤ και το Βερολίνο αναφέρεται δημοσίευμα της Le Monde και για το πολύωρο Eurogroup σημειώνεται πως «ξημερώματα Τετάρτης άρχισε να διαφαίνεται ότι μάλλον οι Γερμανοί και η γραμμή Σόιμπλε είχε επικρατήσει».

Η συντάκτρια υπενθυμίζει ότι εδώ και μήνες το ΔΝΤ έθετε ως προϋπόθεση της συμμετοχής του στο ελληνικό πρόγραμμα τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους. Το Ταμείο εκτιμά ωστόσο «σε αυτό το στάδιο, το χρέος δεν είναι βιώσιμο και κατά συνέπεια θα πρέπει οι Ευρωπαίοι να αποδεχθούν μια σημαντική μείωση του χρέους μακροπρόθεσμα κατά τις προσέχεις δεκαετίες».

Το πρόβλημα είναι ότι ορισμένες χώρες, με επικεφαλής τη Γερμανία, αρνούνται πεισματικά μια τέτοια ελάφρυνση του ελληνικού χρέους. Το παράδοξο όμως είναι ότι ο Βόλφανκ Σόιμπλε υποσχέθηκε στη γερμανική Βουλή ότι η χώρα δεν θα δώσει ούτε ένα ευρώ στην Αθήνα, εάν δεν συμμετέχει το ΔΝΤ στο τρίτο πρόγραμμα βοήθειας.

«Για τους Γερμανούς το ΔΝΤ είναι η εγγύηση σοβαρότητας και αυστηρότητας σε σχέση με μια Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην οποία αποδίδουν έναν υπερβολικά πολιτικό χαρακτήρα, έως χαλαρό, έναντι της Αθήνας», σχολιάζει η δημοσιογράφος.

Το Eurogroup στο τελικό ανακοινωθέν αποδέχεται να ενεργοποιήσει «έναν μηχανισμό» με πρόσθετα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους για την ικανοποίηση του στόχου ακαθάριστης χρηματοδότησης μεταξύ 15% και 20%, χωρίς όμως να υπεισέρχεται σε περαιτέρω λεπτομέρειες, γράφει η Le Monde.

Το ΔΝΤ δεσμεύεται από την πλευρά του, «να προτείνει στο Διοικητικό του Συμβούλιο μια οικονομική συμφωνία πριν από το τέλος του 2016»… πριν να έχει τα αριθμητικά στοιχεία για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους. Και αυτό ενώ, εδώ και μερικές μέρες, υποτίθεται ότι θα ενεργούσε αντίστροφα: δηλαδή ότι θα περίμενε να πεισθεί πρώτα για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους και κατόπιν θα προχωρούσε στη δέσμευση του Διοικητικού του Συμβουλίου, συμπληρώνεται στο δημοσίευμα.

Σύμφωνα με διπλωματική πηγή, «το ΔΝΤ υποχώρησε, έκανε τις ελάχιστες κατά το δυνατόν δηλώσεις, ώστε τα κράτη-μέλη να μπορέσουν να εξασφαλίσουν από τα κοινοβούλιά τους την εκταμίευση μίας δόσης προς την Αθήνα».

«Τι σκέπτονται οι Έλληνες;» αναρωτιέται η συντάκτρια και συνεχίζει: «Ο πολύ αποτελεσματικός και πολύ δημοφιλής (στις Βρυξέλλες) υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, εξέφρασε την ικανοποίησή του για μια ιστορική συμφωνία που θα σηματοδοτήσει μια στροφή για τη χώρα».

Για τον Έλληνα πρωθυπουργό η απόκτηση μιας νέας δόσης βοήθειας και έστω μερικές παραχωρήσεις ήταν απαραίτητες, για να δικαιολογήσει την ευπείθειά του στο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων που απαίτησαν οι πιστωτές. Την Τετάρτη όμως στις Βρυξέλλες, οι Έλληνες έμοιαζαν μάλλον ως θεατές της μοίρας τους, υπομένοντας ένα είδος ομηρίας από το Βερολίνο και το ΔΝΤ.

«Παρά ταύτα, δεν είναι σίγουρο ότι τελειώσαμε με τη ελληνική κρίση», υποστηρίζει η δημοσιογράφος. Εάν λάβουμε υπόψη μας τον οδικό χάρτη που καθόρισε την Τετάρτη το Eurogroup, οι συζητήσεις για το ελληνικό χρέος θα ξαναφουντώσουν στο τέλος του έτους» καταλήγει το δημοσίευμα.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Ο Λάρι Σάμερς για την «επικών διαστάσεων ελληνική τραγωδία»: Το ΔΝΤ έκανε λάθη, η Ελλάδα δεν ήταν αθώο θύμα

Πέθανε ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε σε ηλικία 81 ετών

ΔΝΤ: Δύο εκατομμύρια Ουκρανοί πρόσφυγες δεν θα επιστρέψουν στην Ουκρανία

Ο πόλεμος Ισραήλ-Χαμάς δεν επιτρέπει στην Αίγυπτο να «ξεφύγει» από το ΔΝΤ – Πρόσφυγες για χρέος

ΤΟ ΔΝΤ ζητάει από τον Μητσοτάκη πάγωμα αυξήσεων μισθών και συντάξεων και αύξηση φόρων

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr
Διαβάστε ακόμα...
«KONA BLUE»: Το απόρρητο πρόγραμμα των ΗΠΑ για UFO και εξωγήινους
Μετά από περίπου επτά δεκαετίες άκρας μυστικότητας οι ΗΠΑ αποφάσισαν πριν από δύο χρόνια να...