Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Γεροβασίλη: Πιθανό ένα δημοψήφισμα για τις αλλαγές του Συντάγματος

Γεροβασίλη: Πιθανό ένα δημοψήφισμα για τις αλλαγές του Συντάγματος
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

«Στην κατεύθυνση της απλής αναλογικής» θα είναι η πρόταση της κυβέρνησης για τον νέο εκλογικό νόμο όπως ανέφερε η Όλγα Γεροβασίλη, η οποία θα κατατεθεί σύντομα κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

Στόχος όπως είπε είναι η ευρύτατη δυνατή συναίνεση αφηνοντας ανοιχτό – έως αρκετά πιθανό – το ενδεχόμενο να διενεργηθούν αντίστοιχα δημοψηφίσματα για τα δυο αυτά θέματα, ώστε να εγκριθούν οι αλλαγές και από τους πολίτες.

Η κυρια Γεροβασίλη απέφυγε να δώσει λεπτομέρειες για τις κυβερνητικές θέσεις σχετικά με τον εκλογικό νόμο, ακόμα και για το ένα τελικά θα προταθεί η απλή και ανόθευτη αναλογική ή ένα σύστημα με ένα μικρότερο μπόνους από το σημερινό.

Πάντως η αλλαγή του εκλογικού νομού θα γίνει το φθινόπωρο, ενώ για τη συνταγματική αναθεώρηση η συζήτηση θα διαρκέσει περίπου ένα χρόνο.

Οι συζητήσεις με τους θεσμούς αναμένεται να ολοκληρωθούν σήμερα, ώστε να ξεκινήσει από αύριο η διαδικασία έγκρισης της συμφωνίας από τα ευρωπαϊκά κοινοβούλια, είπε η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, τονίζοντας ότι οι τελευταίες εκκρεμότητες για την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης έχουν ήδη διευθετηθεί.

Ειδικότερα, στο πλαίσιο αυτό, σε ό,τι αφορά στο Ελληνικό, η κυβερνητική εκπρόσωπος είπε ότι αναμένεται, εντός της ημέρας, η υπογραφή μνημονίου κατανόησης ανάμεσα στο ΤΑΙΠΕΔ και τους αναδόχους του. Προσέθεσε ότι στο μνημόνιο κατανόησης θα καταγραφούν οι αλλαγές που έχουν προκύψει, στην πορεία για την υπογραφή της τελικής σύμβασης.

Επισήμανε ότι χρονικός ορίζοντας για την υπογραφή της σύμβασης είναι η 16η Νοεμβρίου 2016, για να τονίσει πως «συνεπώς η υπογραφή του Μνημονίου Κατανόησης ανάμεσα στις δύο πλευρές, δεν σημαίνει ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων». Η κ. Γεροβασίλη σημείωσε ότι επιδίωξη των διαπραγματεύσεων αυτών είναι να υπάρξουν ουσιαστικές αλλαγές που θα κατοχυρώνουν το δημόσιο συμφέρον όπως:

-Η αύξηση των επενδύσεων με δημόσιο όφελος από πλευράς του αναδόχου.

-Το εμπροσθοβαρές των επενδύσεων αυτών.

-Η αύξηση της προβλεπόμενης έκτασης πρασίνου, με αντίστοιχη μείωση της δόμησης.

-Η ανοιχτή σύνδεση του χώρου με τον οικιστικό ιστό, και άλλες, τέτοιου είδους παρεμβάσεις.

Η κυβερνητική εκπρόσωπος ανέφερε ότι η δεύτερη εκκρεμότητα για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, σχετίζεται με αλλαγές στη δομή της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας και έχει ήδη διευθετηθεί.

Σχετικά με την Αναθεώρηση του Συντάγματος και τον εκλογικό νόμο, η Ο. Γεροβασίλη ανέφερε ότι η  κυβέρνηση προσανατολίζεται να καταθέσει σε δημόσιο διάλογο τις προτάσεις της για την αναθεώρηση του Συντάγματος, στις 25 Ιουλίου, επέτειο αποκατάστασης της Δημοκρατίας στην χώρα.

«Η πρόσκληση στο διάλογο θα αφορά τις πολιτικές δυνάμεις του τόπου αλλά κυρίως την κοινωνία και τους πολίτες. Πρόθεση της κυβέρνησης είναι ο διάλογος αυτός να γίνει σε έκταση και βάθος, ώστε να προετοιμάσει τις ριζικές αλλαγές που χρειάζεται το πολιτικό μας σύστημα. Αλλαγές που θα κατοχυρώνουν την εμβάθυνση της Δημοκρατίας, της λαϊκής κυριαρχίας και της συμμετοχής».

