Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Το σχέδιο ανατροπής που πυροδότησε πόλεμο μεταξύ Μαξίμου και Στουρνάρα

Το σχέδιο ανατροπής που πυροδότησε πόλεμο μεταξύ Μαξίμου και Στουρνάρα
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Μόνο τυχαία δεν μπορεί να θεωρηθεί η κλιμακούμενη επίθεση που εξαπολύει το Μέγαρο Μαξίμου στο πρόσωπο του κεντρικού τραπεζίτη της χώρας, Γιάννη Στουρνάρα.

Ο Αλέξης Τσίπρας είχε προϊδεάσει για την προαναγγελθείσα σύγκρουση όταν είχε αντιδράσει σφόδρα από το μετερίζι της αξιωματικής αντιπολίτευσης το καλοκαίρι του 2014 στην ξαφνική κίνηση της κυβέρνησης Σαμαρά, λίγο πριν έρθει στα πράγματα ο ΣΥΡΙΖΑ να… φυγαδευθεί στην “ασφάλεια” της ΤτΕ.

Οι αποκαλύψεις που βλέπουν το φως της δημοσιότητας για τις ζυμώσεις στην Κεντροαριστερά και την προώθηση του Γιάννη Στουρνάρα ως το πρόσωπο που να μπορεί να ηγηθεί της προσπάθειας επιβεβαιώνει πλήρως τους φόβους του Μαξίμου.

Στο επιτελείο του Αλέξη Τσίπρα έχουν φτάσει εδώ και καιρό οι πληροφορίες που θέλουν τον επί της ουσίας ελεγχόμενο μονάχα από τη Φρανκφούρτη και το Βερολίνο κεντρικό τραπεζίτη να προαλείφεται με τις ευλογίες συμφερόντων εντός και εκτός συνόρων για πρωθυπουργός σε μία διάδοχη κυβέρνηση “εθνικής σωτηρίας” που θα ρίξει τη σημερινή.

Από την πρώτη στιγμή του “παρκαρίσματός” του στην ΤτΕ εξάλλου από τον Αντώνη Σαμαρά, τα σενάρια για την τύχη του Στουρνάρα «διαπλέκονται» όχι μόνο με τις επιθυμίες των δανειστών, αλλά και με κύκλους της εσωτερικής πολιτικής σκηνής και της «συμμαχίας» Σαμαρικών της ΝΔ και Βενιζελικών του ΠΑΣΟΚ.

Πέραν του αυταπόδεικτου, ότι δηλαδή η πρωτοβουλία για την αναρρίχηση Στουρνάρα στον πρωθυπουργικό θώκο αποτελεί την επιτομή του σεναρίου της αριστερής παρένθεσης, οργανωμένη ήδη από το καλοκαίρι του 2014, ο ιθύνων νους πίσω από την προώθησή του στο τιμόνι της Κεντροαριστεράς που επιχειρεί να ηγεμονεύσει ο Τσίπρας διαθέτει εξαιρετικά νεοφιλελεύθερα ρεφλέξ πίσω από τον φερετζέ της Κεντροαριστεράς: Σημίτης, Πάγκαλος, Αννα Διαμαντοπούλου, Τάσος Γιαννίτσης, Γιώργος Φλωρίδης, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, Βασίλης Κοντογιαννόπουλος που οργάνωσαν το δείπνο της Κηφισιάς δίνουν μία σαφή εικόνα για την νεκρή φράξια του ΠΑΣΟΚ που επιχειρεί νεκρανάσταση και εξυπηρέτηση των “αγκυλώσεών” τους μέσω του Στουρνάρα.

Ως εκ τούτου, πολλές από τις κινήσεις του κεντρικού τραπεζίτη ερμηνεύονται ως ευθείες προσπάθειες υπονόμευσης του κυβερνητικού έργου.

Ενδεικτικά είναι τα όσα ισχυρίζεται για το κόστος της διαπραγμάτευσης από την πρώτη κυβέρνηση Τσίπρα, δημιουργώντας μία οιωνεί πολιτική πλατφόρμα και παράλληλα δίνοντας επί της ουσίας εύσημα στον εαυτό του για τις πολιτικές του επί υπουργίας του στο Οικονομικών: «Το 2014 είχαμε μπει σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης, πρωτογενές πλεόνασμα και έξοδο στις αγορές».

Σε αυτό το πλαίσιο, μονάχα τυχαία δεν είναι η επίθεση που εξαπέλυσε ο Αλέξης Τσίπρας κατά των τεχνοκρατών που προωθεί το νεοφιλελεύθερο ευρωπαϊκό μπλοκ για την κατάληψη των κυβερνήσεων σε βάρος της λαϊκής βούλησης, κατά τη διάρκεια των ανακοινώσεών του για την Συνταγματική Αναθεώρηση στο προαύλιο της Βουλής.

Για αυτό το λόγο και πρότεινε να τεθεί συνταγματικός όρος ο πρωθυπουργός, εκτός φυσικά των υπηρεσιακών που αναλαμβάνουν όταν προκηρύσσονται εκλογές, να ορίζεται αποκλειστικά αιρετός από το λαό, δηλαδή να μπορεί να είναι μόνο εν ενεργεία βουλευτής.

Χαρακτηριστική είναι και η ευθεία επίθεση που εξαπέλυσε ο υπουργός Επικρατείας, Νίκος Παππάς στη συνέντευξη που παραχώρησε στην ΕΡΤ την περασμένη εβδομάδα: «Ο κ. Στουρνάρας είναι ο κεντρικός τραπεζίτης. Η ΤτΕ έχει την αυτονομία της, αλλά ο κ. Στουρνάρας έχει υπάρξει υπ. Οικονομικών του κ. Σαμαρά. Δεν θα πρέπει να πολιτεύεται με την προτεραιότητα να δικαιώσει την πολική του. Δεν είναι δικαιωμένη η πολιτική του. Δεν ήταν πετυχημένος υπουργός, είχαμε μισό εκατ. λιγότερες θέσεις εργασίας από τη μέρα που ανέλαβε μέχρι τη μέρα που παρέδωσε. Επίσης, όποιος επιθυμεί να έχει ρόλο στα δημόσια πράγματα, καλό είναι να τοποθετείται δημοσίως με την υπογραφή του κι όχι μέσω διαρροών».

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Σαμαράς: «Καρφιά» για «επαγγελματίες κατευναστές» στην κυβέρνηση – Τι είπε για Τουρκία και Κόσοβο

ΣΥΡΙΖΑ: Ενότητα και συστράτευση με τον Τσίπρα δίπλα στον Κασσελάκη

Κασσελάκης: Τους χαλάσαμε το σχέδιο για αξιωματική αντιπολίτευση ένα βολικό για το σύστημα κόμμα

Αλέξης Τσίπρας: «Δεν υπάρχουν εύκολες λύσεις για την ειρήνη»

Αλέξης Τσίπρας: Δεν θα κάνω rebranding στις αξίες που πρεσβεύω και υπηρετώ (βίντεο)

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr
Διαβάστε ακόμα...
Ύβρις, άτη, νέμεσις, τίσις – Η πορεία προς τη συντριβή
Οι όροι ύβρις, άτη, νέμεσις και τίσις καθιερώθηκαν στην αρχαία Ελλάδα και είχαν συγκεκριμένη έννοια...