Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Σκληρό πόκερ στις Βρυξέλλες για ΔΝΤ και αξιολόγηση – Στην κόντρα η Κομισιόν

Σκληρό πόκερ στις Βρυξέλλες για ΔΝΤ και αξιολόγηση – Στην κόντρα η Κομισιόν
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Τις προϋποθέσεις υπό τις οποίες το ΔΝΤ θα δεχτεί να χρηματοδοτήσει το ελληνικό πρόγραμμα, εξετάζουν σήμερα οι θεσμοί, λίγες ώρες πριν από τη συνεδρίαση του Eurogroup που ξεκινάει στις 4μ.μ. (ώρα Ελλάδος) στις Βρυξέλλες. Η πλήρης συμμετοχή του Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα είναι εκ των ων ουκ άνευ για τη συνέχιση και ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης.

Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε αξιωματούχος της ευρωζώνης, υπάρχουν πολύ καλές πιθανότητες οι θεσμοί να βρουν «κοινό τόπο» και να συμφωνήσουν να επιστρέψουν στην Αθήνα για τη συνέχιση και ολοκλήρωση της αξιολόγησης. Παράλληλα, ο ίδιος αξιωματούχος εκτίμησε ότι η ελληνική πλευρά θα είναι σε θέση να συμφωνήσει στις βασικές παραμέτρους που θα προκύψουν.

Ο ίδιος παράγοντας της ευρωζώνης παραδέχτηκε ότι το μεγάλο ζήτημα που πρέπει να αντιμετωπιστεί, προκειμένου να βρεθεί λύση, είναι το αίτημα του ΔΝΤ για εκ των προτέρων νομοθέτηση μέτρων που θα τεθούν σε ισχύ μετά το 2018 (μέτρα τα οποία θα ισχύσουν σε περίπτωση που δεν επιτευχθούν οι στόχοι για πρωτογενές πλεόνασμα στο 3,5% του ΑΕΠ). Με το αίτημα του ΔΝΤ φαίνεται πως δεν συμφωνεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία θα προσπαθήσει να βρει μια συμβιβαστική λύση.

Το άλλο επίμαχο ζήτημα που θα πρέπει να συμφωνηθεί, προκειμένου να επιτευχθεί συμβιβασμός μεταξύ των θεσμών και της ελληνικής πλευράς, είναι για πόσα χρόνια μετά το 2018 η Ελλάδα θα πρέπει να επιτυγχάνει πρωτογενή πλεονάσματα ίσα προς το 3,5% του ΑΕΠ.

Εάν επιτευχθεί συμβιβασμός σε όλα τα παραπάνω ζητήματα, καθώς και στα εναπομείναντα θέματα της αξιολόγησης (εργασιακά, ενέργεια, δημοσιονομικό κενό), τότε παράγοντες της ευρωζώνης εκτιμούν ότι είναι εφικτή η ολοκλήρωση της αξιολόγησης ως το Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου, με την πλήρη συμμετοχή του ΔΝΤ. Οι ίδιοι παράγοντες της ευρωζώνης υπενθυμίζουν ότι ο Φεβρουάριος είναι ο τελευταίος μήνας κατά τον οποίο μπορεί να βρεθεί λύση, διότι μετά αρχίζει μια “μακρά εκλογική περίοδος” σε μια σειρά από κράτη-μέλη.

«Οι καλές επιδόσεις του 2016 θα βοηθήσουν να αντισταθμίσουμε την άποψη του ΔΝΤ για νέα μέτρα»

To πρωτογενές δημοσιονομικό πλεόνασμα της Ελλάδας για το 2016 έφθασε το 1% ως 1,5% του ΑΕΠ το 2016, πάνω από τον στόχο του προγράμματος για πλεόνασμα 0,6% του ΑΕΠ, καθώς τα φορολογικά έσοδα βελτιώθηκαν, αναφέρει δημοσίευμα του Reuters, που επικαλείται δηλώσεις αξιωματούχων της ελληνικής κυβέρνησης.

«Η επίδοση αυτή θα μας βοηθήσει… να αντισταθμίσουμε την άποψη του ΔΝΤ ότι η Ελλάδα θα χρειαζόταν πρόσθετα μέτρα, ώστε να καλύψει ένα δημοσιονομικό κενό που προβλέπει στο 2018 για την επίτευξη του στόχου για πλεόνασμα 3,5%», δήλωσε Έλληνας αξιωματούχος.

