Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Ο Τζανακόπουλος “καρφώνει” (και στο ΔΝΤ) το “βρώμικο” παιχνίδι Τόμσεν

Ο Τζανακόπουλος “καρφώνει” (και στο ΔΝΤ) το “βρώμικο” παιχνίδι Τόμσεν
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Σε σκληρό ροκ με το ΔΝΤ και κυρίως τον εκπρόσωπό του για την Ευρώπη Πόλ Τόμσεν για τη στάση που τηρεί αναφορικά με τα πρωτογενή πλεονάσματα και τα μέτρα λιτότητας προσανατολίζεται η κυβέρνηση, όπως διαφάνηκε από τις αιχμές που άφησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος.

Εφικτή και αναγκαία, για να κατορθώσει η χώρα να ενταχθεί στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης το πρώτο τρίμηνο του 2017, θεωρεί τη συμφωνία για την ολοκλήρωση της β΄αξιολόγησης, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος.

Ξεκαθαρίζοντας, για μια ακόμα φορά, ότι η κυβέρνηση δεν πρόκειται να δεχθεί νέα μέτρα μετά το 2018, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε για την απόφαση του Eurogroup:

«Η απόφαση του Eurogroup για τα βραχυπρόθεσμα μέτρα είναι σημαντική επιτυχία και αποφασιστικό βήμα για τη σταθεροποίηση της ελληνικής οικονομίας και την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης», σχολίασε.

Παράλληλα, έκανε ειδική αναφορά στη σημασία του μέτρου της μετατροπής των κυμαινόμενων επιτοκίων σε σταθερά, ύψους 1,5%, και στο γεγονός ότι απέκρουσε υπερβολικές απαιτήσεις.

Όπως επισήμανε, η ελληνική κυβέρνηση θα συνεχίσει την προσπάθεια για μια συνολική συμφωνία ει δυνατόν έως το τέλος του έτους.

«Δηλώνουμε κατηγορηματικά ότι το ΔΝΤ οφείλει να κατανοήσει ότι δεν πρόκειται να αποδεχθούμε σε καμιά περίπτωση την απαίτηση για μέτρα μετά τη λήξη του προγράμματος. Εμμένουμε σταθερά στη θέση ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να αποτελεί την εξαίρεση στην ευρωπαϊκή κανονικότητα σε ό,τι αφορά τις εργασιακές σχέσεις».

«Το ΔΝΤ δεν μπορεί να πιέζει την ελληνική κυβέρνηση για νέα μέτρα και όχι τους Ευρωπαίους εταίρους για μείωση των πλεονασμάτων», πρόσθεσε.

Αποκαλυπτικός ήταν, ερωτηθείς σχετικά, για τη στάση του Π. Τόμσεν στο χθεσινό Eurogroup, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι παρότι το ΔΝΤ έχει εκφραστεί υπέρ της ανάγκης μείωσης των πλεονασμάτων ο κ. Τόμσεν χθες αντί να πιέσει προς αυτή την κατεύθυνση φάνηκε να αποδέχεται το ύψος των πλεονασμάτων και να πιέζει για νέα μέτρα την ελληνική πλευρά.

“Εδώ υπάρχει μία αντίφαση”, σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Τζανακόπουλος και επισήμανε πως αν το εννοεί πως δεν υποστηρίζει τη συνέχιση της λιτότητας δεν μπορεί να αποδέχεται τα υψηλά πλεονάσματα.

Σε κάθε περίπτωση ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε το αν θα συμμετάσχει ή όχι το ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα είναι δική του υπόθεση αναφέροντας επ ακριβώς “έχουμε κάνει απολύτως σαφές ότι δεν θα αποδεχθούμε μέτρα για μετά τη λήξη του προγράμματος, η μπάλα βρίσκεται στο ΔΝΤ, η ελληνική κυβέρνηση έχει πει τις θέσεις της, καθένας που έχει ευθύνη για το ελληνικό πρόγραμμα να λάβει τις αποφάσεις του”.

Πρωτοβουλίες

Προανήγγειλε ότι η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός θα αναλάβουν πρωτοβουλίες για να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση χωρίς νέα μέτρα και με αποκατάσταση του εργασιακού μοντέλου.

Σύμφωνα με τον Δ. Τζανακόπουλο, πέραν της επικείμενης Συνόδου Κορυφής, ο Αλέξης Τσίπρας θα αναλάβει πρωτοβουλίες για επικοινωνίες και συζητήσεις με Ευρωπαίους αξιωματούχους, προκειμένου να καταστήσει σαφείς και να εξηγήσει τις θέσεις της ελληνικής πλευράς στα ανοικτά θέματα της διαπραγμάτευσης.

«Περιμένουμε από ΔΝΤ και τον γερμανό υπουργό Οικονομικών να συμβάλλουν στην προσπάθεια που κάνουμε. Και στο εσωτερικό της χώρας πρέπει να κατανοήσουν την κρισιμότητα της κατάστασης» σημείωσε.

Τέλος αναφερόμενος στη στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, σχολίασε ότι «ήταν η ίδια η ΝΔ που μέχρι πρότινος χαρακτήριζε το χρέος βιώσιμο», κατηγορώντας την κατηγόρησε ότι είναι «σταθερά προσηλωμένη στη στρατηγική του 4ου μνημονίου».

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Κασσελάκης: Η κυβέρνηση Μητσοτάκη συμφώνησε αμαχητί σε ένα νέο πρόγραμμα λιτότητας με την ΕΕ

23 Απριλίου 2010: Ο Παπανδρέου υπέταξε την Ελλάδα στο μνημόνιο με διάγγελμα από το Καστελλόριζο

DW: Γιατί (δεν) είχε δίκιο ο Σόιμπλε για την Ελλάδα

ΣΥΡΙΖΑ για Μαρινάκη: «Τοξικός» ο κυβερνητικός εκπρόσωπος για το έγκλημα των Τεμπών

DW: Τα απομνημονεύματα του Σόιμπλε με 100 σελίδες για την ελληνική κρίση

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr
Διαβάστε ακόμα...
Ύβρις, άτη, νέμεσις, τίσις – Η πορεία προς τη συντριβή
Οι όροι ύβρις, άτη, νέμεσις και τίσις καθιερώθηκαν στην αρχαία Ελλάδα και είχαν συγκεκριμένη έννοια...