Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Εγκρίθηκε και τυπικά από τον ESM η εκταμίευση της δόσης των 7,5 δισ. ευρώ

Εγκρίθηκε και τυπικά από τον ESM η εκταμίευση της δόσης των 7,5 δισ. ευρώ
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για

Την εκταμίευση της δόσης των 7,5 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα ενέκρινε και τυπικά, το διοικητικό συμβούλιο του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM).

Κλείνει έτσι και τυπικά το “θρίλερ” της αξιολόγησης και η κυβέρνηση μπορεί να προχωρήσει στην δίκαιη ανάπτυξη που προανήγγειλε την Πέμπτη ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Ο πρωθυπουργός υπερασπίστηκε την Πέμπτη για μία ακόμη φορά τη συμφωνία με την οποία ολοκληρώθηκε η αξιολόγηση (κάνοντας ειδική μνεία στο θέμα του χρέους) και δήλωσε: «Στο επίκεντρο πλέον μπαίνει η Ανάπτυξη. Όλες οι κυβερνητικές προσπάθειες πλέον επικεντρώνονται σε ένα στρατηγικό στόχο: Στην προώθηση της Δίκαιης Ανάπτυξης».

Ο κ.Τσίπρας τόνισε όμως ότι η Δίκαιη Ανάπτυξη είναι ένα όραμα που δεν έχει καμία σχέση με αυτό που νοηματοδότησαν ως ανάπτυξη, οι προηγούμενες κυβερνήσεις.

«Χαοτικές οι διαφορές μας με όσους κατέστρεψαν τη χώρα. Για εκείνους πλεονεκτήματα της ελληνικής οικονομίας είναι τα συντρίμμια που άφησαν: συρρικνωμένοι μισθοί και συντάξεις, κατάργηση συλλογικών συμβάσεων εργασίας και ασφυκτική συρρίκνωση του δημόσιου τομέα. Ως ανάπτυξη αυτοί εννοούν: επενδύσεις με χαμηλό κόστος εργασίας, real estate χωρίς καμία μέριμνα για περιβάλλον, διανομή υπέρ των λίγων με μείωση φορολογικών συντελεστών για τα υψηλά εισοδήματα, μία νεοφιλελεύθερη δυστοπία», είπε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε:

«Για εμάς ανάπτυξη σημαίνει εκ νέου ένταξη της οικονομίας μας στον παγκόσμιο καταμερισμό εργασίας, δημιουργία οικονομίας με παραγωγική εξειδίκευση, επούλωση τραυμάτων του κοινωνικού κράτους, ευρύ φάσμα παραγωγικών δραστηριοτήτων, συνεργατικά σχήματα κοινωνικής οικονομίας, επιχειρηματικότητα που προσανατολίζεται στην παραγωγή βιώσιμων και αξιοπρεπώς αμειβόμενων θέσεων εργασίας».

Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε το κοινωνικό κράτος μοχλό ανάπτυξης. Και έθεσε ως στόχο την εξοικονόμηση πόρων για δικαιότερη, αποτελεσματικότερη και ταχύτερη ανακατανομή των υπηρεσιών αυτών στα τμήματα του πληθυσμού που το έχουν πραγματικά ανάγκη.

«Το δικό μας όραμα: Δίκαιη Ανάπτυξη, δηλαδή Βιώσιμη και Δημοκρατική», επανέλαβε, εκτιμώντας ότι η μόνη ασφαλής οδός για την απαλλαγή από την επιτροπεία και την εξάρτηση, είναι η ανάπτυξη και ο προοδευτικός μετασχηματισμός της κοινωνίας.

«Ο πυρήνας γύρω από τον οποίο ξεδιπλώνεται ο αναπτυξιακός μας σχεδιασμός είναι η αντιμετώπιση της ανεργίας που μειώνεται σταδιακά, επενδύσεις υψηλής προστιθέμενης αξίας που εξασφαλίζουν νέες, σταθερές και καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας», συνέχισε ο κ.Τσίπρας, σημειώνοντας ότι «Για δεύτερη συνεχόμενη φορά, καταφέρνουμε να αυξήσουμε το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων κατά 250 εκατ. ευρώ» και πως «Η επικείμενη επαναφορά του waiver, η ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, εξασφαλίζουν περισσότερη και φθηνότερη ρευστότητα στην πραγματική οικονομία.»

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στο νέο αναπτυξιακό νόμο που ψηφίστηκε νωρίτερα στη Βουλή και ο οποίος όπως είπε είναι προϊόν πολύμηνης εντατικής διαβούλευσης με παραγωγικούς φορείς, που αντανακλά όλη τη φιλοσοφία του αναπτυξιακού σχεδιασμού της κυβέρνησης.

Ο αναπτυξιακός νόμος, όπως σημείωσε ο κ.Τσίπρας, επιδιώκει τη δημιουργία καινοτόμων, εξωστρεφών, δυναμικών επιχειρήσεων, την αύξηση της απασχόλησης, με έμφαση στο εκπαιδευμένο ανθρώπινο δυναμικό, την αύξηση της προστιθέμενης αξίας.Στοχεύει στην αναδιάρθρωση της ελληνικής οικονομίας, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στην επανεκβιομηχάνιση και στους διεθνώς εμπορεύσιμους τομείς.Στηρίζει περιοχές με μειωμένη αναπτυξιακή δυναμική. Τόνισε επίσης ότι η ενίσχυση έρχεται πρωτίστως με φοροαπαλλαγές που συνδέονται με την απόδοση και όχι όπως ανεξάρτητα από το τελικό αποτέλεσμα, καθώς και ότι απλοποιούνται διαδικασίες και αυξάνεται η διαφάνεια, μειώνεται η γραφειοκρατία με στόχο την ταχύτερη εξυπηρέτηση των επενδυτών.

Ως ένα ακόμη αναπτυξιακό εργαλείο υπογράμμισε ο πρωθυπουργός το ΕΣΠΑ, σημειώνοντας ότι μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου ενεργοποιούνται οι προσκλήσεις από το νέο ΕΣΠΑ ύψους 9 δισ.. Δηλαδή το μισό νέο ΕΣΠΑ της επόμενης επταετίας θα έχει ήδη ενεργοποιηθεί.

Σημείωσε επίσης ότι σε όλα τα προγράμματα του ΕΣΠΑ 2014 – 2020 ενθαρρύνεται η δημιουργία συνεργατικών σχημάτων.

«Και πέρα από αυτά, το πακέτο Junker (πρόγραμμα EFSI). Ήδη έχουν εγκριθεί για ένταξη 42 επενδυτικά σχέδια συνολικού ύψους 5,6 δισ ευρώ», πρόσθεσε ο κ.Τσίπρας. Η κυβέρνηση άλλωστε δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα στην επίσκεψηι του προέδρου της Κομισιόν την ερχόμενη Τρίτη στην Αθήνα στο πλαίσιο της προσπάθειας «όλα για την ανάπτυξη».

Πρόσφατα άρθρα

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr
Διαβάστε ακόμα...
Φωτιά Μάτι: Έτσι στοχοποίησαν την ΑΘΩΑ Ρένα Δούρου και μια προαναγγελθείσα πρωτοφανής έφεση
Η Ρένα Δούρου σεβόμενη το μέγεθος της τραγωδίας και τον πόνο των συγγενών των θυμάτων...