«Με το ίδιο ακριβώς σκεπτικό η κυβέρνηση θα καταθέσει σύντομα την πρότασή της στο θέμα του εκλογικού νόμου, που συνδέεται άμεσα με τις αλλαγές στο πολιτικό σύστημα. Στόχος μας είναι να υπάρξει ειλικρινής διάλογος και η ευρύτατη δυνατή συναίνεση, τόσο σε πολιτικό επίπεδο, όσο και στην κοινωνία» ανέφερε η κυβερνητική εκπρόσωπος.

«Τις τελευταίες ημέρες παρακολουθούμε την προσπάθεια να δημιουργηθεί εκ του μηδενός ένα κλίμα τρομοκράτησης των εργαζομένων, που αφορά την κατάργηση του 13ου και 14ου μισθού στην επόμενη αξιολόγηση. Το ζήτημα αυτό είναι εντελώς ανύπαρκτο. Από πλευράς των θεσμών δεν έχει τεθεί ποτέ θέμα κατάργησης του 13ου αι 14ου μισθού. Το ζήτημα δημιουργήθηκε μόνο και μόνο για να προκαλέσει δυσαρέσκεια εναντίον της κυβέρνησης και να το αξιοποιήσει πολιτικά ο κ. Μητσοτάκης» υπογράμμισε η Όλγα Γεροβασίλη και συμπλήρωσε:

«Αυτό που υπάρχει στο τραπέζι, είναι οι δεσμεύσεις της κυβέρνησης Σαμαρά – Βενιζέλου για την αλλαγή του συνδικαλιστικού νόμου, την θεσμοθέτηση του lock out και τις ομαδικές απολύσεις. Η κυβέρνηση, σε συνεργασία με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς, έχει ήδη απορρίψει τη σχετική εισήγηση του ΔΝΤ και εργάζεται για να αποτρέψει τις ομαδικές απολύσεις και το lock out. Θα τα καταφέρουμε, όπως καταφέραμε να αποτρέψουμε και την υλοποίηση άλλων δεσμεύσεων της κυβέρνησης Σαμαρά – Βενιζέλου στους δανειστές, όπως η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος για τις επικουρικές συντάξεις.

Παράλληλα έχει θέσει στη διαπραγμάτευση το ζήτημα της επαναφοράς των συλλογικών διαπραγματεύσεων».

Εγγύηση για την πορεία των σχετικών διαβουλεύσεων, σημείωσε η κυβερνητική εκπρόσωπος, είναι η παρουσία στη διαπραγμάτευση της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας, αλλά και της Επιτροπής Απασχόλησης και Κοινωνικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Στόχος είναι η δημιουργία ενός σύγχρονου πλαισίου που θα ανταποκρίνεται στα υψηλά πρότυπα του ευρωπαϊκού κοινωνικού μοντέλου, με αξιοποίηση των βέλτιστων διεθνών πρακτικών.

«Καλούμε, λοιπόν, τον κ. Μητσοτάκη, που έσπευσε να υπερασπιστεί τον 13ο και 14ο μισθό, χωρίς να απειλούνται από κανέναν, να πάρει ανοιχτά θέση, για τις ομαδικές απολύσεις, το lock out και τις συλλογικές διαπραγματεύσεις προκειμένου να ενισχύσει, με τον τρόπο αυτόν την διαπραγματευτική θέση, τόσο της χώρας, όσο και των ίδιων των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα», κατέληξε.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Μητσοτάκης: «Τρέμει» την προκαταρκτική και λέει όχι – Δικαιολογίες για τα Τέμπη

Φάμελλος: Προκαταρκτική για τον Καραμανλή που θα τον παραπέμψει στη Δικαιοσύνη

Αντιπαράθεση του Φαραντούρη με τον Πορτοσάλτε στον «αέρα» του ΣΚΑΪ

Φαραντούρης: «Η δικαιοσύνη θα αποδοθεί – Η δημοκρατία θα νικήσει»

Κασσελάκης για «μικρό» Καραμανλή: «Δεν έφταιγεν ο ίδιος, τόσος ήτανε» – Όλοι οι βουλευτές της ΝΔ συνυπεύθυνοι

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr
Διαβάστε ακόμα...
«KONA BLUE»: Το απόρρητο πρόγραμμα των ΗΠΑ για UFO και εξωγήινους
Μετά από περίπου επτά δεκαετίες άκρας μυστικότητας οι ΗΠΑ αποφάσισαν πριν από δύο χρόνια να...