Ο αξιωματούχος σημείωσε ότι η τελευταία πρόβλεψη για το πρωτογενές πλεόνασμα λαμβάνει υπόψη το αποτέλεσμα από την εφάπαξ ενίσχυση των συνταξιούχων, ύψους περίπου 600 εκατ. ευρώ, στα τέλη του 2016. «Χάρη σε αυτή την επίδοση (του 2016), κάνουμε μία πολύ καλύτερη αρχή το 2017», δήλωσε ο αξιωματούχος, αναφερόμενος στα κρατικά έσοδα.

“Μαύρες” οι εκθέσεις του ΔΝΤ για το ελληνικό χρέος

Τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου έλαβαν την Τρίτη το βράδι δύο εκθέσεις που αφορούν την Ελλάδα και οι οποίες αναμένεται να συζητηθούν σε ειδική συνεδρίαση (του Δ.Σ.) την πρώτη εβδομάδα Φεβρουαρίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται ο Μιχάλης Ιγνατίου, οι εκθέσεις “δεν είναι καλές” για τη χώρα μας, “μάλλον θα τις χαρακτήριζα καταθλιπτικές”, είπε στην ιστοσελίδα πηγή που έχει γνώση της κατάστασης.

Εφόσον επιβεβαιωθούν οι πληροφορίες, το Ταμείο αναμένεται είτε να αυξήσει τις πιέσεις του στην Ευρώπη για βαθύτερη απομείωση του χρέους της Ελλάδας είτε να αποχωρήσει από το ελληνικό πρόγραμμα, κάτι το οποίο έχει αφήσει να εννοηθεί και ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε τις προηγούμενες ημέρες παρά τις υπαρκτές και έντονες αντιδράσεις του Βερολίνου.

Πρόσθεσε ωστόσο ότι υπάρχουν και κάποιες θετικές αναφορές. Σύμφωνα με την ίδια πηγή, η ημερομηνία συζήτησης των εκθέσεων δεν έχει καθοριστεί, καθώς η Αθήνα ζητά χρονικό περιθώριο 15 εργάσιμων ημερών για να προετοιμαστεί κατάλληλα.

Σύμφωνα με πληροφορίες η πρώτη έκθεση έχει σχέση με την επισκόπηση της ελληνικής οικονομίας που έκανε η επικεφαλής της Αποστολής του ΔΝΤ για την Ελλάδα Ντέλια Βελκουλέσκου τον προηγούμενο Σεπτέμβριο στη βάση του άρθρου 4 του καταστατικού του Ταμείου. Η συζήτηση της έκθεσης έχει καθυστερήσει δραματικά.

Θα συζητηθεί επίσης η έκθεση που αφορά την βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους. Σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Πολ Τόμσεν και οι συνεργάτες του κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι το χρέος ΔΕΝ είναι βιώσιμο κάτι που ήταν αναμενόμενο.

Σύμφωνα με το προσχέδιο της πρώτης έκθεσης που είχε δημοσιευθεί πριν από πέντε μήνες, το ΔΝΤ θεωρεί επιβεβλημένη τη μείωση των σημερινών συντάξεων, αλλά και τη μείωση του αφορολόγητου, σενάρια τα οποία απορρίπτει κατηγορηματικά η ελληνική κυβέρνηση, όπως διαβεβαίωσε χθες και ο ίδιος ο πρωθυπουργός, τονίζοντας ότι “δεν θα νομοθετηθεί ούτε ένα ευρώ επιπλέον μέτρα για μετά το 2018”.

 

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

23 Απριλίου 2010: Ο Παπανδρέου υπέταξε την Ελλάδα στο μνημόνιο με διάγγελμα από το Καστελλόριζο

DW: Τα απομνημονεύματα του Σόιμπλε με 100 σελίδες για την ελληνική κρίση

Ο Λάρι Σάμερς για την «επικών διαστάσεων ελληνική τραγωδία»: Το ΔΝΤ έκανε λάθη, η Ελλάδα δεν ήταν αθώο θύμα

ΔΝΤ: Δύο εκατομμύρια Ουκρανοί πρόσφυγες δεν θα επιστρέψουν στην Ουκρανία

Ο πόλεμος Ισραήλ-Χαμάς δεν επιτρέπει στην Αίγυπτο να «ξεφύγει» από το ΔΝΤ – Πρόσφυγες για χρέος

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr
Διαβάστε ακόμα...
Ύβρις, άτη, νέμεσις, τίσις – Η πορεία προς τη συντριβή
Οι όροι ύβρις, άτη, νέμεσις και τίσις καθιερώθηκαν στην αρχαία Ελλάδα και είχαν συγκεκριμένη έννοια...